En Sıcak Konular

HAT SANATI ÜSTADININ 800 YILLIK ŞAHESERİ

4 Şubat 2012 22:40 tsi
HAT SANATI ÜSTADININ 800 YILLIK ŞAHESERİ Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi'nin, şaheser nitelikte Osmanlı saray eserleri ile klasik ve çağdaş tablolardan oluşan son 10 yılın en büyük Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi, 18 Şubat'ta gerçekleştirilecek

Hat sanatı üstadının 800 yıllık şaheseri

Hattatların yol göstericisi olarak kabul edilen Yakut İbn-i Abdü'l Musta'sımi'nin Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası adlı hat eserinin yeni bulunan 7. nüshası, Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi'nin 18 Şubat'ta düzenlenecek müzayedesinde teklifle satışa sunulacak.

Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi'nin, şaheser nitelikte Osmanlı saray eserleri ile klasik ve çağdaş tablolardan oluşan son 10 yılın en büyük Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi, 18 Şubat'ta gerçekleştirilecek.
Yedi Gün Duası
Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi'nin sahibi Can Önen, 382 eserin satışa sunulacağı müzayede hakkında, yaptığı açıklamada, müzayedenin en önemli parçasının Yakut İbn-i Abdü'l Musta'sımi'nin Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası adlı hat eseri olduğunu belirtti. Bugüne kadar 3'ü Türkiye'de, 3'ü de başka ülkelerde olmak üzere 6 nüshası olduğu bilinen eserin yeni bulunan nüshasının müzayedede satışa sunulacağını bildiren Önen; "Eser, bugüne kadar dünyada ilk kez satışa çıkıyor. Yakut İbn-i Abdü'l Musta'sımi, hat sanatının kurucusu ve Türk hat sanatına yön veren bir hattat. Şeyh Hamdullah, Musta'sımi'nin kitaplarına bakarak, ekolünü oluşturuyor ve Türk hat sanatı dünyada zirveye çıkıyor. Bu nedenle de bu kitap çok önemli. Kitap, yaklaşık 750-800 yaşında" dedi. "Eserin ne kadara satılacağını tahmin ediyorsunuz?" sorusu üzerine Önen, eserin müzayedede teklifle satışa sunulacağını, bu eser için katalogda bir değer belirtmediklerini söyledi. Paha biçilemeyen eserin çok yüksek bir fiyata satılacağını tahmin ettiğini belirten Önen; "Dünyada bugüne kadar Yakut İbn-i Abdü'l Musta'sımi'nin sadece kendi el yazısıyla yazdığı Kur'an-ı Kerim'in 4 sayfası satışa sunuldu.

Bu 4 sayfa da 1 milyon 700 bin pounda alıcı buldu" diye konuştu. Can Önen, "Eser, elinize nasıl geçti? sorusuna; "Bu eser çok çok önemli. Osmanlı'ya, Bursa'ya 1200-1300'lü yıllarda gelen din bilgin ve âlimlerle geçiyor. O günden beri bir ailede korunuyor ve müzayedeye satılmak üzere geliyor" cevabını verdi. Bu arada, son Abbasi Halifesi Musta'sım Billah'ın terbiyesinde yetiştiği için Musta'sımi diye meşhur olan Yakut İbn-i Abdü'l Musta'sımi, Amasya'da yetişti ve hat sanatında çığır açtı. Musta'sımi'nin günümüze kadar gelen eserlerinin çoğu Kur'an-ı Kerim yazmasıyken, ketebeli 18 sayfa, aharlı kâğıt üzerine, is mürekkebi ile sülüs, nesih ve celi sülüs tarzıyla yazılan Kitab-ı Usbiyye/Yedi Gün Duası adlı hat eseri bir şaheser olarak nitelendiriliyor. Yedi Gün Duası'nın, her gün okunan bir dua olduğu ifade ediliyor.

