En Sıcak Konular

''KIBRIS TÜRK HALKI KISIR DÖNGÜ İÇERİSİNDE BIRAKILAMAZ''

9 Şubat 2012 22:52 tsi
''KIBRIS TÜRK HALKI KISIR DÖNGÜ İÇERİSİNDE BIRAKILAMAZ'' KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün,Rum yönetiminin müzakerelerde son aşamaya girilmesinden dolayı saldırgan tavırlarının ve açıklamalarının arttığına dikkati çekti.

Özgürgün Kıbrıs Türk halkı kısır döngü içerisinde bırakılamaz

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs'ta çözümden önce Anavatan Türkiye'den tek taraflı adımlar atmasının beklenemeyeceğini vurgulayarak, "Anavatan Türkiye adada kapsamlı bir çözüme varılması ile birlikte ortaya çıkacak olan yeni ortaklığı muhatap alacaktır" dedi.

Hüseyin Özgürgün, Rum yönetiminin müzakerelerde son aşamaya girilmesinden dolayı saldırgan tavırlarının ve açıklamalarının arttığına dikkati çekerek, Rum liderliğinin samimiyetsiz yaklaşımlarının artık tüm dünya tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.

Bir kabulü sırasında Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu da değerlendiren Özgürgün, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru'nun Türkiye'yi hedef alan son söylemlerinin kabul edilemez olduğunu, bu tarz söylemlerin Rum yönetiminin adada çözüm bulunması konusunda samimi olmadığının göstergesi olduğunu belirtti.

Omiru'nun Türkiye'ye yönelik "askerini adadan çek ve 'Kıbrıs cumhuriyetine' yönelik yükümlülüklerini yerine getir" yönündeki ifadelerinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Özgürgün, Türk askerinin adada huzur ve barışın teminatı olduğunu ve adadan ayrılmasının söz konusu dahi olamayacağını vurguladı.

Özgürgün, Anavatan Türkiye'nin sözde "Kıbrıs cumhuriyeti"ne yönelik hiçbir yükümlülüğü bulunmadığını ve bu gayrıyasal yapıyı muhatap almasının söz konusu olmadığını ifade ederek, "Çözümden önce Anavatan Türkiye'den tek taraflı adımlar atması beklenemez. Anavatan Türkiye adada kapsamlı bir çözüme varılması ile birlikte ortaya çıkacak olan yeni ortaklığı muhatap alacaktır" dedi.

New York Greentree'deki Kıbrıs zirvesinin ardından Rum tarafında yaşanan tartışmalara da değinen Özgürgün, BM Genel Sekreteri tarafından da açıklandığı gibi, müzakerelerde son aşamaya girildiğini ve bu sürecin 1 Temmuz 2012 tarihinden önce sonuçlanması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Rum tarafında Greentree zirvesi sonrası yaşanan tartışmalar esasen bu takvimi ortadan kaldırmayı ve süreci 2013'de Rum tarafında yapılacak seçimler sonrasına uzatmayı amaçlamaktadır. Tekrar seçimlere girmeye karar verdiği anlaşılan Hristofyas, Greentree zirvesinde de görüldüğü üzere, bu seçim sürecinde Güney'deki fanatik unsurların desteğini alabilmek için son dönemde tutumunu daha da sertleştirmiştir".

-"Downer'in raporunu etkilemeye çalışıyorlar"-
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'a yapılan saldırıların da aynı senaryonun bir parçası olduğunu ifade eden Özgürgün, Genel Sekreter'in Greentree zirvesi sonrası yapılan açıklamasında yer alan, "garantör devletlerin de katılacağı üst düzey, çok taraflı bir toplantı düzenlemek için Downer'ın Mart sonu hazırlayacağı raporun olumlu olması" gerektiği yönündeki ifadeyi hatırlattı. Özgürgün, "Rum tarafındaki siyasi aktörler, Downer'a saldırarak bugünden bu raporu etkileme çabası içerisine girmişlerdir. Aslında, BM yetkililerini sindirmeye ve etki altına almaya çalışmak Rum tarafının her müzakere sürecinde başvurduğu bir yoldur" dedi.

Özgürgün, "tüm bu ayak oyunlarına ve samimiyetsiz yaklaşımlara rağmen, Kıbrıs Türk tarafının sürecin başından bu yana ortaya koyduğu yapıcı tutumu sürdüreceğini" dile getirdi.

-"Kıbrıs Türk halkı kısır döngü içerisinde bırakılamaz"-
Özgürgün, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm iyi niyetli girişimlerimize ve çözüm yönündeki samimi çabalarımıza rağmen, Rum tarafının tutumu nedeniyle bu kez de bir çözüme ulaşılamaması durumunda, uluslararası camianın şapkasını önüne koyarak Rum tarafının ısrarla reddettiği bu çözüm zemininde bir anlaşmaya varmanın ne kadar mümkün olup olmadığını değerlendirmesi gerekecektir.

Bizler de Kıbrıs Türk halkının bu kısır döngü içerisinde bırakılmasına izin verecek değiliz.

Amacımız, belirlenen tarihe kadar adada adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasıdır. Ancak bu mümkün olmaz ise, halkımızın hak ve çıkarlarını korumak için yolumuza var gücümüzle devam edeceğimizden de kimsenin şüphesi olmamalıdır."


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ozgurgun-kibris-turk-halki-kisir-dongu-icerisinde-birakilamaz-229761.htm


Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,556 µs