En Sıcak Konular

SAMİMİYSENİZ ''GÜNEY AKIM''DAN FRANSIZ ŞİRKETİNİ ÇIKARIN!

26 Ocak 2012 12:52 tsi
SAMİMİYSENİZ ''GÜNEY AKIM''DAN FRANSIZ ŞİRKETİNİ ÇIKARIN! Ermeni yalanını yasayla sahiplenen Fransa’yı ‘yaptırım’ diye tehdit eden AKP iktidarı, dev doğal gaz projesinin yüzde 15 ortağı olan Fransız şirketine nasıl tavır alacak.

Samimiyet testi Güney Akım

Ermeni yalanını yasayla sahiplenen Fransa'yı 'yaptırım' diye tehdit eden AKP iktidarı, dev doğal gaz projesinin yüzde 15 ortağı olan Fransız şirketine nasıl tavır alacak.
"Fransız firmayı çıkarın"
Mİlyarlarca dolarlık doğal gaz projesi, Fransa'ya karşı atıp tutan AKP iktidarı için tam bir samimiyet testine dönüştü. Muhalefet de ortak çağrıda bulunarak, hükümeti Fransız firmayı proje dışı bırakmaya çağırdı. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "Fransa'nın canını acıtmalıyız. İşte Güney Akım... Gözden geçirin!" dedi.
Kamu ihalelerine almayın
Hükümete bir de öneride bulunan Yeniçeri, Fransız şirketlerinin Türkiye'deki kamu ihalelerine alınmamasını istedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise hükümetin Fransa'ya karşı izlediği politikayı sert bir dille eleştirdi: Elçiyi geri çağırdık, sonra gönderdik. Hiçbir şey yapmadık. Popülist yaklaşımlar, politik çizgi oldu. Önce Davos, şimdi Fransa: "Gitmem!" 
Gerekeni yap, arkandayız
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da şimdiye kadarki tutumunu eleştirdiği AKP'ye 'milli mesele' olması dolayısıyla destek vereceklerini açıkladı: Fransa, ilk defa böyle adımlar atmıyor. Daha önce de benzeri şeyler yaptı. AKP süreci iyi yönetemiyor. Fransa'ya karşı her türlü yaptırımı destekleyeceğiz. Büyük projeleri askıya almak iyi bir başlangıç olabilir. 
Fransa bu projenin dışında bırakılmalı
YENİÇAĞ, Güney Akım projesinin 'devlet destekli' ortağı Fransız EDF firmasının yüzde 15 pay alacağını dün manşetinden duyurmuştu. Haberin yankısı da büyük oldu ve muhalefet EDF'nin devre dışı bırakılması için baskıya başladı.
 
Fransız firma Güney Akım'dan çıkarılsın
AKP iktidarının Fransa'ya soykırım ödülüne tepki yağdı. Muhalefet partileri, "Güney Akım Projesi, hükümetin samimiyet sınavı olacak" dedi.
Muhalefet partileri, sözde soykırım yalanını yasayla sahiplenen Fransa'ya karşı yaptırım konusunda AKP iktidarına çağrıda bulunarak, Fransız şirketi EDF'nin, Güney Akım Projesi'nden çıkarılmasını istedi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Fransa Senatosu'nun kararını değerlendirirken, "Fransa'ya verilebilecek en ağır tepki, Güney Akım Projesi'nden Fransız firmasının çıkarılmasının sağlanması olacaktır" dedi. MHP'li Yeniçeri, "Türkiye'ye düşen Fransa'nın canını acıtacak adımlar atmaktır. Örneğin, bunların başında da Rus doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya akmasını sağlayacak Güney Akım Projesi'nin gözden geçirilmesi gelmelidir" diye konuştu. Projede, Fransız EDF firmasının yüzde 15 oranında hisseye sahip olduğunu anımsatan Yeniçeri, şöyle devam etti:

Mücadele vermişti
"Fransız şirketi, bu projeye girebilmek için Fransız devletinin desteğini alarak inanılmaz bir mücadele vermişti. Fransa, bu projeye kabul edilebilmek için Rusya'ya, ABD tarafından eleştirilen bir helikopter gemisi satışı dahi yapmayı kabul etmiştir. Bu bir NATO ülkesinin Rusya'ya yaptığı ilk gemi satışıydı. Fransa'ya verilebilecek en ağır tepki, Güney Akım Projesi'nden Fransız firmasının çıkarılmasının sağlanması olacaktır. Bu gerçekleşmezse projenin yavaşlatılacağı, askıya alınmasına neden olacak bir politika izlenerek, Fransız menfaatlerine zarar verilebileceğinin gösterilmesi olmalıdır." Yeniçeri, Fransız şirketlerinin Türkiye'deki ihalelere alınmaması yönünde bir öneride de bulundu.

Hiçbir şey yapılmadı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise, Fransa ile soykırım yasa tasarısı krizi ilk çıktığında MHP olarak bir öneri paketi sunduklarını belirterek şunları söyledi: "Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin ifade ettiği 6- 7 maddelik bir yaptırım paketi önerisini kamuoyuna açıkladık. Bu öneri maddelerinin içerisinde en önemlilerinden bir tanesi de işte bu uluslar arası antlaşmaların askıya alınmasıydı. AKP iktidarı bu konuyla ilgili olarak bugüne kadar hiçbir şey yapmadı. Sadece Paris Büyükelçisi geri çağrıldı, ardından Fransa Senatosu'ndaki gelişmeleri takip etmesi için geri gönderildi. Uluslar arası antlaşmalara yönelik hiçbir şey yapılmadığı gibi popülist yaklaşımlar politik çizgi olarak belirlendi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa'ya gitmeyeceğini açıkladı. Daha önce aynı şey Davos için olmuştu. Şimdi sormak gerekiyor; sırada Suriye ve İran mı var. Bu gidişle zaten hiçbir zaman yurt dışına çıkmayacak." 

