En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ

20 Ocak 2008 11:46 tsi
TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ Bugüne kadar yayımlanmış tüm deprem tehlike haritalarını ve yönetmelikleri, ''Türkiye'nin Deprem Gerçeği'' adı altında toplandı.

ANKARA - Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal ile Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi uzmanlarından Yüksek Jeoloji Mühendisi Bülent Özmen, bugüne kadar yayımlanmış tüm deprem tehlike haritalarını ve yönetmelikleri, ''Türkiye'nin Deprem Gerçeği'' adı altında topladı.
     Kitapta, 1945, 1947, 1963, 1972 ve 1996 tarihli deprem bölgeleri haritaları ile 1947 yılından bu yana yayımlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki yönetmelikler yer aldı.
     Söz konusu belgeler, resmi gazeteler, Bakanlar Kurulu kararları, cumhuriyet arşivi, kamu kurum ve kuruluşlarının arşivleri ve kütüphanelerde yürütülen inceleme ve çalışmalar sonucunda elde edildi.
     Bu arada kitaba eklenen bir CD ile okuyucular, Türkiye haritası üzerinde sorgulama yaparak, merak ettikleri il ve ilçelerin 1945, 1947, 1963, 1972 ve 1996 haritalarına göre hangi deprem bölgesi içinde yer aldığını görebilecek. Binanın yapılış tarihi üzerinden yürütülecek bir sorgulamayla da binanın inşa edildiği tarihte hangi deprem yönetmeliğinin geçerli olduğu öğrenilebilecek.
     Ayrıca CD üzerinden ''deprem konusundaki hatalı inanışlar'', ''ev veya arsa alırken dikkat edilecek unsurlar'', ''deprem güvenliği için deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacaklar'' gibi pratik bilgilere de ulaşılabilecek.
     Afet İşleri eski Genel Müdürü Oktay Ergünay, kitabın arka kapağında yer alan yazısında, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından yaşanan hukuk sorunlarının nedenleri arasında, zaman içinde geliştirilen deprem tehlike haritaları ve deprem yönetmeliklerinin bilinmemesi ve bu belgeler ulaşmakta yaşanan güçlüklerin yer aldığını belirtti.
     Prof. Dr. Pampal, Türkiye'nin, ''Alp-Himalaya'' veya ''Akdeniz Çevresi'' deprem kuşağı olarak adlandırılan ve her yıl dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 20-25'inin meydana geldiği bölgenin en tehlikeli kesiminde yer aldığını belirterek, ülkenin yüzde 66'sının 1. ve 2. derece deprem bölgesinde bulunduğunu, nüfusun yüzde 71'inin de bu bölgelerde yaşadığını söyledi.

Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,383 µs