En Sıcak Konular

DENKTAŞ KIBRIS ÜMMÜ HARAM (HALA SULTAN)

20 Ocak 2012 18:42 tsi
DENKTAŞ KIBRIS  ÜMMÜ HARAM (HALA SULTAN) Kıbrıs'ı fethe gidenlerle birlikteyken Larnaka yakınlarında katırın üzerinden düşerek şehit olan Hala Sultan,Sevgili Efendimizin halasıdır.Bölgede "Ümmü Haram Hala Sultan" olarak anılır. Denktaş'ın kabrine getirilen toprak bu Hala Sultan'dır.

Rauf Denktaş

İnsan doğarken gelecekte ne ve nasıl biri olacağı bilinmez. Zaman içinde çocuğun gelişimini koşullar ve ortamlar belirliyor. Her insanın özelliği genlerinde var...

Özgürlük arayışında olan toplumlar özgürlük hasretiyle büyürler. Özgürlük onların başatı olur. Oturup kalkmaları, yiyip içmeleri hep özgürlük iledir. Özgürlük insanlığın en önemli hakkı ve yaşama bilincidir.

Kıbrıs; yüzyıllar boyunca İslâm medeniyeti dairesinde kaldı, gayrimüslimlere de insanca yaşama hakkı sağlandı. Kıbrıs İslâm dairesinden çıktıktan sonra Batı ruhu coğrafyaya egemen oldu, kendi ruhu dışında kalanlara zulmetmeye başlandı. Kıbrıs Müslümanları Batı ruhunun egemenliğine girince bir taraftan da asimile olmayla baş başa kaldılar. Bugün için kimi çevrelerce Kıbrıs insanının İslâm'dan uzaklaşmasını bahane ederek hem Kıbrıs'ı hem de insanını dışlama bahtsızlığına düştüler.

Onların içinde bulundukları ruh hâli, özgürlük arayışları doğal olarak liderini de çıkaracaktı. Bu, merhum Rauf Denktaş'a nasip oldu.

Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan sonra da Kıbrıs'ın kurucu Cumhurbaşkanı oldu. Yıllarca süren mücadelenin ardından Kıbrıs'ın eski hâline döndürülmesine şiddetle karşı durdu, bunda da başarılı oldu. Onun bu direniş bilinci hem içeride hem de dışarıda düşman edinmesine neden oldu. Batılıların ona düşman kesilmesi doğal. Osmanlı Devleti'nin yıllar yılı sürekli toprak kaybı, ardından da devletin çöküşü, onun bakiyesi üzerine kurulan küçük bir devlet batılıların amaçlarına uygundu. Bunun yadırganacak bir yanı yok. Ne yazık ki, Türkiye'de yıllarca İslâmî ve özgürlük mücadelesi içinde bulunanların batı dalgasına kapılmaları, merhum Rauf Denktaş'ı ve Kıbrıs'ı gözden çıkarmaları asıl yadırganacak tarafı. Bahaneleri de çok basit. Kıbrıs halkının Rumlardan farklı olmayışı, Kıbrıs'ın kumarhaneler bölgesi olması, fuhuş yapılması bir de Türkiye bütçesinden gereksiz olarak oraya katkı yapılması... Bunları söyleyenler ve düşünenler Türkiye'nin sahil kentlerinin hemen hemen hiç birinin Kıbrıs'tan farklı olduğunu akıllarlına bile getirmiyorlar. Oranın yanlışlarını oraya odaklayarak sadece orayı, batılılar istiyor diye gözden çıkarma yanlışlığına düşüyorlar.

Rauf Denktaş'ın vefatının hemen ardından egemen batılıların ona karşı olan yüzleri demeçlerinde ve tutumlarında hemen belli oldu. Denktaş'ı uzlaşmadan yana olmayan, katı, olumsuz, geçimsiz biri olarak göstermekten hiç de kaçınmadılar. Barıştan yana olmak, Kıbrıs'ı onların istediği gibi Rum yönetimine teslim etmekti. AB ve Amerika yıllardır Kıbrıs'ı eski hâline döndürmek için çok büyük bir çaba içine girdiler.

Cenaze işlemleri sırasında bir haber dikkatimizi çekti. Merhumun kabrine Hala Sultan türbesinden toprak getirilmiş. Kimdir Hala Sultan? Sevgili Efendimizin halası. Bir sabah namazdan çıktıktan sonra Ümmü Haram'ın evine gider. Kahvaltısını yapar, orada bir süre uzanır, uyuyakalır. Tebessüm ederek uyanır. Halası nedenini sorar. Efendimiz rüyasında Müslümanların bir adayı fethe çıktıklarını söyler. Halası da O'na: "Ne olur dua et de ben de onlarla beraber olayım" der. Sevgili Efendimiz tekrar uyur, gene tebessüm ile uyanır. Müslümanların adayı fethettikleri muştusunu verir. Halası gene yalvarır. Efendimiz sen de onlarla birlikte olacaksın der. Bu muştu zamanla gerçekleşir. Muaviye zamanında Ümmü Haram doksanlı yaşlarda iken eşiyle Kıbrıs'ı fethe gidenlerle birlikte olur. Larnaka yakınlarında huysuz bir katırın üzerinden düşer ve orada şehit olur. Ümmü Haram oraya defnedilir. Bölgede Ümmü Haram Hala Sultan olarak anılır. Denktaş'ın kabrine getirilen toprak bu Hala Sultan'dır.

Merhum Erbakan Hoca, 2002 yılı seçimlerinin ardından Kıbrıs üzerine yapılan süpekülatif haberler üzerine, Kıbrıs'ın Rumlarla birleştirilmesi düşüncesine karşı çıkmıştı. ATV'de canlı yayında şöyle bir şey söylemişlerdi. "Bizim Kıbrıs Barış Harekâtını yapışımızın nedenlerinden biri Peygamber Efendimiz'in halası Ümmü Haram'ın Larnaka'da medfun bulunuşudur." Bu, bizi de duygulandırmıştı. O sıralarda yaptığım araştırmalarda Hayat Tarih dergisinde Hala Sultan ile ilgili geniş bir makale okumuş, geniş araştırmalarda bulunmuştum. Hala Sultan öykümün doğuşu da bununla ilgilidir.

Merhum Rauf Denktaş'ın kabrine Hala Sultan kabrinden toprak getirilmesi duygusu sahih olmalı. Kendisine rahmet diliyoruz.

 

Ali Haydar Haksal - Milli Gazete


Kaynak:  MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/rauf-denktas-227589.htm



Bu haber 1,259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,003 µs