ll. Mustafa'nın hat levhası da satışa sunulacak
Müzayedede satışa sunulacak diğer eserler hakkında da bilgi veren Önen, Osmanlı padişahlarının her birinin bir sanat üzerine yetiştirildiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Örneğin Abdülhamit marangoz, Abdülmecit hattat padişah diye bilinir. Ama Osmanlı sultanlarının en önemli hattatı, Sultan II. Mustafa'dır. Sultan II. Mustafa çok mütevazı bir padişah, aynı zamanda da bir derviş. II. Mustafa, hat sanatı derslerini dünyanın en ünlü hattatlarından Hafız Osman'dan alıyor ve onun öğrencisi olarak hat eserleri veriyor. Sultan II. Mustafa'ya ait bugüne kadar dünyada 2 tane hat levha bulundu. Şu anda birisi bir müzede sergileniyor. İkinci eser ise müzayedede satılacak olan celi sülüs hat levhası. Üzerinde 'Ben fakir derviş Mustafa'yım Osmanlı ailesinden' şeklinde bir yazısı var. Eser, 150 bin TL'den satışa sunulacak. Ama çok yüksek bir değere satılacağını düşünüyorum" dedi.

İlhami Hüseyin Paşa koleksiyonu
Müzayedede İlhami Hüseyin Paşa Koleksiyonu'ndan da eserler yer aldığını belirten Önen, II. Abdülhamit'in yeğeni olan İlhami Hüseyin Paşa'nın 1992 yılında Fransa'nın Nice kentinde vefat ettiğini söyledi. İlhami Hüseyin Paşa'nın bazı mücevherli eserlerinin, bağışladığı Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilendiğini ifade eden Önen, müzayedede, Fransa'da gerçekleştirilen açık arttırmada alınan eserlerin bazılarının satışa sunulacağını kaydetti. Bunların içinde Hazreti Hüseyin'in Irak'taki türbesinde bulunan ve her sene veya bir kaç senede bir Osmanlı sultanları tarafından değiştirilen, tamamen yazılı bir duvar örtüsü ile o türbenin anahtarının saklandığı bir türbe anahtar kılıfının yer aldığını bildiren Önen; "Tahminen 200-250 yıllık bu eserler, dünyada ilk kez bu müzayedede satışa çıkacak ve manevi açıdan çok önemli eserler" dedi. Öte yandan, kırmızı ipek kese üzeri gümüş sırma tel ile "Allah'ı seven Hüseyin'i över. Hz. Peygamber buyuruyor ki: Hüseyin bendendir, ben de Hüseyin'denim" yazısının yer aldığı Hz. Hüseyin Türbe Anahtar Kılıfı 75 bin TL'den satışa sunulacak.

Kırmızı atlas kumaş üzerine 10 kilogram has gümüş telle işlenen bitkisel dekorlu, orta kısmındaki dairesel kartuşlar içinde celi sülüs hatla "Hasan ve Hüseyin ehli beytimdir, onları seven Allah'ı sever" Hadis-i Şerif'inin yazılı olduğu ve dört köşesinde Allah'ın isimlerinin yer aldığı 18. yüzyıla ait türbe örtüsü de 125 bin TL'den satışa çıkacak. İlhami Hüseyin Paşa Koleksiyonu'ndan gelen ve II. Abdülaziz'e ait altın sırmalı seccade de 15 bin TL'den satışa sunulacak.

Nazmi Ziya'nın Langa Bostanı
Can Önen, Osmanlı ressamları içinde empresyonizmin en önemli temsilcilerinden olan, renk ve ışık ustası Nazmi Ziya'nın Langa Bostanı isimli yağlı boya tablosunun da 900 bin TL'den satışa çıkacağını bildirdi. Müzayedede Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Ömer Adil, Devrim Erbil, Zeki Ormancı, Selim Turan, Burhan Uygur, Nejad Melih Devrim ve Nuri İyem'in de aralarında bulunduğu ressamların tabloları da alıcısını bekleyecek.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/hat-sanati-ustadinin-800-yillik-saheseri-229152.htm


Bu haber 1,523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,543 µs