En Sıcak Konular

FİKRET SEÇEN: ''YASALARI YETKİMİZİ AŞMAYIZ''

14 Şubat 2012 14:44 tsi
FİKRET SEÇEN: ''YASALARI YETKİMİZİ AŞMAYIZ'' Başbakan Yardımcısı Arınç, dosya elinden alınan savcıyı suçlarken İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekili “Yasal zemindeyiz” vurgusu yaptı.

Yetki polemiği

Başbakan Yardımcısı Arınç, dosya elinden alınan savcıyı suçlarken İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekili "Yasal zemindeyiz" vurgusu yaptı.

Bülent Arınç: Görevini kötüye kullandı

MİT krizini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KCK soruşturmasını yürüten Sadrettin Sarıkaya'nın Başsavcı'ya "haber vermemesi" ve "görevini kötüye kullanması" nedeniyle görevinden alındığını söyledi. 

Adalet Bakanı ön planda...

Yeni yasayla hukuk ihlali yapıldığı yönündeki eleştirilere de tepki gösteren Arınç,  "Bu konunun yeni bir kanunla daha anlaşılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda Adalet Bakanı ön planda ve belirleyici"  diye konuştu.

Fikret Seçen: YASALARI YETKİMİZİ AŞMAYIZ

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen,  "açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu" belirterek, "Yasalar ve yetki çerçevesinde çalışıyoruz. Her işleme karşı yasal yollara başvurulabilir. Bunun bilincindeyiz" dedi. 

Görev alanını aşanlara karşı 
Seçen, bazı medyanın saldırgan yayınlarına da tepki gösterdi: Gerçek dışı haber ve yorumlar var. Yürütme organı tercihlerine müdahale söz konusu değildir. Soruşturma, bazı devlet görevlilerinin 'alan dışına çıkan eylemleri'ne yöneliktir.
 
Elimizde güçlü ve sağlam deliller var
Yasal zeminde görev yaptıklarını belirten İstanbul Başsavcıvekili Seçen, soruşturmanın yürütmenin verdiği yetki sınırını aşan görevlilere yönelik olduğunu söyledi.
Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, "Bu soruşturma, KCK terör örgütüne yönelik yapılan soruşturma sırasında, bazı devlet görevlilerinin kendilerine yürütme organı tarafından verilen görevinin dışına çıkarak hareket ettikleri, bu suretle örgütün eylemlerini gerçekleştirilmesine yardım ettikleri şüphesini doğuracak deliller elde edilmesi nedeniyle başlatılmış olup, sadece bu görevlilerin eylemlerine yöneliktir" görüşlerini açıkladı. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yazılı bir açıklama yapan Seçen, gerçek dışı haber ve yorumlara yer verilmesi nedeniyle kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu bildirerek şu bilgilere yer verdi: "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi uyarınca, terör suçlarını da soruşturmakla görevlendirilen Başsavcıvekilliğimiz, terörün, devletimize ve milletimize vermekte olduğu zararları çok yakından bilmekte ve izlemektedir. Bu nedenle terörle mücadelenin hukuksal boyutunu diğer kurumlarla birlikte Cumhuriyet Başsavcılığıvekilliğimiz de aktif bir biçimde yürütmektedir. Cumhuriyet Başsavcıvekilliğimiz, yasal zeminle ve yasaların verdiği yetki çerçevesinde adli görevini yürütürken, elinde dosya ve soruşturmadan elde edilen delillerle bağlı olup, yapılan her işleme karşı yasal yollara başvurulabileceğini ve ayrıca bunların yasalar çerçevesinde denetime tabi olduğunun bilincinde olarak görev yapmaktadır." 

Yürütmeye sorgu yok
Soruşturmaya son günlerde yanlış anlamlar yükletilmeye çalışıldığının görüldüğünü ve bu tutumun üzüntü ile karşılandığını aktaran Seçen, şu ifadeleri kullandı: "Soruşturma kapsamında, devletin temel 3 erkinden biri olan yürütme organı tarafından terörün önlenmesi, bitirilmesi, huzur ve güvenin temin edilmesi amacıyla yürütülen iyi niyetli girişimlerin, Cumhuriyet Başsavcıvekilliğimizce soruşturma konusu yapıldığı iddiası, gerçeği yansıtmamaktadır. Yürütme organı tarafından terörün sona erdirilmesi amacıyla belirlenen ve icra edilen tercih ve politikaların soruşturma konusu yapılması hiçbir şekilde söz konusu değildir. Bu soruşturma, Başsavcıvekilliğimizce KCK terör örgütüne yönelik olarak yapılan bu soruşturma sırasında, bazı devlet görevlilerinin kendilerine yürütme organı tarafından verilen görevinin dışına çıkarak hareket ettikleri, bu suretle örgütün eylemlerini gerçekleştirilmesine yardım ettikleri şüphesini doğuracak deliller elde edilmesi nedeniyle başlatılmış olup, sadece bu görevlilerin eylemlerine yöneliktir."

Savcı görevini kötüye kullandı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Özel Yetkili Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın CMK'dan aldığı yetkiyle soruşturmayı başlattığını ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na haber vermediği ve görevini kötüye kullandığı için soruşturma dosayısının elinden alındığını söyledi. Arınç, "Sarıkaya'nın elinden dosyanın alınmasının HSYK ile ilgilisi yok" dedi. Arınç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'in bazı MİT mensuplarıyla ilgili yaptığı açıklamanın sorulması üzerine, "Sayın Seçen'in açıklamalarını takip edemedim. Ancak, görevlerini kötüye kullanma şeklinde tanımlanabilecek bir husus varsa, aslında bu konu da MİT kanununun 26. maddesi içerisinde sayılmış hususlardır. Demek ki, yeni bir kanunun, yeni bir maddenin gerekçesiyle birlikte daha anlaşılır hale getirilmesi gerekiyor. Bu da kanun teklifinin aslında ne kadar yerinde olduğunu da gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. Arınç, şöyle devam etti: 

Deve güreşlerine gitmezdi
"Kanun teklifi yarın (bugün) Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Genel Kurul'da kanun son şeklini alacak. Bu kanunla amaçlanan şey aslında, herkesin bildiği, kanunda yazılı olan hususun daha büyük harflerle ve daha çok anlaşılır bir şekilde hayata geçirilmesidir." Arınç'a, muhalefetin kanun teklifi için kişiye özel bir kanun teklifi olduğuna dair eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Çok büyük bir endişe, çok büyük bir hukuka uymazlık, çok büyük bir hukuk ihlali olduğunu herhalde onlar da düşünmüyorlar. Eğer böyle bir tehlike, böyle bir endişe olsaydı sayın Kılıçdaroğlu işini gücünü bırakıp deve güreşine gitmezdi" dedi. Adalet Bakanı Ergin'in bir gazetede yer alan ve MİT mensuplarının yanı sıra üst düzey bürokratların, askerlerin de ifadesinin alınabilmesi için Başbakan Erdoğan'ın izninin alınacağı bir çalışma yürüttükleri konusundaki açıklamaların sorulması üzerine ise Arınç "Bunun ne kadar gerçek olduğunu, komisyon görüşmelerinde hep birlikte göreceğiz" dedi.

Sarıkaya: Ne desem yanlış anlaşılır
Bu arada KCK dosyası elinden alınan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, tartışmalardan uzak durmak için susmayı tercih etti. Moralinin bozuk olduğu gözlenen Sarıkaya, YENİÇAĞ'ın sorusu üzerine "Şu anda ne desem, bu saatte ne söylesem, bir şey söylesem yanlış anlaşılır" diye konuştu.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=63495


Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,657 µs