En Sıcak Konular

HIZLANDIRILMIŞ TREN KAZASINDA HÜKÜM ''MANŞER''E KALDI

8 Şubat 2012 20:11 tsi
HIZLANDIRILMIŞ TREN KAZASINDA HÜKÜM ''MANŞER''E KALDI Sakarya'da 22 Temmuz 2004'de İstanbul'dan Ankara'ya giden hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu 41 kişinin ölümü, 89 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili dava, zaman aşımından düştü.

Pamukova davası zaman aşımından düştü

Sakarya'da 22 Temmuz 2004'de İstanbul'dan Ankara'ya giden hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu 41 kişinin ölümü, 89 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili dava, zaman aşımından düştü.

Sakarya'nın Pamukova ilçesi Mekece köyü yakınlarında 22 Temmuz 2004'de İstanbul'dan Ankara'ya giden 'Yakup Kadri Karaosmanoğlu' adlı hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu 41 kişinin ölümü, 89 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili dava, zaman aşımından düştü. Yargıtay'ın usul yönünden iki kez bozduğu davanın bugün görülen duruşmasında, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 7,5 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 1 Şubat 2008'de karara bağladığı, birinci makinist Fikret Karabulut'un 2 yıl 6 ay hapis ile bin 100 TL para cezası, ikinci makinist Recep Sönmez'in 1 yıl 3 ay hapis ile bin 333 lira para cezası aldığı, tren şefi Köksal Coşkun'un ise beraat ettiği dava, 23 Temmuz 2009'da dosyadaki tebligat eksikliklerinden dolayı Yargıtay tarafından bozulmuştu. Yerel mahkemenin usul yönündeki eksiklikleri gidermesinin ardından dava dosyasını yeniden ele alan yüksek mahkeme, geçen sene Eylül ayında birinci makinist Fikret Karabulut ile ikinci makinist Recep Sönmez hakkında verilen kararı usul yönünden ikinci kez bozmuştu. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu demiryolu üzerinde kazaya neden olmak suçundan yargılandığı davada beraat eden tren şefi Köksal Coşkun hakkındaki suçlamanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini istemişti.

Yüksek mahkeme, belirlenecek kusur oranları nedeniyle aralarında menfaat çatışması oluşabilecek sanıkların aynı avukatlar tarafından temsil edilmiş olması, avukatla temsil edilen katılanların ad ve soyadlarının karara yazılmaması, suçtan doğrudan zarar görmeyen TCDD Genel Müdürlüğü'nün sanıklar hakkında açılan kamu davasına katılma hakkı bulunmadığının gözetilmeden davaya katılmaları, bazı katılanların gerekçeli karar başlığında katılan olarak gösterilmemeleri, kazada ölen Mustafa Öztürk'ün gerekçeli karar başlığında şikayetçi olarak gösterilmesi, gerekçeli karar başlığına suçun işlendiği yerin yazılmaması, yargılama giderlerinin sanıklardan ayrı ayrı alınmasına karar verilmesi gerekirken müştereken tahsiline karar verilmesi, sanık Recep Sönmez hakkında verilen cezaların tür ve süresine göre sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılıp bırakılmayacağı hususunun değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğu gerekçesiyle davayı yerel mahkemeye geri göndermişti. Davada, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin soruşturma izninin kaldırılmasına yönelik talebi Danıştay tarafından onaylanmıştı. Bu doğrultuda TCDD yetkilileri hakkında kamu davası açılamamıştı.



Kaynak: Milli Gazete http://www.milligazete.com.tr/haber/pamukova-davasi-zaman-asimindan-dustu-229559.htm


Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,393 µs