En Sıcak Konular

OKUL İSİMLERİNDE ''LİONS VE ROTARY'' KULÜPLERİNE BU AYRICALIK NİYE?

20 Ocak 2012 18:32 tsi
OKUL İSİMLERİNDE ''LİONS VE ROTARY'' KULÜPLERİNE BU AYRICALIK NİYE? Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre, okul isimlerinin Türkçe olması şart. Ancak lions ve rotary kulüpleri için bu yönetmelik yıllardır çiğneniyor.

MEB yönetmeliğine göre, okul isimlerinin Türkçe olması gerekiyor

Lions ilköğretim okulu

Yeşilay'ın bağımlılık ve şans oyunlarını teşvik ettiği gerekçesiyle açtığı dava üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın isminde Milli Piyango ibaresi taşıyan okulların isimlerini değiştirme kararı alması, 'okul isimleri' konusunda hukuka aykırı olan farklı bir konuyu gündeme taşıdı.

Yeşilay'ın bağımlılık ve şans oyunlarına teşvik ettiği gerekçesiyle açtığı dava üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın isminde Milli Piyango ifadesi taşıyan okulların isimlerini değiştirme kararı alması, 'okul isimleri' konusundaki hukuka aykırı olan farklı bir konuyu gündeme taşıdı. 
İcraatları, yapıları ve yurtdışı bağlantıları her zaman tartışma konusu olan lions ve rotary kulüpleri, bazı okulların yapımına maddi destek sağlayarak bu okullara kendi isimlerinin konulmasını sağladı. 
Bakanlığın yönetmeliğine göre, okul isimlerinin Türkçe olması şart. Ancak lions ve rotary kulüpleri için bu yönetmelik yıllardır çiğneniyor.
Hepsi büyükşehirde
Milli Eğitim Bakanlığı'nın birkaç ay önce isminde Milli Piyango ibaresi bulunan 40 okulun isminin değiştirilmesine yönelik aldığı karar, bakanlığa bağlı lions ve rotary adını taşıyan okulları da tartışmaya açtı. Hepsi büyükşehirlerde olmak üzere, adında lions ve rotary kelimesi geçen 15 civarında ilköğretim ve lise bulunuyor.
Bu isimleri taşıyan okullardan Adana'da 2, Ankara'da 2, İstanbul'da 2, Hatay'da 2, Antalya 1, Bursa 1, Gaziantep 1, İzmir 1, Kocaeli 1, Manisa 1 ve Mersin'de 1 tane bulunuyor. 
En son, Lionsların maddi katkı yaptığı gerekçesiyle isminin verildiği ilköğretim okulu Gaziantep'te açıldı. 
2009 yılında eğitime başlayan Şehitkamil Lions ilköğretim Okulu'nun ismi o dönemde büyük tartışmaya neden oldu. Eğitim camiasından ve sendikalardan gelen tepkilere rağmen, okulun ismi değiştirilmedi.

İşte okul isimleri
Özellikle büyükşehirlerde hizmete açılan lions ve rotary okullarının isimleri şöyle: Kozanoğlu Lions Lisesi (Adana), Seyhan Rotary Anadolu Lisesi (Adana), 27 Aralık Lions İlköğretim Okulu (Ankara), Rotary Yeşiltepe İlköğretim Okulu (Ankara), Yukarıkaraman Perge Rotary İlköğretim Okulu (Antalya), Rotary İlköğretim Okulu (Bursa), Lions İlköğretim Okulu (Gaziantep), Yaylacık Defne Rotary İlköğretim Okulu (Hatay), Gözene Defne Rotary İlköğretim Okulu (Hatay), Lions İlköğretim Okulu (İstanbul), Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi (İstanbul), Çiğli Rotary Tic. Mes. Ve An. Tek. M. L. (İzmir), Gayrettepe Rotary Kulubü İlköğretim Okulu (Kocaeli), Turgutlu Rotary İlköğretim Okulu (Manisa) ve Alsancak Lions İlköğretim Okulu (Mersin).

Lions ne demek?
Lions  ve rotary bilindiği gibi İngilizce kökenli yabancı iki kelime. ABD'de  1917 yılında Melvin Jones tarafından kurulan Lions'lar 1919 Konvansiyonunda slogan olarak Liberty Intelligence Our Nation's Safety' kabul etti. Bu cümlenin ilk harflerinden oluşan Lions sloganın anlamı ise şu, "Özgürlük, anlayış ulusumuzun güvenliğidir". Türkiye'de ilk Lions Kulübü 1963'te İstanbul'da Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay tarafından kuruldu. Lions Kulüplerinin dünyada 188 ülkede 43 bin Lions'a mensup 1,5 milyon üyesi var. Türkiye'de ise 341 lions kulübünün 7 bin 287 üyesi bulunuyor.

'Döner' Rotary
Rotary de 'döner, bir eksen etrafında dönen, devir makinası'  anlamına gelen İngilizce bir kelime. İlk Rotary Kulübü, Paul Harris tarafından 1905 yılında yine ABD'de kuruldu. Daha sonra bütün dünyada kulüp açan Rotary'liler, uluslar arası bağlantı ve gizemli yapılarıyla hep tartışma konusu oldu. Türkiye'deki ilk Rotary Ankara'da 1954 yılında kuruldu. İlk Başkanı da Şahap Birgi oldu. Bugün Türkiye genelinde 235'in üzerinde Rotary Kulübü ve 7 bin 800'ün üzerinde Rotaryen bulunuyor.

Yönetmelik ne diyor?
Okul isimleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1993 tarihli yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre veriliyor. 'Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği', okullara verilecek ve verilemeyecek isimlerin çerçevesi açık şekilde çizmiş. Yönetmeliğin üçüncü kısmında bulunan 7. Maddede okullara verilecek isim için, "....kurumun amacına, seviyesine, bulunduğu çevrenin özelliğine ve şartlarına uygun olması, belli bir anlam taşıması, Milli Eğitim temel amaçlarına aykırı düşmemesi ve Türkçe olması gerekir" şartı yer alıyor. Bu hükme göre, Türkçe olmayan bir ismin verilmesi yönetmeliği aykırı.

Aynı yönetmelikte verilebilecek isimler arasında; Atatürk'ün yanı sıra yerleşim birinin adı, tarihimizde ün yapmış kişiler, zaferlerin kazanıldığı yerler, şehit isimleri, önemli olaylar, başarılı kişiler, Türk toplumlarına ait kişi ve yer adları, eski cumhurbaşkanı, başbakan ve milli eğitim bakanları yer alıyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/lions-ilkogretim-okulu-227599.htm



Bu haber 1,539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,419 µs