En Sıcak Konular

CIA'NIN DOKUNULMAZLIĞI

11 Şubat 2012 18:33 tsi
CIA'NIN DOKUNULMAZLIĞI Son sıralarda CIA muhbirleri veya ajanları bazı ülkelerde suçüstü bir biçimde yakayı ele verdiler. Bundan dolayı bazıları merkeze çekildi.

CIA'nin dokunulmazlığı

Son sıralarda CIA muhbirleri veya ajanları bazı ülkelerde suçüstü bir biçimde yakayı ele verdiler. Bundan dolayı bazıları merkeze çekildi. Geçtiğimiz yıllarda Cezayir CIA skandallarıyla çalkalandı. Bin Ladin'in öldürülmesinden bir müddet önce de Pakistan yüzlerce CIA ajanını kara listeye almış ve bunları sınır dışı etmeye hazırlanıyordu. Bazı ülkelerde CIA ajanları o ülkenin kendi istihbaratçılarından daha fazla dokunulmazlığa ve masuniyete haiz bulunuyorlardı.  Elbette etkinlikleri de ayrı mesele. Türkiye'de bir dönem görev yapan CIA uzmanları veya istasyon şefleri Türkiye ve siyaseti üzerine derin izler bıraktılar. Bunlardan birisi Paul Henze idi. 12 Eylül darbesi olduğunda bizzat Carter'a müjde vererek  'Bizim çocuklar yaptı' demiştir. Sonra bu ifadesini tekzip etmiş lakin Mehmet Ali Birand bu ifadenin olduğu kaseti ortaya çıkararak Paul Henze'yi susturmuştur. " Daha sonra Türkiye hakkında yazdığı kitaplarıyla da gündeme gelmiştir.  Bir diğer istasyon şefi ise Graham Fuller'dır.  RAND Corporation'da çalışan emekli CIA mensuplarındandır.  Kendisi 'Yeni Türkiye' gibi oldukça etkili ve vizyoner kitaplar kaleme almıştır.  Soğuk Savaş boyunca dost ülkelerde CIA mensupları dokunulmazlık zırhına bürünmüşlerdir. Keza Amerikan askerleri ve şirketleri de benzeri bir dokunulmazlık zırhına sahip olmuşlardı. Bunun en iyi tanıklarından birisi Washington Post gazetesinin kıdemli yazarlarından ve yöneticilerinden olan Bob Woodward'dır. Mısır'la yakından ilgilenmiş ve sırlarına muttali olmuştur.  Adeta Bob Woodward'a, ABD'nin Muhammed Hasaneyn Heykeli dense yeridir. Gerçi Heykel Mübarek'le ilgili son kitabı 'Gülen İnek(La Vache gui rit)'le ilgili ateş altında bulunuyor.  Konuşamayan ölüler üzerinden tarih yazdığı ileri sürülmüştür.  Tarafsızlığı sorgulanmıştır. Öfkenin Sonbaharı adlı kitabını da Sedat hakkında yazmıştı ve bu kitaplar üzerinden hasmı olduğu idarelerden intikam aldığı söylenmektedir. Hesaplaşmalarını kitapları üzerinden yaptığı kanaati yaygındır.


Bob Woodward ise daha namlı bir gazetecidir ve Nixon'ı deviren Watergate skandalını ortaya çıkarmıştır.  Heykel gibi o da yeni kitabında Mübarek'in skandallarından bahsediyor ve Mübarek döneminde CIA elemanlarının ve mensuplarının Mübarek'in tanımış olduğu dokunulmazlık zırhıyla  ülkede cirit attıklarını ve fesat çıkardıklarını ifade ediyor. Sedat'ın bile CIA ve mensuplarına böyle beyaz çek vermediğini ifade eden ve savunan Woodward, bilakis Mübarek döneminde Kahire'deki başkanlık sarayına çok hassas dinleyiciler yerleştirildiğini ileri sürüyor.  'Komplo Kadın' olarak da anılan Suzan Mübarek (Sabit)'in bunda bir rolü ve dahli var mı, bu yönü pek açıklık kazanmış değil.  Lakin Bin Ali'nin eşi Leyla ile Suzan Sabit baskın karakter Arap kadınlara örnek olarak gösteriliyor ve ülkelerinin karışmasında da büyük rol sahibi bulunuyorlar.  Bob Woodward CIA ile Mısır yönetimi arasında güvenlik anlaşmasının belgelerine de ulaşmış. Sedat'ın öldürülmesinden hemen sonra başkan seçilen Mübarek, 1981 yılında 166 sayılı protokolle CIA mensuplarına dokunulmazlık getirmiş. Kanuni kovuşturmalara karşı muafiyet vermiş.   Bundan dolayı Mübarek döneminde tek bir CIA mensubu bile yakayı ele vermiyor. Lakin Mübarek sonrasında yeni dönemde Mısırlı sivil toplum örgütlerini yemlemekten dolayı150 kadar CIA mensubu en azından zan altında.  Yani şimdi dokunuluyorlar.

Mübarek'in Mısır'da yaptığını Paul Bremer Irak'ta yapmış ve 2004 yılında 17 sayılı kararname ile paralı askerlere dokunulmazlık zırhı getirmiştir. Bunun üzerine Black Water benzeri paralı askeri gruplar mantar gibi pıtrak gibi bitmiş ve ülkede her türlü fesat çıkarmış ve katliamlara imza atmıştır.  Yavaş da olsa CIA ve Amerikan kurumlarının faaliyetleri üzerindeki dokunulmazlık halesi kalkıyor. Mısır, Pakistan ve Cezayir'deki gelişmeler bunu gösteriyor.

 

Mustafa Özcan -Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/cia-nin-dokunulmazligi-229876.htm



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,831 µs