En Sıcak Konular

KCK'TA SON DALGA: ZANA'NIN EVİ ARANDI 16 İLDE ARAMA VE GÖZALTI VAR

13 Ocak 2012 18:03 tsi
KCK'TA SON DALGA: ZANA'NIN EVİ ARANDI 16 İLDE ARAMA VE GÖZALTI VAR Leyla Zana'nın evi, KESK Genel Merkezi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde aramalar yapıldı. BDP MYK üyesi Tuncer Bakırhan, eski BDP milletvekili Fatma Kurtulan ve DİHA muhabiri Murat Çiftçi gözaltına alınanlar arasında...

Polis Leyla Zana'nın evine çilingirle girdi

Leyla Zana'nın evi, KESK Genel Merkezi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde aramalar yapıldı. BDP MYK üyesi Tuncer Bakırhan, eski BDP milletvekili Fatma Kurtulan ve DİHA muhabiri Murat Çiftçi gözaltına alınanlar arasında...

PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda milletvekili Leyla Zana'nın Çankaya'da evinde polis arama yaptı. Zana'ya ait olduğu belirtilen bilgisayar ve bazı evraklara el konuldu. Arama sonrası BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan açıklamalarda bulundu.

Sabah 06.30 sıralarında polis ekipleri, PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyon kapsamında milletvekili Leyla Zana'nın evinde arama yapmak üzere eve geldi. Polisin evde kimsenin olmaması üzerine kapıyı çilingir ile açtığı öğrenildi. Polisin evde yaptığı arama yaklaşık 3 saat sürdü. Arama sonrası polis ekiplerinin Leyla Zana'ya ait olduğu belirtilen bilgisayar ve bazı evraklara el koyduğu belirtildi.

Aramanın yapıldığını öğrenen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Leyla Zana'nın Çankaya'daki Koçlar Apartmanı'ndaki evine geldi. Polisin araması sonrası Buldan açıklamalarda bulundu.

Buldan, "Meclis tarafından verilen Leyla Zana'ya ait telefon ve bilgisayarlara ısrarlarımıza rağmen polis tarafından el konuldu. Tutanaklar tutuldu. Bu evin Leyla Zana'ya ait olduğu belirtiliyordu. Ev, Leyla Zana'nın yakını olan Cahit Yoldaş'a ait. Milletvekili evi olmasına rağmen eve baskın düzenlendi. 10 polis evde kimse olmayınca kapıyı çilingir ile açmış. Arama az önce bitti. Yapamazsınız dememize rağmen arama yapıldı. Gerekçe olarak ise evin CahiT Yoldaş'a ait olması ama burada Leyla Zana'nın oturduğu biliniyordu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile telefonda görüştüm. "Aramanın milletvekili evi olduğu bilinmiyordu ve arama yapıldı'dedi. Buna inanmıyorum. Bugün gözaltılar ve aramalarla ilgili Gültan Kışanak açıklama yapacak"dedi.

LEYLA ZANA: ÜLKEYİ ZEHİR ZİNDANA ÇEVİRMESİNLER

Zana, KCK soruşturması kapsamında evinde arama yapıldığı iddialarına, "Benim kişisel evim yok zaten yakınımın evi. Kiracıyım. Aranabilir Arasınlar. Hiçkimse ile görüşmedim. Ne zaman istiyorlarsa, zindan kapılarını layık görüyorlarsa tekrar buyurabilirler. Ülkeyi zehir zindana çevirmesinler o kadar" dedi.

"BÜTÜN BUNLAR KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜNÜN BİR SONUCUDUR"

