En Sıcak Konular

ATAMBAYEV: ''TÜRK BİRLİĞİ BİZE GÜÇ VERİR''

13 Ocak 2012 19:54 tsi
ATAMBAYEV: ''TÜRK BİRLİĞİ BİZE GÜÇ VERİR'' Türkiye´yi ziyaret eden Kırgızistan´ın yeni Cumhurbaşkanı Almazbek,''gelecekte samimi, kuvvetli bir Türk birliği kurulduğu zaman her bir Türk ülkesine tam güvenlik o zaman gelecek" dedi.

Atambayev: Türk Birliği bize güç verir

     Türkiye´yi ziyaret eden Kırgızistan´ın yeni Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Çankaya Köşkü´nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
     Gül, Atambayev´in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye´ye yapmasından büyük bir onur duyduklarını, bunun Türkiye ve Kırgızistan arasındaki dostluğun, kardeşliğin bir simgesi olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

KIRGIZİSTAN YAZA GİRİYOR
     "Bizlerin ata yurdu Kırgızistan´dı. Dolayısıyla biz ata yurdumuzdan geldik; ama ata yurdumuzu da onlar bekliyorlar. Böyle bakıyoruz ve işbirliğimize her bakımdan çok büyük bir önem veriyoruz" diyen Gül, gurur duydukları bir başka noktanın da geçen yıl Kırgızistan´da yaşanan olağanüstü değişiklikler olduğunu söyledi. Gül, Kırgızistan´da yeni anayasa, yeni kanunlar yapıldığını, ara dönemin büyük bir başarıyla geçildiğini belirterek, Atambayev´in de herkesin katıldığı ve uluslararası tüm gözlemlerin yapıldığı bir seçimle seçildiğini anlattı. Gül, "Yani şunu söyleyebilirim ki; Kırgızistan baharı geride bıraktı yaz aylarına artık giriyor. Bu şekilde başarılı ve güçlü olarak yola devam etmesini isterim" diye konuştu.
     Kırgızistan´ın şimdi ülkelerini düzene koymak, ekonomik kalkınmayı temin etmek gibi büyük bir sorumluluk taşıdığını ifade eden Gül, Türkiye´nin her alanda Kırgızistan ile işbirliğine büyük önem verdiğini ve her alanda dayanışmasını göstereceğini kaydetti.
     Türk yatırımcıları Kırgızistan´da yatırım yapmaları konusunda teşvik ettiklerini belirten Gül, "Hukukun üstünlüğünün söz konusu olduğu Kırgızistan, yatırımcılar için de cazip olacaktır. Askeri alanda, güvenlik konularında, savunma konularında da işbirliğimiz güçlü şekilde devam edecektir" dedi.

AĞABEYİM İZİN VERİRSE
     Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ise, çeviri yapılarak herkesin kendisini anlaması için Rusça konuşacağını belirterek, "Ağabeyim izin verirse" dedi. Bir süre Rusça konuşan ancak, Rusça tercüme konusunda hazırlık yapılmadığı anlaşılınca kendi sözlerini Türkçeye tercüme eden Atambayev, "Ağabey söz verdi. Biz Aralık´ta Rus lider Putin´den duyduk. Putin dedi, ´Arap baharı Kırgızistan´da başladı´ dedi. Gerçekten o bahardan biz geçtik. İnşallah yaza giriyoruz. Bundan sonra Kırgız Türk ilişkileri eskisi gibi formalite olmaz. Candan, yürekten olacak" dedi.
     Tarihi geçmişi unutmamak gerektiğini vurgulayan Atambayev, "Türkiye o taraftan geldi zamanında. Evini, ailesini bıraktı. Çoğu burada öldü, şehit oldu. Bu arsa ´Türkiye´ olsun diye, Türklerin olsun diye çoğu öldü. Şimdi Türkiye var. Yalnızlık çok zor. Gelecekte samimi, kuvvetli bir Türk birliği kurulduğu zaman her bir Türk ülkesine tam güvenlik o zaman gelecek" dedi.
     "Türkiye´nin tarihçilerini affetsinler ama beğenmiyorum" diyen Atambayev, "Rus tarihçiler Türk tarihini daha güzel yazıyorlar. Biz Sibirya´dan geldik, Altay´dan, Yenisey´den geldik. Aslında Birinci Türk Kağanlığı´nın sınırları Çin Seddi´nden Karadeniz´e kadar oldu. Ne zaman o kağanlık parçalandı, Türk Türk´ü sattı, Türk Türk´ü vurdu arkadan. Ama Allah büyüktür, bundan sonra eski tarihi hatırlamak ve anlamak gerek. Bizim tarihimiz bir. Tarihimize hürmet edersek, geleceğimiz de parlak olacak. Sanıyorum bugün o parlak geleceğin temelleri atılmaya başlandı inşallah" dedi.

 

Kaynak: AYGAZETE http://www.aygazete.com/Anasayfa.php?60363



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,745 µs