En Sıcak Konular

DERİN SAVAŞ

10 Şubat 2012 19:33 tsi
DERİN SAVAŞ Milli İstihbarat Teşkilatı Eski Daire Başkanları'ndan Prof. Dr. Mahir Kaynak, son iki günde Türkiye'de yaşanan Emniyet-Yargı-MİT çekişmesinin arka planını açıkladı

Derin savaş

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı KCK soruşturması kapsamında 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermeye çağırmasının ardından yaşanan gelişmeler çok bilinmeyenli denkleme dönüştü. Bazı medya organlarının MİT ile KCK arasında bağlantı kurmaya çalışmasına karşın Hükümetin Fidan'a sahip çıkması 'Derin Savaş'ın gün yüzüne çıkan en belirgin izi oldu.

MİT'i içyapıdan kurtararak, bölgesel bir yapıya kavuşturmak için bir dizi girişimin altına imza atmaya hazırlanan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın karşı bazı kesimler rahatsızlığını sürekli dile getirmişti. Bunun başında ise İsrail Medyası gelmişti. İsrail Medyası, MOSSAD'ın Fidan'dan rahatsız olduğunu ileri sürmüştü.

Milli İstihbarat Teşkilatı Eski Daire Başkanları'ndan Prof. Dr. Mahir Kaynak, son iki günde Türkiye'de yaşanan Emniyet-Yargı-MİT çekişmesinin arka planını Milli Gazete'ye açıkladı. Kaynak, MİT'in yeni Müsteşarı Hakan Fidan'ın isminin ilk günlerde gündeme geldiğinden itibaren kendisine karşı bir operasyonun yapıldığını bu son olayında operasyonun bir parçası olduğunun altını çizdi.

Kaynak, MİT Müsteşarı Fidan'ın geçtiğimiz Ocak ayında MİT'in yeni vizyonu ile ilgili yaptığı yeni düzenlemeler sonucu MİT'in Ortadoğu'da etkili bir konuma geleceğini söyleyerek, buna karşı olan kesimlerin olduğun kaydetti. Kaynak, " MİT müsteşarını tasfiye etmek istiyorlar. Diyorlar ki, sen karışma Ortadoğu'ya. Türkiye eskiden olduğu gibi içerde mücadele etsin, dursun diyorlar. Bu operasyon Hakan Fidan'ın politikasına karşı. Yani Fidan'ın bölgeyi kontrol etmeye çalışması. Bölgesel politikalar istemiyorlar tabi bazı kesimler. Bunun içerisinde İsrail de dahil" dedi.

"KCK'yı MİT yönetiyor diye iddia var" değerlendirmesinde de bulunan Kaynak, bütün gizli servislerin bu tür örgüt yapılanmalarının içine sızdığını kaydetti. Kaynak, "Bütün gizli servisler mukabil örgütlerin içerisine sızarlar. Bu örgütlere bakıldığında içinde bir sürü istihbaratçı görürsünüz. Oturup bunu MİT destekliyor diyebilir misiniz. Örneğin bir örgüte katılıyorsunuz ve ben bir şey yapmam diyebilir misiniz. Bir şeyler yapacaksınız tabi. Verilen göreve göre yapmak zorundasınız. Yoksa dışlarlar veya infaz ederler" dedi.

Kaynak, devlet kurumları arasında bir çekişmenin de yanlış olduğunu ancak bireysel çekişmelerin olabileceğini de dile getirerek, "Devlet içerisinde çekişmeyi kurumsal olarak yapmak yanlıştır. İçerde bazı insanlar olabilir, fakat bunu kurumsal yapmamalı. Oturup bunu emniyet yapıyor diyemeyiz. Bizim en büyük hatamız, bir kurum içinde bir iki kişi hata yaptığı zaman bunu kuruma mal etmek" dedi.

Fidan'dan birileri hep rahatsızdı
İsmi MİT Müsteşarı olarak geçmeye başladığı günlerde İsrail Basını, Fidan ile ilgili rahatsızlığını dile getirmişti. İsrail'in rahatsız olduğu Fidan ve ekibinin, uluslar arası bir operasyon çerçevesinde baskı altına alınmak istendiği iddiası gündemde. Hakan Fidan'ın yönetimindeki MİT'in dışarıdan sızmalara kapalı bir yapıya dönüştüğünü ileri süren İsrail Medyası ise Fidan isminden MOSSAD'ın çok rahatsız olduğunu dile getirmişti

Büyük savaşın izleri
Süreç devletin İstihbarat birimleri arasındaki kısmen bilinen ve derinden yürüyen bir savaşı gün yüzüne çıkardı.

Siyasi ve toplumsal unsurlar arasında var olan gizli bir iktidar savaşı da bu süreçle birlikte iyice kendisini gösterdi.

Özel yetkili savcıların elinde bulundurduğu yetkiler tartışmaya açılırken, süreçte yeni bir hukuk savaşı da başlamış oldu.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın aktif dış istihbarata ağırlık vermesinin MOSSAD ve CIA'i rahatsız ettiği biliniyordu. Bu rahatsızlık küresel istihbarat ağlarının da savaşın içerisine girme ihtimalini ortaya çıkardı.

MİT'ten savcıya: yetkin yok
Yaşanan gelişmelerin ardından MİT Müsteşarlığı savcılığa yazı gönderdi. MİT Müsteşarının ifadeye çağrıldığının belirtildiği yazıda, "Söz konusu iddialar görev suçu kapsamına girmektedir. Kanuna göre görev suçu ile ilgili konularda Başbakanlıktan soruşturma için izin alınması gerekmektedir." denildi. Soruşturma için Başbakanlıktan izin alınmadığının belirtildiği yazıda soruşturma ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkisiz olduğu belirtildi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/derin-savas-229752.htm


Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,394 µs