En Sıcak Konular

ÖLDÜRÜLEN 7 İRANLI PKK'LI İÇİN BAŞBAKAN'IN TALİMATI İLE YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

17 Aralık 2011 21:05 tsi
ÖLDÜRÜLEN  7 İRANLI PKK'LI İÇİN BAŞBAKAN'IN TALİMATI İLE YÖNETMELİK DEĞİŞTİ Kazan Vadisi’nde çıkan çatışmada ölen 7 İran uyruklu PKK’lının Malatya yerine ailelerinin istediği şekilde İran sınırına yakın bir ilde toprağa verilebilmeleri için gerekenin yapılması talimatı jet hızıyla yerine getirildi.

BDP’li Sakık rica etti yönetmelik değiştirildi

Başbakan’ın BDP’li Sırrı Sakık’ın ricası doğrultusunda Kazan Vadisi’nde çıkan çatışmada ölen 7 İran uyruklu PKK’lının Malatya yerine ailelerinin istediği şekilde İran sınırına yakın bir ilde toprağa verilebilmeleri için gerekenin yapılması talimatı jet hızıyla yerine getirildi. Değişiklik ile esnekleştirilen yönetmelik çerçevesinde 7 PKK’lının cenazeleri, ailelerinin istediği şekilde İran sınırına yakın bir ilde gömülebilecek.

İran uyruklu PKK’lıların cenazeleriyle ilgili yaklaşık 2 aydır süren defin krizi, geçirdiği ameliyat sonrası ilk kez 15 Aralık Perşembe Meclis’e gelen Başbakan Erdoğan’a BDP’li Sırrı Sakık tarafından TBMM Genel Kurulu’nda aktarıldı. Bütçe görüşmeleri sürerken Genel Kurul’a gelen Erdoğan’a, beraberinde Pervin Buldan ve Aysel Tuğluk ile birlikte ilk geçmiş olsun dileğini ileten isim BDP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık oldu. Sıkık yerine geçtikten kısa bir süre sonra yeniden Erdoğan’ın yanına döndü ve kısa bir görüşme yaptı. Sakık bu görüşmede 52 gündür Malatya’da morgda bekletilen 7 İran uyruklunun defin sorununu aktardı. İran uyruklu 7 kişinin cenazelerini İran’ın kabul etmediğini bu nedenle ailelerinin cenazeleri ülkelerine götüremediklerini anlatan Sakık, yürürlükteki mevzuatın da cenazelerin bulundukları ilde gömülmelerini zorunlu kıldığını söyledi. Ailelerinin çocuklarının mezarını arada bir de olsa ziyaret edebilmek için cenazelerin İran sınırına yakın Hakkari ya da Ağrı’da gömülmelerini arzu ettiklerini ifade eden Sakık, “Sayın Başbakan aileler cenazeleri alamıyor. 52 gündür Malatya’da perişan halde bekliyorlar. Lüften sorunun çözümü konusunda destek verin” dedi.

Sakık’ın bu sözleri üzerine Erdoğan, yanında bulunan Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sorunun çözülmesi ve ailelerin mağduriyetinin giderilmesi talimatını verdi.

Yönetmelik değişti

Başbakan Erdoğan’ın 15 Aralık Perşembe akşamı Meclis’te Sakık ile yaptığı görüşmenin ardından Adalet Bakanı Ergin’e verdiği “sorun çözülsün” talimatının gereği üzerinden 48 saat geçmeden yapıldı. Adalet Bakanlığı, İran uyruklu PKK’lıların cenazelerinin Malatya dışındaki bir il’e de gömülebilmelerinin yolunu açmak için Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, “vatandaşı bulunduğu devlet tarafından ülkesine kabul edilmeyen, kimsesi bulunmayan ya da yakınlarınca Türkiye’de defnedilmek istenen” yabancı uyruklulara ait cenazelerin, otopsilerinin yapıldığı yer mülki idare amirinin belirleyeceği yerde gömülmelerini hükme bağlayan yönetmelikte “esnekliğe” gidildi. Yönetmeliğe bu amaçla “Gerekli hallerde İçişleri Bakanlığı’nın belirleyeceği yerde ve şartlarda başka bir ilde de gömülebilir” ifadesi eklendi.

Sakık: Başbakan yakından ilgilendi

Böylece İran uyruklu PKK’lıların, ailelerinin istediği şekilde İran sınırına yakın bir ilde gömülebilmelerinin yolu açıldı. Defin krizinin çözümü için devreye giren BDP’li Sakık VATAN’a, “İnsanlık adına Sayın Başbakan’dan bir ricada bulundum. Sağolsunlar kendileri de yakından ilgilenip, sorunun çözülmesi talimatını verdi. Aileler arada sırada da olsa çocuklarının mezarının başında dua edebilmek için cenazelerin İran sınırına yakın bir ilde toprağa verilmesini istiyor. Bu Hakkari ya da Ağrı olabilir” dedi.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/bdpli-sakik-rica-etti-yonetmelik-degistirildi/418414/1/Gundem}



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,901 µs