En Sıcak Konular

ULUDERE'DE DEVLET İNİSİYATİFİ PKK'YA BIRAKTI

1 Ocak 2012 12:01 tsi
ULUDERE'DE DEVLET İNİSİYATİFİ PKK'YA BIRAKTI Şırnak Uludere'de yanlış istihbarat sonucu düzenlenen hava saldırısında, hayatını kaybeden 35 vatandaşımızın cenazesine PKK'nın yaptığı şov damgasını vurdu.

Devletim nerede

Şırnak Uludere'de yanlış istihbarat sonucu düzenlenen hava saldırısında, hayatını kaybeden 35 vatandaşımızın cenazesine PKK'nın yaptığı şov damgasını vurdu.

Cenazelerin PKK flamalarıyla defnedilmesi üzüntüyü bir kat daha arttırırken, yıllardır koruculuk yaparak devletin yanından yer alan vatandaşlarımızın cenazelerine devlet ve hükümeti temsilen hiç kimsenin katılmaması, PKK'nın ekmeğine de yağ sürdü
Şırnak Uludere'de yanlış istihbarat sonucu düzenlenen hava saldırısında 35 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi tüm Türkiye'yi yasa boğarken, cenazelerin defnedilmesi sırasında yaşananlarda üzüntüyü bir kat daha arttırdı. Devleti temsilen hiçbir kurum kişinin cenazeye katılmaması, törenin PKK şovuna dönüşmesine nenden oldu.Bu durumu değerlendiren uzmanlar çarpıcı tesbitlerde bulundular.

Türk bürokrasisi sınıfta kaldı
Uludere katledilen 35 kişinin cenazesinde devletin olmaması sadece PKK ve BDP'nin cenazelere sahip çıkması hakkında Prof. Dr. Doğu Ergil önemli tesbitlerde bulundu. Ergil

" Devlet neden orada yoktu?  Devletin o cenazelerde olmamasının nedeni, belki o kalabalık içerisinde bir provokasyon olma ihtimalinden dolayı kaynaklanmış olabilir. Ama bu onları haklı çıkarmaz ve o yüreği yaralı halkı sahipsiz, devletsiz bırakmayı gerektirmezdi. Eğer devlet orada bir kötü hadisenin yaşanmaması için bölgeye gidemiyorsa cenazeleri ve ailelerini Ankara'ya veya daha uygun bir yere getirip onların cenazelerine ve ailelerine sahip çıkabilirdi. Taziyelerin kabulü devlet tarafından sağlanırdı".dedi.

Törene TSK, vali ve devlet bakanları da katılmalıydı
"Bu olay gösteriyor ki Türk Bürokrasisi sınıfta kalmıştır" diyen Ergil "Devlet katliamı duyunca şaşkınlık yaşadı. Öncelikle bunu nasıl üzerinden atacağını düşündü fakat çıkar yol bulamayınca kabul etmek zorunda kaldı. Kabul ettikten sonra derhal halktan özür dilemeli ve cenaze törenine TSK, Vali ve Devlet Bakanlarının da katılımı sağlanmalıydı. Bu da yapılmadı maalesef. Buda gösterdi ki Türk bürokrasisi kriz yönetimin de sınıfta kaldı. Türk bürokrasisi Olağan dışı olaylarda tıkanıp kalıyor. Bunu Van depreminde de görmüştük burada da devletin yönetemediğini gördük. Devlet sahiplenmezse işte böyle PKK kontrolü eline geçirir" şeklinde konuştu.

Devlet olmayınca pkk insiyatifi ele geçirdi
Gazeteci-Yazar Ümit Fırat da " Uludere de katledilen 35 kişinin cenaze töreninde devletin olmayışı insiyatifi PKK'nın eline geçirdi. Devlet erkânı orda olmak yerine helikopterlerini onların üzerinde gezdirmekle yetindi. Belki devlettin üst düzeylerinden biri cenaze törenine gelmesi olası bir provokasyona sebebiyet verebilirdi. Ama bu devletin onları sahiplenmemesi anlamına gelmezdi gelmemeliydi. Devlet çeşitli vesilelerle halkın yanında olduğunu göstermeliydi. Devlet kendi varlığını göstermeliydi. İnsiyatifi PKK'nın eline bırakmamalıydı. Devlet halkına sahip çıkmayarak insiyatifi PKK'ya bıraktığını net bir şekilde gördük." İfadelerini kullandı. O köyde yaşayanlarının çoğu korucuydu devletle bağları güçlüydü diyen Fırat " O bölge tamamen devletle iyi ilişkiler içindeydi. PKK'ya karşı dururlardı, zaten birçoğu da korucuydu. Devletin bu istihbarat zaafiyeti sonucu katlettiği kişileri sahipsiz devletsiz bırakması hiç doğru değildi. Mutlaka bir yolunu bulup orada halkın yanında olmalıydı."değerlendirmesinde bulundu.

Devlet üzerine düşeni yapmadı
Devlet üzerine düşeni yapmadığını belirten Doç. Dr. Önder Aytaç da " Uludere de öldürülen 35 kişinin cenazesine devlet sahip çıkamadı. Galiba cenazeye katıldığında olası bir olumsuzluğun cereyan etmesinden çekindi. Ama bu Devletin doğru yaptığı göstermiyor. Devlet o halka karşı üzerine düşeni yapmadı. Böyle davranınca da insiyatif PKK'nın eline geçti. Bu yaşanan olayda varlığını halkının yanında oluşunu göstermeliydi yapamadı. " dedi.

Bu katliam derhal aydınlatılmalı
Sosyolog Doç. Dr. Suat Kolukırık da " Devlet oraya gidemedi. Halka, bu acı zamanlarında sahipsiz olmadıklarını göstermeliydi. Ne yazık ki yapamadı. Ama devlet yaptığı bu yanlışı şeffaf bir araştırma ve faillerin derhal bulunup cezalandırılmasıyla bir nebzede olsa bölge halkının gönlünü almaya çalışmalıdır. Acılarına merhem olmalıdır. Bu olay PKK'nın işine yaradı ve göründüğü üzere kendi aleyhinde kullanmaya başladı bile. Bu katliam derhal aydınlatılmalıdır" dedi.

"O görüntü ciğerimi yaktı"demişti

Operasyonda hayatını kaybeden Salih Encu'nun  gazi babası Abdülaziz Encu cenaze töreninde yaşananları eleştirdi .Encu, "99 yılında Düğün Dağı'nda PKK'nın döşediği mayına bastık. Amcam olay yerinde öldü. Benim bacağım koptu, bir Mehmed de yaralandı. Dağda bir serum vardı, bacağım koptuğu için bana taktılar. Çıkarttım serumu 'O gençtir, ona takın, ben yaşlıyım' dedim. Biz bu fedakarlıkları çocuklarımıza bir şey olmasın diye yaptık. Şimdi çocuğum, 17 yaşındaki Salihim'in tabutu geldi. Çocuğumun tabutunun üstüne bayrak astılar. Hükümet meydanı boş bıraktı. BDP'lilerin propaganda alanı oldu. Bu görüntüyü görünce ciğerim yandı. Bizi sahipsiz bıraktılar. Zaten gözüm az görüyor. Üstünde PKK bayrağı mı var dedim içimden. İnanamadım. Bunu kabullenemem. Bunlar bizim milletvekilleri gelmedi diye oldu. Onlar boş bırakınca böyle oldu."dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/devletim-nerede-225866.htm



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,092 µs