En Sıcak Konular

ENFLASYON SEPETİ YENİLENDİ

19 Ocak 2012 18:23 tsi
ENFLASYON SEPETİ YENİLENDİ Sepetten 9 ürün çıkarılırken; ayran ve özel TV aidatı dahil 12 ürün sepete girdi.

Enflasyon sepeti yenilendi

TÜİK, genellikle her ayın 3'ünde açıkladığı enflasyon oranlarını tespit ederken kullandığı enflasyon sepetini yeniledi. Sepetten 9 ürün çıkarılırken; ayran ve özel TV aidatı dahil 12 ürün sepete girdi 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon sepetini güncelledi. Güncellemeyle enflasyon sepetinden 9 ürün çıkarıldı. Sepete yeni giren veya kapsamında değişiklik yapılan ürün sayısı ise 12 oldu. Sepetten çıkan ürünler arasında modem, internet aylık ücreti, VCD, kamera, elde yıkama için çamaşır deterjanı, 5 cc'lik enjektör yer alırken, sepete yeni giren ürünler arasında katı meyve sıkacağı, 2000 cc otomobil, araba yıkama ücreti, duş jeli, ayran ve bulaşık makinesi için detarjan bulunuyor. 

Sepete giren ürünler 
2012 yılında sepete yeni giren veya kapsamında değişiklik yapılan madde sayısı 12 oldu. Sepete yeni giren veya kapsamı değişen maddeler şöyle: "Ayran (1 litre); katı meyve sıkacağı; bulaşık deterjanı (bulaşık makinesi için tablet); araba yıkama ücreti; duş jeli; otomobil (2000 cc); otoban geçiş ücreti (2012 yılında 12 çeşit ile temsil edilecek. 2 yeni çeşit eklendi); şehirlerarası tren ücreti (2012 yılında 20 hat ile temsil edilecek. 1 yeni hat eklendi, 4 hat çıktı); uçak ücreti (2012 yılında 64 hat ile temsil ediliyor. 10 yeni hat eklenmiş, 1 hat çıkmış); cep telefonu görüşme ücreti (233 çeşit ile temsil ediliyor. 5 yeni çeşit eklenmiş, 1 çeşit çıkmış); özel televizyon aidatı (2012 yılında 12 çeşit ile temsil ediliyor. 11 çeşit eklenmiş, 5 çeşit çıkmış); magazin ve dergi (2012 yılında 8 çeşit ile temsil ediliyor. 1 yeni çeşit eklendi, 1 çeşit çıktı.)" 

Sepetten çıkan ürünler 
2012 yılında sepetten 9 madde çıkarılacak. Bunlar şöyle: "Üzüm yaprağı; erkek palto; ampul (şeffaf); çamaşır deterjanı (elde yıkama için); enjektör (5 cc'lik); kamera (bilgisayar için-Webcam); VCD; internet aylık ücreti (Tt-Net-Çevirmeli); modem (ADSL)." 

Dışa kapalıyız 
Konuya ilişkin TÜİK Başkanı Birol Aydemir, TÜİK Merkez Binası'nda bir basın toplantısı düzenledi. 
TÜİK Başkanı Birol Aydemir, herhangi bir istatistiği atma veya farklı bir şekilde hesaplama lükslerinin olmadığını vurgulayarak, "Ben enflasyonu bu yöntemle hesaplayacağım kardeşim kimseyi takmıyorum, diyemezsiniz. Enflasyon bu yöntemle hesaplanıyor, kimse de bizi takmaz istatistiğimizi dikkate almaz. Böyle bir lüksümüz, tercih hakkımız yok" dedi. Enflasyon istatistiği ile ilgili asıl büyük değişikliğin daha sonra yapılacağını belirten Aydemir, kurumun işlerini iyi yaptığını ancak biraz fazla dışa kapalı bir kurum olduğunu düşündüğünü aktardı. Basının, vatandaşın, siyasetçinin zaman zaman üretilen istatistiğe 'güvenmiyoruz' dediğine işaret eden Aydemir, "Tabi biz ne dersek diyelim insanların fikrini çok değiştirebilir miyiz bilmiyorum ama değiştirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. 

Talimat almıyoruz 
Aydemir, kanundaki birkaç maddeye değinerek, tarafsız, bağımsız bir şekilde kurumun imkanları ölçüsünde işi bir istatistik ürettiklerini konusunda şunları söyledi: "İlk, bağımsızlıktan başlanıyor. Bugün TÜİK'e ben başkan olarak 5 yıllık süreç için atandım ve kanunda hüküm var ben 5 yıl boyunca kendim istifa etmediğim sürece görevden alınamıyorum. Ben 4 ay boyunca hiçbir yerden hiçbir şekilde 'bu niye böyle oldu', 'şunu şöyle yapın' şeklinde hiçbir yerden ne bir söz ne bir ima ne bir şey duydum. Bunu taahhüt ederim. Bu güç bize kanunla veriliyor. Kanundaki 12. maddenin ikinci paragrafında 'kurum tarafından verilen istatistiki bilgiler kullanıma açılmadan önce herhangi bir şahsa veya kuruma verilemez' yer alıyor." 



Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,652629/enflasyon-sepeti-yenilendi


Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,451 µs