DÜRZİLİK
2 Şubat 2012 19:51 tsi
Dürzilik, Kur'an'da "sırat-ı müstakim" diye adlandırılan "doğru yolun dışında olduğu için, "İslam mezhepleri" içinde sayılmamıştır.
Dürzilik....
Şiiliğin İsmailiyye kolundan doğan Dürzilik, Fatımi halifelerinden el-Hakim Biemrillah'ın veziri Hamza ibn. Ali tarafından kurulmuştur. Dürzilere göre; Halife el-Hakim Batıni anlayışına bağlı olarak Allah'ın birliğini yaymak üzere etrafa tebliğciler gönderir.Yedi yıl boyunca bu tebliğ yapıldıktan sonra maksada ulaşılır.
Dürziliğin inanç esasları, Hamza ibn. Ali tarafından şöyle belirlenmiştir:
1- Allah'ın birliğini ikrar etmek,
2- Uluhiyetin insan şeklinde devamlı tezahür ettiğine inanmak,
3- el-Hakim'i bu ilahi hülulun son ve en büyüğü olarak kabul etmek,
4- Hamza'yı çağın en büyük sahibi olarak görmek,
5- İlahi varlıkta yer tutan beş veziri tanımak,
6- Kaderin felsefi mefhumuna inanmak,
7- Nefislerin tenasühüne inanmak, 8- el-Hakim adına kendisine uyulan ve mensuplarını İslami mükellefiyet ve bağlardan çözen ve onlar için yeni esaslar koyan Hamza'nın yedi esasını bilmek.
Dürzilikte kabul edilmesi gereken Hamza'nın yedi prensibi şunlardır:
1-Sözde doğruluk,
2-İman kardeşlerini koruma ve karşılıklı yardım.
3-Önceki inançlarla batıl inançların tamamını terk,
4-İblisi ve bütün şer güçleri tanımama,
5-Allah olarak, sadece Hakim'in birliğine inanma,
6-Ne olursa olsun fiillerine sahip olma,
7-Açık ve gizli Hakim'in ilahi iradesine teslimiyet ve O'nu kabullenmek.
Dürzilere göre; ''ahiret ve ahiretle ilgili cennet, cehennem, arş, kürsi, hesap, ceza, mükafat gibi şeyler hep bu dünyadadır.'' Kıyamet ve hesap günü, Hamza'nın kendilerine inanmayanlar aleyhine kıyamıdır. Dürziler, kendilerine "tevhid ehli" veya "muvahhid" demek suretiyle bazı meselelerde İslam hukukunun esaslarına uyduklarını söylemektedirler. Bazen takiyye yaparak "dinimiz hepimizin bildiği müslümanlıkdan başka bir şey değildir" iddiasında bulunmaktadırlar.Böylece İslam esaslarını hiçe sayarak, iman esaslarını keyfî bir şekilde tahrif ve tağyir etmektedirler. Dürziliğe göre toplum, akıllılar ve cahiller diye ikiye ayrılır.
Akıllılar; din işlerini bilen, sağlam kişilerdir. Özel kıyafetleri mevcuttur. Sigara ve şarap içmezler. İnsan öldürme, hırsızlık, zina, fuhuş, fısk ve riya gibi davranışlar haram olup, bunlardan uzak durmak gerekir. Cahiller ise; İkinci tabaka'yı teşkil eder. Bunlar, Dürzi kitaplarının aslını okumazlar. Ancak, şerhlerini okuyabilirler. Sigara içebilir, refah içinde yaşayarak dünya zevklerinden yararlanabilirler.
Bugün; Lübnan, Suriye, Filistin ve Ürdün'de yaklaşık bir milyon'a yakın dürzi yaşamaktadır. Ayrıca bir kısmı da; 19. yüzyılda Lübnan ve Suriye'den Amerika, Avustralya ve Batı Afrika'ya göç etmişlerdir. Halen Venezuella, Brezilya, Arjantin, Meksika, A.B.D. ve Kanada'da binlerce dürzi bulunduğu bilinmektedir.
***
Günümüzde, Lübnan anayaşasına göre, özel hakları olan Dürzilerin Ortadoğu'da siyasi güçleri olup bugünkü Suriye yönetiminde büyük etkinlikleri vardır.
(İtikadi İslam Mezhepleri)
Dürzilik, Kur'an'da "sırat-ı müstakim" diye adlandırılan "doğru yolun dışında olduğu için, "İslam mezhepleri" içinde sayılmamıştır. Kur'an-ı Kerim sırat-ı müstakim'in dışına çıkılmaması gerektiğine dair gayet açık olarak birçok ayette hüküm bildirmiştir: "İşte benim doğru yolum bu, ona uyun, başka yollara uymayın ki, sizi O'nun yolundan ayırmasın!"
(En'am; 6/153).
Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=10365
Bu haber 1,205 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle