En Sıcak Konular

ERMENİCİ TANER AKÇAM'IN İFTİRALARINA TAKAT GİBİ CEVAP

22 Ocak 2012 16:28 tsi
ERMENİCİ TANER AKÇAM'IN İFTİRALARINA TAKAT GİBİ CEVAP Ermeniler’in ABD’de Türkiye aleyhinde açtığı davada, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren Prof. Dr. Taner Akçam'ın davacılar lehine gönderdiği rapora Merkez Bankası ile Ziraat Bankası,karşı raporla cevap verdi.

Taner Akçam'a sert yanıt

Merkez Bankası, İncirlik'e 'Ermeni toprağı' diyen Prof. Dr. Taner Akçam'la ABD'de karşı karşıya geldi

'Dedelerimizin toprağına İncirlik üssünü inşa ettiler' diyen Ermeniler'in ABD'de Türkiye aleyhinde açtığı davada, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren Prof. Dr. Taner Akçam davacılar lehine bir rapor gönderdi. Merkez Bankası ile Ziraat Bankası, kayıtlara "Akçam Deklarasyonu" olarak geçen bu metne karşı raporla yanıt verdi.

ABD'de yaşayan üç Ermeni'nin California'da açtığı davada Türkiye'nin "Bu mahkeme bir devleti yargılayamaz" diyerek savunma vermeyi reddetmesi sonrası dava, Osmanlı vatandaşı Dikran Efendi ile Kalina Hatun'un torunları ile Merkez Bankası-Ziraat Bankası arasında devam ediyor. Ermeni tehciri sırasında Türk hükümeti tarafından İncirlik bölgesinde haksız yere el konularak önce Ziraat, sonra Merkez Bankası'na devredildiği iddia edilen 496 dönüm arazi için istenen 100 milyon dolara yakın tazminat için son kartlar da oynandı.

ABD'li avukatlık firması

Avukat tutmayı reddetmesi nedeniyle davanın ilk aşamasında mahkeme tarafından Türkiye Cumhuriyeti devleti için "default" (Artık dava sonuçlanana kadar savunma yapması mümkün değil) kararı alınmasının ardından 1915-1923 yılları arasında davaya konu olan mülkleri sahiplenen Ziraat Bankası ile 1923'ten sonra devredilen Merkez Bankası durumun ciddiyetinin farkına vararak Amerika'daki bir hukuk firmasıyla anlaştı ve mahkemeden savunma vermek için süre istedi. Talebin kabul edilmesinin ardından Saltzman & Evinch avukatlık firması tarafından mahkemeye gönderilen savunmada California Mahkemesi'nin bu tür bir yargılama için uygun platform olmadığı belirtilerek mahkemenin davayı reddetmesi istendi.

Türk (!) Türk'e karşı

Buna karşılık davalı taraf, iki Türk bankasının savunmasına bir Türk profesörün hazırladığı raporla yanıt verdi. Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirdiği için Türkiye'de büyük tepki gören ve hayatını ABD'de sürdüren ABD'li profesör Taner Akçam tarafından mahkemeye gönderilen 9 sayfalık raporda, Akçam kendisini bu konunun en önemli uzmanlarından biri olarak tanıttığı uzun biyografisinden sonra davaya konu olan tarihte yaşananların 'soykırım' olduğunun yabancı ülkeler tarafından gönderilen belgelerde de yer aldığı ve soykırıma maruz kalan Ermeniler'in mallarına da uluslararası hukuka aykırı olarak el konulduğu iddiası dile getirildi.

Hukukçu değil sosyolog

Merkez Bankası ile Ziraat Bankası'nın 4 avukatı mahkeme kayıtlarına "Akçam Deklarasyonu" olarak geçen bu iddialara yanıt verdi. Avukatlar, bilirkişi olarak görüşüne başvurulduğu belirtilen Akçam'ın raporunun inkar edilemez delillerden çok yorumlar içerdiğini, mahkemenin deliller ortaya konulduğunda bunları yorumlamak konusunda Akçam'ın yardımına ihtiyacı olmayacağını savundu. 23 sayfalık cevapta, "Prof. Akçam mahkemeye kamulaştırma konusunda ders verme hakkına sahip değildir. Tarihi kendi istediği şekilde yorumlayarak kendi görüşünü ortaya koymuştur. Ayrıca sosyolog olan Akçam, uluslararası hukuk uzmanı da değildir" denilerek mahkemenin Akçam Deklarasyonu'nu dikkate almaması talep edildi.

Karar tarihi belirsiz

VATAN'ın ulaştığı davacı tarafın avukatları, Akçam'ın Ermeni davacıların bağlı bulunduğu avukatlık bürosu çalışanlarının bir 'tanıdığı' olduğunu ve akademik uzmanlığı nedeniyle kendisinden yardım istendiğini belirtti. Avukatlar ayrıca davanın seyrinden ötürü çok memnun olduklarını ve mahkemenin kararını birkaç gün içinde de birkaç ay içinde de alabileceğini kaydetti.

İncirlik üssünün yüzde 3.7'si için

VATAN'ın incelediği dava dosyasına göre Alex Bakalian, Anais Harotunian ve Rita Mahdessian tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ziraat Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aleyhinde açılan davada davacı taraf, 1915 yılında el konularak Ziraat Bankası'na devredildiğini iddia ettikleri 4 parça arazi ve evlerinin toplam büyüklüğünün 496 dönüm olduğunu ve bu toprakların şu an tamamının İncirlik Üssü içerisinde kaldığını ileri sürüyor. Dava dosyasına eklenen haritada üzerinde hak iddia edilen arazinin İncirlik Üssü'nün %3.671'ine karşılık geldiği görülüyor. Davacı Ermeniler'in bunun karşılığında istediği miktar ise arazi ve apartmanlar için 63.9 milyon dolar. Buna ek olarak arazinin ABD ordusuna kiralanmış olması nedeniyle şimdiye dek elde edilen kira gelirlerinden pay ve geriye dönük faiz de talep ediliyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde Türkiye'ye yaklaşık 100 milyon dolarlık bir fatura çıkarılıyor.(Uğur KOÇBAŞ/ GAZETEVATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN  http://haber.gazetevatan.com/taner-akcama-sert-yanit/425876/1/Haber



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,026 µs