En Sıcak Konular

EKONOMİ BALONU

3 Ocak 2012 08:26 tsi
EKONOMİ BALONU İhracatının yüzde 18,17 arttığı ve 134 milyar 571 milyon 338 bin doları bulduğu açıklandı.İhracatın arttığı söylense de, ekonomideki gelişmeler ve ithalat rakamları, Avrupa'daki sıkıntının Türkiye'yi de vurmaya başladığını gösteriyor.

EKONOMİ BALONU 

Türkiye'nin 2011 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 18,17 arttığı ve 134 milyar 571 milyon 338 bin doları bulduğu açıklandı. Ancak, ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sıraları AB üyesi ülkelerin alması kafaları karıştırdı. Uzmanlar, çöken ekonomilerin Türkiye'den daha fazla ihracat yapmalarının izahını yapamıyor.
 
Her ne kadar ihracatın arttığı söylense de, ekonomideki gelişmeler ve ithalat rakamları, Avrupa'daki sıkıntının Türkiye'yi de vurmaya başladığını gösteriyor. 2011'de enflasyon yeniden iki rakamlı hanelere ulaşırken, Merkez Bankası dolara müdahale etmek zorunda kaldı. Cari açığın patlama yapması üzerine hükümet çareyi yeni zam ve vergilerde buldu. 
 
Türk ekonomisinin 2011 verileri, söylenenin aksine Avrupa'daki krizin ülkemizi de etkilemeye başladığını gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanılarak 2011 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 18,17 arttığı ve 134 milyar 571 milyon 338 bin doları bulduğu açıklandı. Ancak, ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sıraları AB üyesi ülkelerin alması kafaları karıştırdı.

Uzmanlar, çöken ekonomilerin Türkiye'den daha fazla ihracat yapmalarının izahını yapamıyor. 2011 diğer rakamları ekonominin ne kadar kırılgan olduğunu da gösteriyor. İhracatın büyük oranda ithalata dayalı olması, ithalatın ihracatı katlaması, enflasyonun yeniden iki haneli rakamlara ulaşması, cari açığın rekor kırması ve buna bağlı olarak yağmur gibi yağan zam ve vergiler, Merkez Bankası'nın dolara müdahale etmek zorunda kalması, Türk ekonomisinin imdat sinyalleri verdiğinin göstergeleri olarak değerlendiriliyor. 

YENİ ZAM VE VERGİLER
 
TİM, 2011 yılı ihracat rakamlarını, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı basın toplantısında açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin 2011 yılı ihracatı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,17 artışla 134 milyar 571 milyon 338 bin dolar olarak gerçekleşti.

2010 yılı ihracatı 113 milyar 883 milyon 219 bin dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bunun da bir cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu söyledi. Ancak diğer göstergeler ekonominin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Özellikle yüksek ithalat ve cari açık hükümeti kara kara düşündürüyor. Yeni yılla birlikte yağmur gibi yağmaya başlayan yeni zam ve vergiler çok zor ve sıkıntılı bir yıla girildiğini belgeliyor. 
 
TEŞVİK MEKANİZMASI LAZIM
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de üretimi olmadığı veya yeterli olmadığı için dışarıdan ithal edilen ürünlerin artık Türkiye'de üretilmesini sağlayacak bir teşvik mekanizması üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bununla birlikte, teşvik sistemi üzerinde yapılan çalışmanın Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) sunulacağını, EKK'nin konuyla ilgili eleştirilerini, önerilerini aldıktan sonra da son şekli verilerek Bakanlar Kurulu'na sunulacağını belirterek, "İnşallah bu ay sonuna kadar teşvik sistemini açıklayacağız" dedi. 
 
SURİYE'YE ALTERNATİF ROTALAR

Çağlayan, Suriye'nin yerine alternatif olabilecek geçişler üzerinde çalıştıklarını, bu çerçevede, deniz yoluyla Mısır ve Ürdün'ün alternatif geçiş olarak kullanılacağını bildirdi.
  
İHRACAT İSTANBUL DIŞINDAKİ İLLERE KAYIYOR

TİM verilerine göre, Aralık ayı rakamlarıyla birlikte 2011'de 15 şehir 1 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkmış oldu.

Bu rakamların ihracatın İstanbul dışındaki şehirlere kaydığını gösterdiği belirtildi. Bakan Çağlayan, 2011'de 38 ilin ihracat rekorunu kırdığını da ifade etti.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=22372}



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,476 µs