En Sıcak Konular

BANKALARA ÜCRET VE KOMİSYON KAYMAĞI

6 Ocak 2012 22:17 tsi
BANKALARA ÜCRET VE KOMİSYON KAYMAĞI Bankalar, kredi kartı ücret ve komisyonu olarak, 2009'da 4.5 milyar lira, 2010'da 4.3 milyar lira ve 2011 yılının ilk 6 ayında 2.4 milyar lira gelir elde etti.

Bankalara 11.4 milyar liralık ücret ve komisyon kaymağı

Bankalar, kredi kartı ücret ve komisyonu olarak, 2009'da 4.5 milyar lira, 2010'da 4.3 milyar lira ve 2011 yılının ilk 6 ayında 2.4 milyar lira gelir elde etti. Yapılan açıklamada, bankaların kart ücreti ve komisyon almalarının sözleşmelere bırakıldığı ve sınırlayıcı bir hüküm olmadığı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel'in yazılı soru önergesini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in bilgi notuyla cevap verdi. Ali Babacan, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun ''Sözleşme şartları'' başlıklı 24. maddesinin 4. fıkrasında, ''Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez'' denildiğini hatırlattı. 
Babacan, ilgili tebliğle bankalar ile bireysel müşteriler arasında imzalanacak sözleşmelerde; ödenmesi gereken ücret, komisyon, masraf, vergi, resim, harç, fon vb. parasal yükümlülüklerin kimin tarafından ödeneceği de dahil olmak üzere, sözleşmelerde yer alması gerekli asgari hususlar ve sözleşmelerin şekline ilişkin hususların neler olacağının belirlendiğini kaydetti.

"Ücret ve komisyon alınması sözleşmelere bırakılmış"
İlgili tebliğ uyarınca bankaların, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların niteliklerini ve sınırlarını serbestçe belirleyebildiğini ifade eden Babacan, "Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere; bankaların kredi kartlarından, mevduat hesaplarından ve bireysel kredilerden aldıkları ücret ve komisyonlarla ilgili olarak yürürlükteki mevzuatta yasaklayıcı bir düzenlemeye yer verilmemiştir." dedi.

"Bankaların gerçekleştirdikleri işlemler dolayısıyla aldıkları ücret ve komisyon tutarlarının, rekabet ve maliyet koşulları göz önünde bulundurularak, aksine bir hüküm bulunmadığı durumlarda bankalar ile müşteriler arasında akdedilen sözleşmeler çerçevesinde değerlendirilmesi ve sözleşme taraflarının iradesine bırakılması öngörülmüş, söz konusu ödemelerin mevzuata aykırılığı ancak ilgili sözleşme hükümlerinde yer almamış olmasına bağlanmıştır." diyen Babacan, "Kurumumuzun, bankaların yaptığı hizmetler karşılığında aldıkları ücret ve komisyon tutarlarıyla ilgili düzenleme yapma yetkisi bulunmamaktadır. Kurumumuz veri tabanında yapılan raporlamalara göre, bankalarca 'kredi kartı ücret ve komisyonları' adı altında; 2009 yılında 4 milyar 542 milyon 294 bin lira, 2010'da 4 milyar 368 milyon 138 bin lira ve 2011 yılının ilk 6 ayında 2 milyar 485 milyon 255 bin lira gelir elde edilmiştir." ifadesini kullandı.a karar verdi.

 

Kaynak:  MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/bankalara-114-milyar-liralik-ucret-ve-komisyon-kaymagi-226316.htm



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,731 µs