En Sıcak Konular

HAKAN ŞÜKÜR: ''FEDAKARLIK YAPIYORUM!''

6 Ocak 2012 11:32 tsi
HAKAN ŞÜKÜR: ''FEDAKARLIK YAPIYORUM!'' AKP İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, bir televizyon programında spor yorumcusu olarak görev almasına yönelik eleştirileri cevap verdi.

'Fedakarlık yapıyorum'

Şükür topu Meclis’e attı

AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, bir televizyon programında spor yorumcusu olarak görev almasına yönelik eleştirileri yanıtlarken, “Etik olmadığını düşünmüyorum. Yazı yazarak para kazanan milletvekilleri var. Özgürlüklerin konuşulduğu bir ortamda böyle bir konunun konuşulmasını istemezdim. Vicdanen rahatım” dedi. Yayıncı kuruluşun talebinde ısrarlı olduğunu ve teklifin mesleki donanımını ortaya koyması açısından cazip olduğunu belirten Şükür, sözlerini şöyle sürdürdü,”Parayı hiç düşünmedim, böyle bir derdim yok. Bunu üzerine basarak söylüyorum. Buradaki idari birimleri aradım. Aldığım cevap, yasal olarak bir sorun teşkil etmediği ve bu görevi yapabileceğim söylendi. Bugün Meclis Başkanımız, ’inceleme başlatırız, bununla ilgili böyle bir şey varsa’ dediği bundandır.  Bir anda sorulan soruya verilecek cevap budur, doğrudur. Böyle bir cevabı aldım ve Sayın Başbakanımızla konuştum. Bana, ‘Bu senin yaptığın bir iş. Yasal bir sorun yoksa, yasaların bağlayıcılığı yoksa yapabilirsin tabii ki’ dedi. Eğer partim hiçbir yasal sorun olmasa da Sayın Başbakanımız, Meclis Başkanımız, derlerse ki ‘böyle bir şeye gerek yok, biz yapmanı istemiyoruz’ onlar benim büyüklerim ve bu ülkenin önemli değerleridir. Onların söylediği ölçüde hareket etmeye hazırım. Fakat yasal bir engel olmadığı için bu görevi seve seve, objektif bir şekilde yapabilirim. Hırsızlık yapmadım. Çok, açık, net olan bir şeyin karşılığını vermeye çalışıyorum.”

Şükür, bir soru üzerine, yayıncı kuruluşla sezon sonuna kadar anlaşma yaptığını ifade ederek, “Genelde hafta sonları olacak. Seçim bölgeme uygun da genelde Cuma, Cumartesi, Pazar. Pazartesine sarkanlarda da fedakarlık yapıp, Ankara’dan git-gel yapacağım. Çünkü 23.00’e dayanan bir saatte başlıyor yorumlar. Burada fedakarlığı yapan taraf benim. Buradaki görevimi aksatmadan ekstra görev yapıyorum” şeklinde konuştu. “Ne kadar para alacaksınız yayıncı kuruluştan” sorusu üzerine Şükür, “Yayıncı kuruluşun ilkeleri gereği söyleyemem ama öyle afaki rakamlar değil” dedi.

“Yorumculuk yapmanız etik mi değil mi” sorusunu da Şükür, “Etik olmadığını düşünmüyorum. Yazı yazarak para kazanan milletvekilleri var. Özgürlüklerin konuşulduğu bir ortamda böyle bir konunun konuşulmasını istemezdim. Vicdanen rahatım” şeklinde yanıtladı.

‘Etik boyutu ayrı konu’

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’ün bir televizyon kanalında yorumculuk yapacağı yolundaki haberleri, “Vekillik ile bağdaşmayan bir iş yaptığın zaman milletvekilliği düşer. Ağır yaptırımlar var” diye değerlendirdi.

Burhan Kuzu, “2001’de AK Parti kurucu üyesiydim, üniversitede derse giriyordum, ana bilim dalı başkanıydım. Bunu öğrenciler bilirdi ama ben hiç bir zaman bunu ne dersime ne soruma ne de hareketime yansıttım” diye konuştu. “TBMM Genel Kurulu çalışırken, İstanbul’da maç izlenip yorum yapılmasının doğru olup olmadığının” sorulması üzerine Kuzu, “Olayın etik boyutu ayrı bir konu. Evvela bu meselenin hukuki boyutunu görüşmek lazım. O da çok net değil, net olsa söylerim” dedi. Kuzu, “Ama sizin de biraz rahatsızlığınız var” sözlerine, “Rahatsızlık konunun berrak olmamasından kaynaklı, konunun kendisi sıkıntılı. Önce onu netleştirmek lazım” yanıtını verdi.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

‘Şükür’ün vicdanına kalmış’

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ece Göztepe: Anayasa’nın 82. maddesine göre milletvekilinin doğrudan ya da dolaylı olarak bağımsızlığını tehdit edecek işlerde çalışmaması gerekiyor. Bu anlamda kamu ile ilgili işleri olan şirketlerde kesinlikle görev alamaz. Örneğin milletvekilleri hiçbir devlet üniversitesinde öğretim üyeliği yapamaz. Hatta ücret talep edilmese bile olmuyor. Hakan Şükür’ün konusunda ise tamamen ‘akçeli’ mevzu söz konusu. Hakan Şükür’ün görev alacağı kanal, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan ihale ile futbol müsabakalarının yayın hakkını aldı. Bu şartlar altında Hakan Şükür bu kanalda çalışmamalı. Olay tamamen Hakan Şükür’ün vicdanına kalmış durumda.

‘Anayasa Mahkemesi’ne gider’

Ankara Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Esen: Anayasa’nın 82. maddesine bakarsak, milletvekilleri kamu yararına çalışan dernekler, vergi muhafiyeti olan vakıflar, sendikalar ve devletle yakın ilişkisi olan yerlerde hakemlik, temsilcilik yapamayacağını, çalışamayacağını düzenliyor. Burada mühim olan Türkiye Futbol Federasyonu’nun hangi konumda değerlendirilmesi gerektiği. Bu karar ise TBMM’de değerlendirilir. Milletvekillerinin çoğunluğu, TBMM üyeliğine bağdaşmayan bir iş olarak nitelerse, Hakan Şükür’ün milletvekilliği düşer. TBMM‘nin kararından sonraki 7 gün içinde konuya Anayasa Mahkemesi’ne götürülebilir. Bütün bu sorun ise 82. maddenin çok açık olmamasından kaynaklanıyor.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/fedakarlik-yapiyorum/422284/1/mansetyan}



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,309 µs