En Sıcak Konular

YA BOP YA GODKA NE FARK EDER?

12 Şubat 2012 12:55 tsi
YA BOP YA GODKA NE FARK EDER? İster BOP ister GODKA fark etmez, böyle bir projenin içinde yer alanların / ortakların "akıtılan kandan rahatsız olmaları" siyasî kaygının sınırını aşamaz.

YA BOP YA GODKA NE FARK EDER?

Siyasî dilde bireyin ve toplumun veya bir iktidarın başka bir gücün kural ve emirlerini izleme durumu acentalık yapmak deyimiyle anlatılır. Acentalık yapmak, eylemde bulunan kişinin / iktidarın, başka birinin / gücün iradesini taşımak anlamına gelir. Farklı güç odaklarına karşı gösterilen bu tutum, günümüz dünyasında dünya sisteminin ana aktörlerine karşı yapılmaktadır.

Uluslararası güç denkleminin ana ekseni üzerine oturan gücün siyasî ve stratejik hamlelerine atıf yaparak kendini ifade etmek, söz konusu gücün telkinlerine uygun politik eylemde bulunarak dünyaya, uluslararası kurumlara ve kendi milletine güçlüyüm imajı vermek kelimenin tam anlamıyla siyasî acentalık yapmaktır. Bunu hangi ad ve projenin altında yaptığın işin mahiyetini değiştirmez.

Diplomatik girişimlerin ve manevraların daralması ve demokratikleşme projesinin giderek kırmızılaşması geriye dönük reddiyeleri, izahları ve itirafları beraberinde getirmektedir. İşgali değil de projenin adını konuşmak, "eşbaşkanlık değil demokratik ortaklık" demek bu sürecin ağır bedel ödemeye sebep olacağını fark ederek durumu çarpıtmaktan başka bir şey değildir.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "BOP adını taşıyan bir proje yoktur. BOP ile kastedilen Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika (GODKA) girişimidir. GODKA girişimi kapsamında Türkiye'nin eşbaşkanlık görevi bulunmamaktadır. Türkiye, bu projede demokratik ortak sıfatıyla yer almaktadır," demiş. Ve "Başbakan Erdoğan'ın Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanı olarak yansıtılmasının doğru olmadığı' zeylini açıklamasına eklemiş. GODKA projesinin bölgede bir demokrasi kuşağı oluşturmak için üretildiğini ifade ederek "demokrasinin ve buna ilişkin reformların bölge ülkelerine dışarıdan dayatılmayacağı ve reform dinamiğinin bölgeden kaynaklanması gerektiği" cümlesini mazeretine gerekçe yapmış.

Bu izahat ve geriye dönük reddiye, daha doğrusu meseleyi çarpıtma her şeyden önce "demokrasi kuşağı oluşturma" planının iç çatışmaya doğru seyrettiğini göstermektedir. Ayrıca bu, yaşanan sürecin ağır sonuçlar üreteceği yönünde düşülen siyasî kaygının bir eseridir. Zaten birçok aydın Büyük Ortadoğu Projesi'nin GODKA olduğunu başından beri ifade etmiştir. Fakat ülkemizde BOP başlığı altında ifade edilen bu projeyi 13 Ocak 2009 tarihli grup toplantısında bizzat Başbakan Erdoğan dile getirmiş ve şu ifadeyi kullanmıştır: BOP Ortadoğu barışına yönelik olarak kurulmuş… bir adımdır. Ayrıca 14 Şubat 2004 yılında Fatih Altaylı'nın sunduğu TEKE TEK adlı programda şu ifadeyi kullanmıştır: "Şu anda ABD'nin düşündüğü bir BOP var. Bu proje içinde Diyarbakır bir yıldız olabilir."

Demokrasi kuşağı oluşturma ve Ortadoğu'da barışı sağlama adına geliştirilen ve tatbikata konulan bu proje barışın yerine çatışmayı ve kanı, demokrasinin yerine fitneyi ve iç savaşı ikame etmiştir. Şu an itibariyle fiilen Mısır ve Suriye'de iç savaş yaşanmaktadır. Siyasî iktidar sadece muhalifleri desteklemekle yetinmemiş, batılı güçlerle birlikte Libya'ya müdahale etmiştir. Suriye'deki muhalif hareketi örgütlemede aracılık rolünü üstlenmiştir. Mezhep çatışmasını ima eden açıklamalar yapmıştır. Tam bu noktada şu soruların cevabı verilmelidir:

(a) Uzun süre Türkiye'ye karşı PKK terör örgütünü kullanan Suriye ile birdenbire kardeş olmanın arkasında ne vardı?

(b) Ardından Suriye'yi zalim ve katil devlet olarak ilan etmenin arkasında ne vardı?

(c) Ortadoğu'da olup bitenleri iç dinamiklerin eseri olarak okumak mümkün müdür?

(d) Hangi ülkede topla tüfekle demokrasi kültürü oluşturulmuş ve demokratik sistem kurulmuştur?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, akıtılan kandan ve zulümden bahsediyor. Ne güzel! Fakat yaşanan zulmü kendisine merdiven yaptığı ideolojinin (liberal-kapitalist sistem) diliyle okuyor. Ne yazık. Sadece toplumun görmek istediği yere atıf yapıyor. Ne zekâ! Fakat egemen gücün ve ortaklarının bir parçası olarak coğrafyayı kan gölüne çevirmenin İslâm'ın dilinde ne anlama geldiği üzerinde durmuyor. Ne Müslümanlık! Oysa İslâm; bırakın zulüm yapmayı, zulme meyletmeyi bile haram kılmıştır. Egemen güçlerin demokrasi numarası altında İslâm coğrafyasına müdahale etmelerine rıza göstermek, katliamı meşrulaştırmak zulümdür. Çünkü topla tüfekle yıkılan totaliter sistemin yerine işin tabiatı gereğince aktörleri farklı bir totaliter sistem geçer. Gerçek bu olduğu halde siyasî nedenlerle olup bitenin sorumlusunu başka yerde aramak çok acı. Bunu yapıyorsunuz hiç olmazsa İslâm'ı ağzınıza almayın. Yazıktır. Jeo-politik düzenlemeyi yapmak isteyen gücün ve ortaklarının kimler olduğu açıktır. Bunların kullandıkları araçlar ve geleceğe dönük hedefleri bellidir. İster BOP ister GODKA fark etmez, böyle bir projenin içinde yer alanların / ortakların "akıtılan kandan rahatsız olmaları" siyasî kaygının sınırını aşamaz. Kaldı ki insanların zihinlerini aşağılamak onları öldürmekten daha ağırdır.


Nadim Macit - Ortadoğu Gazetesi 


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=10379


Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,129 µs