En Sıcak Konular

NOEL BABA KİMDİR KİM DEĞİLDİR?

2 Ocak 2012 15:20 tsi
NOEL BABA KİMDİR KİM DEĞİLDİR? Koskoca Hristiyan dünyası, uydurma hikâyelerle, boynuzlu geyiklerle yüzyıllardır kandırılıyor mu acaba?

Noel Baba kimdir, kim değildir?

Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri'yi cesaretinden dolayı kutlamak gerekir. Erdem sahibi bir insanmış. Çünkü doğru şeyi, doğru zamanda, doğru kişiye ve doğru yerde söyledi.

Gerçi batı hayranı ve sevdalısı olan çoğu medya kuruluşunda, linç edilmek istendi. Ancak millettin ekseriyetinden de büyük destek aldı.

Ne demişti?

"Noel Baba diye birisi yoktur. Aziz Nicholaos diye biri var ama bu uyduruk bir kişidir. Noel Baba baca ve pencereden giriyor. Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi"

Evet, gerçekten de tarih kitaplarında Noel Baba'nın yaşadığına dair net bir bilgi yok. Aziz Nicholaos'un olduğu ise sadece rivayetten ibaret.

Koskoca Hristiyan dünyası, uydurma hikâyelerle, boynuzlu geyiklerle yüzyıllardır kandırılıyor mu acaba?

Birçok birbirinden farklı hikâye anlatılır. Ama tümü şehir efsanesinden öteye geçmez.

Öncelikle hepsi bir yana, şunu her zaman merak etmişizdir.

Neden, Akdeniz gibi sıcak bir bölgede, Antalya'da yaşadığı rivayet edilen birisi bol yünlü, sıkı bir giysi giyer, soğuğa karşı şapka takar ki?

Neden, neredeyse hiç kar yağmayan bir bölgede yaşamasına rağmen kar ve tipiyi andıran geyiklerin çektiği kızaklarla özdeşleştirilir ki? Sanırsınız ki, Noel Baba Antalya'da değil Norveç'te, İsveç'te veya daha da ötesi Sibirya'da yaşamış.

Yılbaşıyla özdeşleştirilen Noel Baba gerçekte kimdir?

Aslında hayatı hakkında kesin bir şey bilinmiyor. Anlatılanlar; iyiliksever, cömert ve yılbaşı gecesi ortaya çıkan, 'hohoho' diye gülümseyen tonton bir Hristiyan azizinden ibaret. Yaşamı rivayet olduğu gibi isminde de bir konsensüs yok.

En çok bilineni, Aziz Nicholaos. M.S.'den sonra 3-4. yüzyılda yaşadığına inanılan bir piskopos.

Avrupa'da Santa Claus, dünyada Father Christmas, Latin Amerika ülkelerinde ise Kris Kringle deniliyor. Türkçe'ye ise Noel Baba olarak çevrilmiş. Bir de, Martin Luther'in ortaya attığı Christkind (Çocuk Mesih) ismi var. Ancak bugün unutulup gitmiş.

Anadolu'daki Aziz Nikholaos Avrupa'da nasıl Santa Claus oluyor? Doğrusu merak ediyor insan.

Araştırma yaparken, Noel Baba'yı tarif eden şöyle ilginç bir ifadeye rastladık.

"Günümüzde Santa Klaus, hiç şüphe yok ki, İskandinavya ülkelerindeki iyiliksever çocukların koruyucusu ve sevindiricisi olan Noel Baba efsanesi ile Myra'lı Aziz Nicholaos'ın kişiliklerinin birleştirilmesiyle, yarı dinî ve çok popüler bir tipin doğmasıyla oluşmuştur"  Yani iki ayrı kişiden, efsanevi bir kişilik mi oluşturulmuş? Neden olmasın?

Ayrıca Batı dünyasında, Aziz Nicholaos'a ilişkin birçok efsane ve mucize diye aktarılan hikâye var.

En çok anlatılanları, bir iki cümleyle özetleyelim.

Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia kenti olan Patara'da Hristiyanlığa inanan zengin bir ailenin dualarıyla ve adaklarıyla, fakirlerin kurtarıcısı olarak doğmuş. Çocukken, inşa halindeki bir kilisenin yıkılmasıyla kaldığı enkazdan, üzerine yığılan taşları kaldırarak sağlam çıkmış.

Üç kızı olan yoksul bir adama yaptığı yardımla, kızlarını satmasına engel olmuş.

Kudüs'ten dönerken gemiyi fırtınada batmaktan kurtarıp, ölen bir denizciyi diriltmiş.

Myra'da sabah kiliseye ilk gelen kişi olduğu için ölen başpiskoposun yerine seçilmiş. İncil'lerin dörde indirildiği toplantıya giderken, yolda üç çocuğu diriltmiş. Hristiyanlara baskı ve şiddet uygulayan İmparator Diocletianus tarafından hapse atılmış.

Öte yandan Myralılar'ın adını yaşatmak için kilise inşa ettiği kaydedilir. 6 Aralık ölüm günü kabul edildiği için de, Hristiyan dünyasında şeker ve hediye dağıtılması gelenek haline getirilmiş.

Peki, Noel Baba, kim değildir?

Görüldüğü gibi, İslam'la en ufak bir bağı, bağlantısı olan birisi değildir. Alışveriş merkezlerinde, zenginlerin lüks evlerinde Müslüman gençlerin kılığına girip, şahsında hürmet edeceği birisi hiç değildir.

Kapıdan, bacadan yardım götürme konusunda örnek alınacak bir tarafı da yoktur. İlle de örnek alınacaksa, İslam tarihindeki önemli şahsiyetler saymakla bitmez. Son bir nokta daha.

Hristiyan inancına göre, Noel Baba 6 Aralık'ta ölmüş, Hz. İsa 25 Aralık'ta doğmuş. Bunlarla alakası olmayan ve 1 Ocak'taki yani yılbaşı gecesindeki sokağa taşan rezalet görüntüleri de neyin nesi anlamak mümkün değil. Hele bunu yapanlar, nüfus kimliğinde dini İslam yazan birisiyse ne demeli?

Galiba sadece, yazıklar olsun.

Ebubekir Gülüm - Milli Gazete

 

NOEL BABA -Tıklayınız  http://www.mirhaber.com/artikel.php?artikel_id=119

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/makale/noel-baba-kimdir-kim-degildir-225942.htm



Bu haber 1,024 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,159 µs