Mahçup diplomasi ile sonuç alınamaz
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Fransa'ya karşı bir tavır uygulanacaksa Güney Akım Projesi'nde uygulamak gerekir" dedi. Tanrıkulu, şöyle dedi: "Yani romantik tavırları bir kenara bırakıp, devletten devlete yaptırımlar söz konusu olmalı. Eğer bu noktada uygulanacak bir yaptırım söz konusu olursa o zaman Fransız hükümetinin canı yanar, o zaman bazı uygulamaları gözden geçirir. Gündelik hayata yönelik parfümeri kullanmayalım düzeyinde bir anlayışın hiçbir zaman etkisi olmaz. Esas bu tür projelerdeki yaptırımlar Fransa'da ses getirecektir. Bu nedenle siyasi iktidarın devletlerarası projelerde gerçekleştireceği yaptırımlar gerçekçi sonuçlar verecektir. Bunun ötesinde mahçup diplomasi ile hiçbir sonuç alamayacağımız ortadadır. Eğer devlet düzeyinde gerçekleştirilen projelerde bir yaptırım uygulayamazsanız o zaman 'Türkler patırtı gürültü koparır, birkaç hafta sonra da unutur' anlayışı yerleşiyor. Bu anlayışın gerçek olmadığını göstermek için işte tam bu noktada Güney Akım Projesi'nde yaptırım uygulamak gerekecektir. Siyasi iktidar devletlerarası projelerde yaptırım uygularsa, her 24 Nisan'da Fransız Parlamentosu'ndan, ABD Senatosu'ndan çıkacak kararı 
beklemek zorunda kalmayız." 

"Tutarsız politikalarla bir yere varamayız"
Sözde soykırım yalanını inkarı suç sayan yasanın Fransa Senatosu'nda kabulüne karşı ciddi bir tavır takınılması gerektiğini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, "Bu konuda tepki yetersiz kalırsa Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin parlamentoları da bu çirkin Ermeni yalanını kabul edebilir" dedi. MHP'li Doğru, şunları söyledi: "Ermeniler sözde soykırım iddialarının 100. yılı olan 2015 için çok ciddi bir hazırlık içerisine girmiş durumdalar. Bunun için de Fransa devletini kullanıyorlar. Biz ise önce büyükelçimizi geri çağırıyoruz, ardından palas pandıras geri gönderiyoruz. Bu tür tutarsız ve teslimiyetçi politikalarla hiçbir yere gidemeyeceğimiz ortadadır. Türkiye AB ülkelerine karşı kararsız bir tutum içerisindedir. Fransa, İngiletere ve Almanya'da PKK çok ciddi çalışmalar yaparken, biz bu konuda hiçbir girişimde bulunmuyoruz. MHP olarak Fransa'ya karşı atılacak her kararlı adımın arkasında olacağımız söyledik. Bugüne kadar AKP bu konuda hiçbir kararlı adım atmadı, hiçbir şey yapmadı. Fransa ekonomik krize doğru sürükleniyor. Fransız şirketlerinin Türkiye'de önemli yatırımları var. Ekonomik anlamda alınacak her ciddi tedbirin sonuç getireceğini düşünüyorum. Özellikle büyük projelerde bu çok önemli. Güney Akım gibi ciddi bir projede alınacak yaptırımların sonuç vereceğine de inanıyorum. Bu nedenle bu konu düşünülmelidir diyorum." 

AKP iktidarı süreci iyi yönetemiyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Fransa'ya karşı yapılacak her türlü yaptırımı milli mesele olduğu için destekleyeceklerini söyledi. Öztrak, şunları kaydetti:  "Güney Akım Projesi Soykırım yasa Tasarısı'ndan önce imzalanmıştı ancak bundan önce imzalanan antlaşmalar da var. Kaldı ki Fransızlar soykırım yasa tasarısıyla ilgili olarak ilk defa böyle adımlar atmıyor. Daha önce de benzeri şeyleri yaptılar. AKP iktidarı bu konuda hiçbir şey yapmıyor, süreci iyi yönetemiyor. Güney Akım Projesi askıya alınmalı."

Yasaya karşı girişim giderek güçleniyor

Fransa Senatosu'nda kabul edilen Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidilmesi konusunda parlamenterler tarafından önceki gün başlatılan girişim giderek güçleniyor. Senatoda toplam 16 sandalyeye sahip radikal "Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu" (RDSE), yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gidilmesi sürecine tam destek vereceğini açıkladı. Senatodaki oylamada, "hayır" oyu veren gruptan yapılan açıklamada, "anayasanın 34. maddesine aykırı olduğu" gerekçesiyle, anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan sürece destek verileceği bildirildi. İktidar partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) 4 milletvekili daha, yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gönderilen imza kampanyasına katılacağını açıklamıştı. UMP milletvekilleri Jacques Myard ve Michel Diefenbacher'ın ardından yine iktidar partisi milletvekilleri Eric Straumann ve Jean-Philippe Maurer, anayasamahkemesine gidilmesi için başlatılan girişime destek verdiklerini bildirmişti.

 


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=62514


Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,266 µs