Zana, "Başbakanın seçim öncesi toplumu rahatlatan çözüme yönelik umutvari konuşmaları seçimin gerçekten demokratik bir ortamda geçmesini sağladı. Ama seçim sonrası herhalde başarının verdiği bir özgüvenle bütün umutların yıkılmasına da bizzat kendisi sebep oldu. Kürtleri dışlayarak, Kürtlerin hak talebinde bulunması engelleyerek, baskılarla onları baskı altına almaya çalışan tutumuyla gündemi birden değiştirdi. Bizim evlerimiz daha önce de aranmıştı, daha önce de tutuklanmış ve cezaevine girmiştik. Bundan iki gün önce şahsıma yönelik 'buyursun dağa gitsin' şeklideki tutumuyla bu sorun nasıl çözülecek. Eğer çözüm isteniyorsa silahı en son konuşalım. Çünkü bu toplumda çok acılar yaşandı bu toplum çok olumsuz aşamalardan geçti. Olmazı değil olurları konuşalım demiştim. Güvenceye gelince, isterdim ki biz ya da toplum beklerdik ki sayın başbakan çıksın desin ki 'güvence silah bırakmak değildir. Güvence hukuktur. Güvence halkların kardeşliğidir. Sigorta benim yaratacağım demokratik ülke, toplumsal vicdan ve insaf ölçüleridir'. Beklentimiz buydu, bugün hala geç değil evlerimiz aransa bile. Bir fırsat var kendisini önünde aslında. Çırak ve kalfa sayın Erdoğan şu anda ustalık dönemini yaşarken 12 Eylül generallerini yaşatmayacak düzeyde toplumu basınç altına aldı. Halen geç değil diyorum. Sevilip saygı duyulması gereken bir başbakan olacakken, şu an anda baskıcı. Otoriter ve neredeyse bütün toplumu kıyma makinesinden geçirecek kadar bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değildir. Bu en çok kendisini yönelik sempatinin yitirilmesine neden olacaktır. Biz Kürtler ya da Kürt vekilleri olarak sayın başbakan çok iyi bilir ki çok sınavlardan geçmiş insanlarız. Bana cezaevinin yolunu göstermesin otursun düşünsün bir çözüm üretsin. Bütün bunlar Kürt sorununun çözümsüzlüğünün bir sonucudur. Eğer bugün bu ülkede generaller bile terör veya terörist tanımlamasıyla yargılanıyorlarsa bu sorunun çözümsüzlüğünden dolayıdır. Çözümü geciktirmenin kimseye bir yararı olmayacaktır. Halen umutlarımın yok olduğunu söyleyemem. Dokunulmazlıklarımız kaldırılsa evlerimiz aransa bile bu toplumun bir beklentisi vardır. Sayın başbakana düşen bir görev vardır. Dağın veya cezaevinin yolunu göstermek değil, bir an önce gerçekten hukuk devletine yönelik bir açılım gerçekleştirmesi gerekir . Bu ülkede gazeteciler cezaevinde, bu ülkede herkes kaygıyla yaşamakta. Hiç kimse düşüncesini istenilen düzeyde söyleyebilecek cesareti gösteremiyor. Bu ne demektir. Bu korku imparatorluğu demektir. Bunu Suriye'de gördük başbakan her gün kendini Suriye ve Ortadoğu halklarına örnek gösteriyordu. Nerede o başbakan Esat şimdi neyi örnek gösterecek. Kime örnek gösterecek. Neredeyse Saddamvari bir yaklaşımla bu toplumun hepsini sindirecek mi. Yazıktır. Kendisine de bu halklara da yazıktır. Sevgiyle saygıyla anılmasın isterim antipatiyle değil" diye konuştu.

"YA O İNSANLARIN YERİNE BAŞKA GÜÇLER SİLAHLANSAYDI NE DİYECEKTİK"

Zana evinin aranmasından haberi olup olmadığı yolundaki soru üzerine de, "Hayır haberim yoktu. Bir çok evin arandığını yeni öğrendim. Benim zaten şahsi evim yoktur. Hepsi kiradır. Ankara'da aranan evde de kiracıyım arasınlar. Kendi hukuklarını çiğniyorlarsa bu söyleyebilecek sözüm yoktur. Bu yüzden programımı iptal de etmiyorum. Çünkü ben seçilen bir insanım. Çalışmalarını sürdüreceğim. Ne zaman istiyorlarsa, layık görülüyorsa zindanların kapılarını açıp beni içeri koyabilirler" şeklinde konuştu.

