En Sıcak Konular

TÜRKMEN: IRAK HÜKÜMETİYLE TEMASLAR NORMAL HALE GETİRİLMELİ

20 Ocak 2008 11:44 tsi
TÜRKMEN: IRAK HÜKÜMETİYLE TEMASLAR NORMAL HALE GETİRİLMELİ Eski Dışişleri Bakanı ve emekli büyükelçi İlter Türkmen, Irak hükümetiyle temasların daha normal hale getirilmesi gerektiğini belirtti...

ANKARA - Eski Dışişleri Bakanı ve emekli büyükelçi İlter Türkmen, Irak hükümetiyle temasların daha normal hale getirilmesi gerektiğini ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye davet edilmesi gerektiğini belirterek, "Başbakanla konuşuyoruz, cumhurbaşkanıyla konuşmuyoruz. Olmaz öyle şey" dedi.
     Türkmen, Türk dış politikasında mevcut durum ve 2008 yılına dair öngörü ve eleştirilerini değerlendirdi.
     Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Irak anayasasına uygun olarak kurulduğunu, bu açıdan hiçbir temas kurulmamasına anlam veremediğini ifade eden Türkmen, İran'ı örnek vererek, bu ülkenin de PJAK problemi olduğunu, ancak yine de Irak'ın kuzeyinde konsolosluk açtığını belirtti. Türkmen, bir bölgede konsolosluk açmanın orayı tanımak anlamına gelmediğini kaydetti.
     Türkiye'nin Irak politikasının çok parlak olmadığını savunan Türkmen, "Türkmenleri destekledik ne oldu? Bölündüler. Bazıları Kürtlerle gayet iyi geçiniyor. Tam teşhis edemedik oradaki durumu" dedi.
     Türkmen, Türkiye-ABD ilişkilerinde son dönemde yakalanan ivmenin 2008'de de devam etmesini beklediğini, ancak bu ilişkilerin "kırılgan" nitelikte olduğunu söyleyerek, "Her gün yine bir tatsızlık çıkabilir. Bizde de çok hassas, olumsuz bakmaya hazır bir kamuoyu var" diye konuştu.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretlerini başarılı bulduğunu belirten Türkmen, Başbakanın ziyaretinin hemen ardından ABD'nin Irak'ın kuzeyinde Türkiye'ye hava sahasını açtığını hatırlattı.
     Kıbrıs konusuna ilişkin olarak da Türkmen, Kıbrıs Rum kesiminde şubat ayında yapılacak seçimlerden sonra yeni bir çözüm girişimi beklemediğini, Rumların müzakereyi kabul etmeleri durumunda, Türkiye tarafından kabul edilemeyecek çok daha büyük isteklerle geleceklerini, o bakımdan seçimleri kim kazanırsa kazansın bu durumun değişeceğini sanmadığını kaydetti.
     İlter Türkmen, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra kurulan Bülent Ulusu hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış, bu görevini 24 Ekim 1983'e kadar sürdürmüştü.

Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs