En Sıcak Konular

KENAN EVREN'E MÜEBBET İSTEMİ?

4 Ocak 2012 21:06 tsi
KENAN EVREN'E MÜEBBET İSTEMİ? Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Müebbet isteniyor

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, dün sabah kendisine teslim edilen iddianameyi mahkemeye iletti. İddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında "ağırlaştırılmış ömür boyu hapis" cezası istendi.

12 Eylül darbesini gerçekleştiren Evren ve Şahinkaya'ya soruşturma savcısı 12 soru yöneltmişti. Dün iddianame de bilgisayar aracılığıyla tevzi edildi. İddianame Ankara'daki 2 özel yetkili mahkemeden, 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Başsavcıvekili Görüşen, "Evren ve Şahinkaya hakkında, suç tarihinde yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu'nun 146'ncı ve 80'inci maddeleri gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Soruşturmayı ben başlatmıştım. Başsavcıvekilliği'ne atanmamdan sonra soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin yürüttü ve iddianameyi hazırladı" bilgisini verdi. Görüşen, hayatını kaybeden dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun hakkında takipsizlik kararı verildiğini de bildirdi. 

'Zamanaşımı süresi dolmadı'

İddianamenin 80 sayfa olduğunu belirten Görüşen, "Savcılık olarak bizim görüşümüze göre zaman aşımı süresi dolmamıştır. Yine, işkence iddialarıyla ilgili de ayrı soruşturmalar yürütülüyor. Bu sadece darbeyi yapan 5 kişiyle ilgili soruşturma" dedi. Görüşen, 6 Aralık 1983'e kadar olan dönemi suç tarihi olarak değerlendirdiklerini kaydederek, "Bir, 12 Eylül 1980'den bu tarihe kadar, bir de savcı arkadaşımızın iddianamesine göre 2 Ocak 1980'de bir muhtıra, uyarı mektubu veriliyor. Bunu da değerlendirdik. Hem uyarı mektubu verildiği 2 Ocak 1980 tarihi, bunun dışında 12 Eylül 1980'den TBMM Başkanlık Divanı'nın oluştuğu 6 Aralık 1983'e kadarki dönem. Yani, Kemal Bey'in suç olarak değerlendirmesi böyle" dedi.

12. Ağır Ceza'da görülecek

UYAP üzerinden iddianameyi onayladı. Görüşen, daha sonra UYAP tarafından iddianamenin Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ve iddianamenin 2012/1 değerlendirme numarası aldığını bildirdi. Görüşen, CMK'nin 29'uncu maddesi uyarınca hem Evren hem Şahinkaya hakkında adli kontrol uygulamasının talep edildiğini de açıkladı. Bu konuda mahkemenin karar vereceğini kaydeden Görüşen, "Onu mahkeme kabul eder veya etmez. Yurtdışı yasağı koyabilirler" dedi.
İddianamenin kabulü için 15 günlük bir inceleme süresi bulunuyor. 

Maraş, Sivas Çorum

SAVCI Kemal Çetin, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, "Türkiye Cumhuriyeti anayasasını ve bu kanunla teşekkül etmiş TBMM'yi iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs" suçunu işlediklerini iddia etti. Savcı, iddianamesinde, Evren ve Şahinkaya'nın "hükümeti ıskat etmek veya vazife görmekten cebren men etmek" suçlarını da işlediğini vurgulandı.

Darbeye zemin hazırladılar

İddianamede ilk olarak darbeye zemin hazırlayan nedenleri sıralayan Savcı Kemal Çetin, Maraş, Sivas, Çorum olaylarını bu çerçevede değerlendirdi. Şüphelilerin bu olaylara darbeye zemin hazırlaması amacıyla müdahale etmeyerek TSK'nın görevini yapmasını engelledikleri ve bu nedenle de eski TCK'nin 146'ncı maddesi uyarınca ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talep edildi. Savcı buna kanıt olarak Evren'in, "Şartların olgunlaşmasını bekledik" sözlerine de yer verdi. İddianamede, adı geçen şüphelilerin, darbe yapmaya önceden karar verdikleri, yapılacak darbenin halkın gözünde meşru görülebilmesi için anarşinin üzerine bilerek gitmedikleri ve fırsat kolladıkları belirtildi.


Kaynak: hurriyet.com.tr  http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19598002.asp


Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,278 µs