Zana, "Silahlar Kürtlerin teminatıdır şeklindeki sözünüz çok eleştirildi. Buna ne diyeceksiniz" yolundaki soru üzerine ise, "Hayır ben Kürt çevrelerinden bazıları bunu böyle seslendirebilir,o yüzden silah bırakma konusunu öncelikli olarak ele almayalım diyorum. En son söylenmesi gerekeni öncelemeyelim. Önce adımlar atılsın silahı alma sebepleri ortadan kaldırılsın. Çünkü o insanlar pikniğe gitmediler. Ya o insanların yerine başka güçler silahlansaydı ne diyecektik. En azından o insanlar belli bir tecrübe edindiler. Belli bir aşamadan geçtiler. En azından Kürt kimliğine yönelik adımlar atılsın, inkarın zemini ortadan kaldırılsın. O insanlar da gelsin her vatandaş gibi bu ülkede her vatandaş gibi gelip siyaset yapsın özgür bir insan gibi yaşasın. Başbakan aslında benim ne demek istediğimi çok iyi biliyor. Geçenlerde Almanya'da bir adam yakalandı. Başbakan diyor ki 'Zana'nın aracında yakalandı'. Hiçbir kare yok hiç alakası yok, ben o zaman oteldeydim. Ben aracımda değildim. Benim için bir aydır bunun saldırı zemini hazırlanıyor. Saldırılardan ürkecek halim yok, bundan sonra da mücadelemi demokratik zeminde sürdüreceğimö dedi. Zana Brüksel'e orada yaşayan oğlunun askerlik sorunu çözmek için gittiğini sözlerine ekledi.

16 İLDE ARAMA YAPILIYOR

Bir çok ilde PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyon yapılıyor. Operasyon kapsamında Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde ve Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin binasında arama yapılıyor. Eski BDP'li vekil Fatma Kurtulan'ın da gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtiliyor.

ANKARA

Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde yapılan bir aramanın bir KESK üyesinin ofisinde olduğu belirtiliyor. Soruşturma kapsamında Eski DEHAP Genel Başkanı şimdiki BDP MYK üyesi Tuncer Bakırhan, eski BDP'li vekil Fatma Kurtulan ve DİHA muhabiri Murat Çiftçi'nin de gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtiliyor.

LEYLA ZANA'NIN EVİNE BASKIN

Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın Ankara Çankaya'daki evine de baskın düzenlendi. Evin kapısı polis tarafından kırılırken, Zana'nın evde olmadığı bildirildi. Aramalar sürüyor.

İSTANBUL

BDP İstanbul İl Binası'nda arama yapılıyor. İstanbul'daki operasyonda 15 kişi gözaltına alındı.

SİİRT

BDP İl Başkanlığı'nda arama yapılıyor.

ŞANLIURFA

BDP İl Binası, Eğitim-sen Sendikası, bir dernek ve bir gazetede arama yapılıyor.

DİYARBAKIR VE BATMAN

İstanbul Özel Yetkili Savcılığı'nın talimatıyla Diyarbakır ve Batman'da da sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak baskınlar düzenlendi. Baskınlarda BDP il başkanlıkları dahil bir çok sivil toplum örgütlerine ait merkezler aranıyor. Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin binasında arama yapılıyor.

MERSİN

Mersin'de bir kişiyi gözaltına alan polis BDP İl Binası'nda arama yapıyor.

VAN'DA HASARLI BELEDİYE BİNASINA KCK OPERASYONU

KCK operasyonları kapsamında Van'da belediye ile BDP il binasına baskın düzenlendi. Polis, depremde hasar gören ve boşaltılan belediye binasında bazı evrak ve bilgisayarlara el koyarken herhangi bir gözaltının olmadığı belirtildi.

Van'da yaşanan 2 depremin ardından Van Belediye binası hasar görmüş ve boşaltılmıştı. Orta hasarlı olarak rapor verilen belediye binası boşaltılmış, sadece evrak ve bazı bilgisayarların kaldığı öğrenildi.

ESKİ DEP MİLLETVEKİLİ ORHAN DOĞAN'IN EVİNE BASKIN İDDİASI

Bu arada eski DEP Milletvekili Orhan Doğan'ın evine baskın yapıldığı da iddia edildi. Evdeki tüm elektronik eşyalara ve CD'lere el konulduğu öne sürüldü.

 


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/polis-leyla-zana-nin-evine-cilingirle-girdi/siyaset/siyasetdetay/13.01.2012/1488416/default.htm


Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,579 µs