En Sıcak Konular

KANSERLİ SLİKON PANİĞİ

25 Aralık 2011 23:51 tsi
KANSERLİ SLİKON PANİĞİ Kansere yol açtığı belirlendikten sonra Fransa’da yasaklanan silikonların geçen yıla kadar Türkiye’de de kullanıldığı ortaya çıktı. Cerrahlar, silikonları kullananların doktorlarına başvurmalarını ve meme protezlerini çıkarttırmalarını önerdi.

Kanserli silikon paniği büyüyor

Cerrahlar, bu silikonları kullananları uyarıyor!

Kansere yol açtığı belirlendikten sonra Fransa’da yasaklanan silikonların geçen yıla kadar Türkiye’de de kullanıldığı ortaya çıktı. Cerrahlar, silikonları kullananların doktorlarına başvurmalarını ve meme protezlerini çıkarttırmalarını önerdi.

FRANSA’da üretilen, İngiltere, İtalya ve İspanya ’da birçok şikayetten sonra yapılan incelemede içerisinde sanayi tipi silikon kullanıldığı tespit edilen ve kansere yol açtığı iddia edilen PIP meme protezlerinin Türkiye’de de kullanıldığı ortaya çıktı. Estetik cerrahlar bu implantları kullanan kadınların mutlaka doktorlarına başvurmaları ve sanayi tipi silikon kullanılan implantları çıkarttırmalarını önerdi.

Türkiye’de de kullanıldı

VATAN’a konuşan estetik cerrah Op. Dr. Nuri Battal, “PIP protezler geçen yıl firma kapatılana kadar Türkiye’de bazı plastik cerrahlar tarafından kullanıldı. Kullanılan silikon jelin sanayi tipi olması vücut için tehlikeli. Dünyada takılan bütün protezlerin patlama ve yırtılma riski vardır. Bu protezler patladığında içindeki sanayi tipi silikon dışarıya sızıp vücuda zarar veriyor. Silikon protezlerin 6-8 yıl arası ömrü var. Zamanla silikonların dışındaki kılıfı yırtılabiliyor. Ben yıllardır silikon implant tercih etmiyorum. İçinde serum fizyolojik yani bildiğimiz tuzlu su olan göğüs protezi kullanıyorum. Ancak silikon kulanan cerrahlar da bu protezlerin sanayi tipi jelle üretildiğini bilemez. Hastalar doktorlarına telefon açıp kendilerinde kullanılan protezi sorsunlar ve kontrole gitsinler. Bu kadar tartışılan bir protezi ben olsam çıkartırım ve hastaya da bunu tavsiye ederim. Yarım saatlik basit bir müdahaleyle protezi çıkarmak mümkün. Yerine daha güvenli bir protez takılabilir. Hastayı her zaman korumak gerekir” dedi.

Taktıranlar çıkartsın

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu ise, “Son günlerde yapılan uyarı, bir Fransız firmasının kısa bir dönemde ürettiği protezleri kapsamaktadır ve ülkemizdeki kullanım sayısı çok sınırlı olmakla birlikte tarafımızdan araştırılmaktadır. Derneğimiz, bu protezlerin kullanıldığı bilinen hastaların doktorlarına müracaat ederek rutin kontrollerini yaptırmalarını önermektedir” dedi.

Hastalar panikledi

Haberlerin yayılması üzerine PIP silikon kullanan bir çok Türk kadını paniğe kapıldı. İnternet forumlarında buluşan kadınlar sanayi tipi silikonla ilgili ne yapabileceklerini tartıştı. Forumlara yazan kadınların bazıları doktorlarına başvurduklarını ve takılan meme protezinin incelenmesi için ultrasonografi çektireceklerini belirtti. PIP silikon kullanan kadınların çoğu meme protezini değiştirmek istediklerini ifade etti.

250 İngiliz dava açtı

FRANSA hükümetinin dünyanın üçüncü büyük silikon üreticisi olan Fransız Poly Implant Prothese (PIP) şirketinin ürünlerini kullanan 30 bin kadın vatandaşına “Bu silikonları söktürün, hayatınız tehlikeye” uyarısının ardından gözler şimdi dünya genelinde bu ürünü kullanan 300 bin kadına çevrildi. İngiliz Sağlık Bakanlığı yetkilileri her ne kadar silikonların ölümcül olduğuna dair bir kanıt olmadığını dile getirse de PIP marka silikon takan 50 bin İngiliz kadın endişeli günler geçiriyor. Bu silokonlardan rahatsız olan 250 kadın dün İngiliz mahkemelerine PIP şirketi hakkında dava açtı. Davacı kadınlar adına konuşan avukat Esyllt Hughes, “Müvekkilerimin yarısından çoğu sağlık problemi çekiyor” diye konuştu. Kanserli silikonların son üç yıl içinde Türkiye dahil 66 ülkeye ihraç edildiği açıklanmıştı. Yılda 100 bin adet silikon üreten Fransız firmasının ürünlerinin yüzde 80’ini ihraç ettiği tespit edilmişti. (İlker AKGÜNGÖR / VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/kanserli-silikon-panigi-buyuyor/419506/7/Yasam}

 



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,222 µs