En Sıcak Konular

CEZAYİR'IN ''MANKUT'' BAŞBAKANI ÜLKESİNİ KIZDIRDI

9 Ocak 2012 13:11 tsi
CEZAYİR'IN ''MANKUT'' BAŞBAKANI ÜLKESİNİ KIZDIRDI Türkiye ile Fransa arasındaki “soykırım” krizinde Fransa’nın tarafını tutarak Erdoğan’a “Kanımız üzerinden çıkar sağlama” diyen Cezayir başbakanı ülkesinde topa tutuldu.

Erdoğan’a çattı Cezayir karıştı!

Türkiye ile Fransa arasındaki “soykırım” krizinde Fransa’nın tarafını tutarak Erdoğan’a “Kanımız üzerinden çıkar sağlama” diyen Cezayir başbakanı ülkesinde topa tutuldu. Basın, “Fransa’ya sempatik görünmek için Türkiye’ye meydan okuyacağına kendi tarihine sahip çık” diye tepki gösterdi. Muhalefet de Uyahya’nın istifasını istiyor

 Fransız parlamentosunda kabul edilen “Ermeni soykırımını inkar yasası” yüzünden Türkiye ile Fransa arasında çıkan diplomatik krizde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Fransa gitsin Cezayir’de yaptığı soykırıma baksın” sözlerine “Türkler 3 günde Cezayir’i Fransızlara teslim etti, kanımız üzerinden çıkar sağlamayın” diyerek tarafını belli eden Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya ülkesinde siyasi krize neden oldu. Muhalefet ve basın Uyahya’ya “Fransa’ya sempatik görüneceğine tarihine sahip çık” diye tepki gösterdi. Uyahya’nın Erdoğan’ı hedef alan açıklamasında en büyük tepki El Watan gazetesinden geldi. Gazetenin manşetten verdiği “Uyahya Fransa’yı kurtaracak” başlıklı haberde şu eleştiriler yer aldı:

Osmanlıyı biz sattık

“Sarkozy, Cezayir soykırımını ilan eden Erdoğan’a karşı Uyahya’dan daha iyi kendini savunacak birisini bulamaz. Uyahya hem tarafsızlığını hem de oturduğu koltuğun hakkını veremedi. Fransa’ya “sempatik” görünmek Cezayirli liderler için kazanç olarak algılanabilir. Ancak Uyahya, Fransız sömürgesi altında 132 yıl boyunca acı çeken Cezayirlileri savunacağı yerde Türkiye’ye ‘buna nasıl cesaret edersin’ diyor. Türklerin Osmanlı döneminde 3 gün içinde Cezayir’i Fransa’ya teslim ettiğini söylüyor. Ama 1827 yılında Cezayirliler’in Osmanlı’ya karşı Fransa’nın yanında ayaklandığını unutuyor. Cezayir’in Türkiye sayesinde sömürge dönemindeki acıların hesabını sormak için bir dış destek bulduğu halde, Fransa’nın eski kolonisi üzerinde kontrol sağlamasına yardımcı oluyor. Uyahya, ‘dost’ olarak nitelediği Türkiye’yi NATO üyesi olmasından dolayı Fransa’nın Cezayir’e yönelik saldırısına yardımcı olmakla itham ediyor. Ayrıca Türkiye’nin BM’de Cezayir’in aleyhine duruş sergilediğini söylüyor. Uyahya önce kendi tarihine kendi tarihine sahip çıksın.”

El Watan ayrıca, Uyahya’nın “Özür istemeden Çin, Japonya ve Kore gibi büyük bir ülke olacağız” açıklamasını “şaka” olarak yorumladı. El Şark El Awsat gazetesi de Cezayir Başbakanına tepkisini “Uyahya’dan Türkiye’yi destekleyen tek bir söz dahi duymadık” yorumuyla gösterdi. Uyahya’nın sözlerine sadece Fransa yanlısı Le Soir gazetesi sahip çıktı. Gazete, “Başbakan Türkiye’ye meydan okudu” yorumu yaptı.

Muhalefet: Hemen istifa et

Cezayir’in en güçlü muhalefet partisi En Nahda’nın lideri Fatih Rebii, Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya’nın Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamayı kınayarak, Türkiye’ye karşı bu açıklamada bulunanların neden Fransa’ya karşı bir şey söyleme cürretleri yok” tepkisini gösterdi. Türkiye’nin Fransa’ya karşı aldığı tavırla Cezayir halkına destek olduğunu söyleyen Rebii, “Türkiye’nin ortaya koyduğu tavrın benzerini Cezayir hükümeti ortaya koymalıydı. Cezayir’in Fransız sömürgesi altına girmesine Osmanlılar yol açmadı. Cezayirli Müslümanların zayıflığı ve Osmanlı’nın emperyalistler tarafından dört bir yandan kuşatılması sonrası ülkemiz sömürgeleştirildi. Fransa’ya açık destek veren hükümet diplomatik başarısızlıklarından ötürü hemen istifa etmelidir” dedi.

Fransızları kınayan yasayı engellemiş

Demokratik Ulusal Birlik Partisi(RND) lideri olan Ahmed Uyahya, 2008 yılından beri Cezayir başbakanı koltuğunda oturuyor. Uyahya, 2010 yılında 152 Cezayirli milletvekilinin hazırladığı Fransız Sömürgesini kınayan kanun tasarısına da “İki ülke arasındaki ilişkiler bozulur” diyerek karşı çıktı ve engelledi. Başbakana güvenmeyen muhalefet, Mayıs ayında yapılacak seçimlere hile karıştıracağı gerekçesiyle Uyahya’nın , istifa etmesini veya görevden alınmasını talep ediyor.

Fransız askeri bile itiraf etti

1830 yılında Fransa’nın sömürgesi olan Cezayir, 1954-1962 arasında verdiği bağımsızlık savaşına 1 milyondan fazla vatandaşını kurban verdi. Fransa ise bu rakamın 150 bin olduğunu iddia ediyor ve tarihinde bir soykırım olduğunu kabul etmiyor. Ermeni tasarısını kabul eden Fransız siyasetçiler Cezayir meselesinin ise “tarihçilere bırakılmasını” istiyor. Ancak işkence tekniği uzmanı Emekli Tuğgeneral Paul Aussaresses isimli Fransız istihbarat subayı Cezayir’de görev yaptığı süre boyunca en az 1509 kişiyi yargısız infaz ettiğini itiraf etmişti. (İsmail ŞAHİN / VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/erdogana-catti-cezayir-karisti/422908/30/Dunya}



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,504 µs