En Sıcak Konular

HÜKÜMET YAPTIRIMLARA ''FRANSIZ'' KALIYOR

22 Ocak 2012 09:44 tsi
HÜKÜMET YAPTIRIMLARA ''FRANSIZ'' KALIYOR Türkiye hala Fransa'ya karşı sert ve kararlı bir irade gösterebilmiş değil. İsrail'e karşı da elle tutulur bir yaptırım uygulayamayan Türkiye, Rum kesimi ile yaşanan sondaj krizinde de çekimser kalmıştı.

Yaptırımlara 'Fransız' kaldık

Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen ve 23 Ocak'ta Senato'da oylanması beklenen sözde Ermeni soykırımını inkârı suç sayan tasarı ile ilgili yaşanan gerginliğe rağmen Türkiye'nin Fransa'ya elle tutulur hiçbir yaptırım uygulamaması tepkilere neden oluyor. Türkiye'nin bu cılız tutumu Fransa'nın işine yarıyor. Bu duyarsızlık nedeniyle binlerce vatandaş da hiçbir şey olmamış gibi turistik gezi maksadıyla Fransa'ya akın ediyor.

Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen sözde ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarı 23 Ocak'ta Senato'da oylanacak. Buna rağmen Türkiye hala Fransa'ya karşı sert ve kararlı bir irade gösterebilmiş değil. İsrail'in Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlediği saldırıdan sonra İsrail'e karşı da elle tutulur bir yaptırım uygulayamayan Türkiye, Rum kesimi ile yaşanan sondaj krizinde de çekimser kalmıştı. Türkiye'nin bu tutumu, diğer ülkelere de cesaret veriyor. Öyle ki Fransa büyük elçisini geri çeken Türkiye daha sonra büyük elçisini tekrar Fransa'ya geri göndermişti.
Ticari ilişkilerimizde bile önemli bir düşüş yok
Sözde soykırımın inkârını suç sayan yasası tasarısı sonrası Türkiye- Fransa ticari ilişkilerini değerlendiren Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Uzmanı Necmi Dayday ise, "Fransa'yla ticari ilişkilerimizde önemli bir azalma yok. Sadece otomobil alımı başta olmak üzere azalma olacağını düşünüyorum. Türkiye zarar görmeden ticari ilişkilerimizi kesmemiz gerekiyor. Onun için hesabımızı iyi yapmamız gerekir. Fakat şuanda ticari konuda o kadar çok azalma olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda da halen önemli bir adım atılmaması kafaları karıştırıyor." dedi.

İsrail özür dilemeli
''İsrail'e de yaptırım kararı çıktı ancak şuana kadar önemli bir adım atılmadı! diyen Dalday, "Bu konunun takip edileceğini düşünüyordum. Ancak iç gündem de halen yok. Takip edilmedi. Sanırım konular soğutulmaya çalışılıyor. Bir yandan da İsrail'in böyle bir şey yapması beklenmiyordu. Bu konuda örnek oluştururlarsa başımıza başka bir husumet gelmez diye düşünüyorum. İsrail için özür dilemek önemli bir şey. Ancak kesinlikle hem tazminat hem de özür dilemesi gerekiyor." diye konuştu.

Duyarsız davranmamalıyız
Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Nas da, "Fransa gibi ülkeyle ilişkilerimiz tamamen kesilmeyeceğine göre en azından Türkiye'nin geri adım atmaması bile iyi bir şey. Asıl konu Senatonun kararı. Eğer Senatoda onaylanırsa daha farklı tedbirler almak gerekir. Mavi Marmara hadisesinde de İsrail'den tazminat ve özür dilemesi istendi. Ancak orta doğunun karmaşık hale gelmesinden dolayı İsrail'le ilişkiler donduruldu. Ama bu şekil duyarsız kalınmasını istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Fransa seyahatleri yüzde 15 arttı
Ermeni soykırımını inkâr yasa tasarısını sonrası ise gözler tur şirketlerine çevrildi. Ancak sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısına rağmen Türk turistler hala öncelikli olarak Fransa'yı tercih ediyor. Türk turistlerin sömestre tatili için yaptıkları rezervasyonlar bırakın azalmayı geçen yıla göre yüzde 15-20 arttı.  Bu yıl tur operatörlerinin sömestre tatilinde Paris'e gönderdiği Türk turist sayısının 5 bini bulması bekleniyor.

Paris turlarımızda ciddi artışlar var
Gazetemize açıklamalarda bulunan Jolly Tur Yurtdışı Turizm Departman Müdürü Tolga Tekin: "Paris başta olmak üzere mevcut Fransa turlarımızda her hangi bir iptal yok. Aynı şekilde Fransa'dan ülkemize gelen Fransız turistlerle ilgili bir olumsuzluk da bulunmuyor. Sömestr tatili sebebiyle de Fransa'ya seyahat talepleri arttı. Her hangi bir düşüş söz konusu olmadı. Geçen seneye bakaraktan Fransa turlarımızda artışlar gözüküyor. 
Daha sert tepkileri olmasını bizlerde bekliyorduk. Ancak bilindiği gibi geçen seneye oranla yüzde 15-20 civarında bir artış oldu. Aynı zamanda Paris turlarımızda ciddi bir şekilde talep görüyor." dedi.

Taşlar bile Fransadan özel gelmişti
Türkiye'nin Fransa'ya karşı tek elle tutulur yaptırımı Fransız Sokağının ismini değiştirmek oldu. Sokağın ismini de devlet değil, çalışanlar değiştirdi. Sokağın işletmecilerinden Ferhat Çelik, "Fransa'yı boykot etmek istedik. Bu sokağa birçok taş Fransa'dan özel olarak getirilmişti. Binalar da Fransız mimara ait. Birçok işletmeci mekânlarının ismini Fransızca koyuyordu. Fakat şimdi Fransa'nın dünyaca yapmış olduğu ayıbın karşılığı Fransız Sokağı ismini değiştirerek kendimize has bir üslupla cevap verdik." diyerek tepkilerini dile getirdi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/yaptirimlara-fransiz-kaldik-227706.htm



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,885 µs