En Sıcak Konular

TÜRKİYE ''İSRAF'' ZENGİNİ (!)

17 Aralık 2011 12:22 tsi
TÜRKİYE ''İSRAF'' ZENGİNİ (!) Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre, Türkiye’de halen sudan ekmeğe, kağıttan yakıta, enerjiden gıdaya kadar bir çok tüketim maddesi israf ediliyor.

Milli servet çöpe gidiyor

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre, Türkiye'de halen sudan ekmeğe, kağıttan yakıta, enerjiden gıdaya kadar bir çok tüketim maddesi israf ediliyor. Halen 600 bin kişinin açlık sınınırında yaşadığı Türkiye'de her gün 5 milyon ekmek çöpe atılıyor

Kurtuluş Savaşı'nın ardından Türkiye'nin yeniden ayağa kalkması ve ekonomik bağımsızlık adına milli kaynakların işletilmesi, yerli fabrikaların kurulması, temel tüketim maddelerinin öz kaynaklardan karşılanması, Türkiye ekonomisinin geliştirilmesi ve tutumluluğa dikkat çekmek amacıyla her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kutlanıyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) verilerine göre, Türkiye'de halen sudan ekmeğe, kağıttan yakıta, enerjiden gıdaya kadar bir çok tüketim maddesi israf ediliyor. TİSVA'nın yaptığı hesaplamalara göre, bu israflar karşılığında her yıl Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (Milli Gelir) dörtte 1'i çöpe gidiyor.

Türkiye 2030'da susuz kalacak
Bir ülkenin su zengini konumunda olabilmesi için kişi başına 8-10 bin metreküp arası su düşmesi gerekiyor. Ancak Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı bin 430 metreküptür. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin 2030 yılında 80 milyon nüfusa ulaşması ve buna bağlı olarak kişi başına bin 100 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken ülke konumuna gelmesi bekleniyor. Dakikada 50-100 damla arası su akıtan musluktan, ayda 750 ila bin 500 arası litre su israf ediliyor. Diş fırçalama esnasında açık bırakılan musluktan ortalama 15 litre, tıraş olurken veya yüz yıkanırken günde 15-35 litre su tasarrufu yapılabiliyor.

5 milyon ekmek hergün çöpe atılıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, halen 600 bin kişi Türkiye'de açlık sınırında yaşarken, günlük 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu bilgilerine göre, Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin, 77 milyon adeti tüketilirken günlük 5 milyon ekmek israf ediliyor. Bunun dışında henüz üretim aşamasında 1,5 milyon ekmek zayi oluyor. Türkiye'de bir yılda israf edilen ekmek, ortalama 450 bin ton buğdaya karşılık geliyor. Gıda tüketiminde en çok israf edilen ürünlerin başında gelen ekmek israfının Türkiye'deki adediyle ülkelerin nüfusları karşılaştırıldığında, ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor. Türkiye'de israf edilen ekmek miktarı, 4 milyon 495 bin 404 nüfuslu Hırvatistan, 4 milyon 300 bin nüfuslu Gürcistan ve 3 milyon 596 bin nüfuslu Moldova'dan daha yüksek. Ayrıca, israfın ulaştığı boyut, 2 milyon nüfuslu Kosova, 625 bin 266 nüfuslu Karadağ, 398 bin 534 nüfuslu Malta ve 300 bin 101 nüfuslu İzlanda'nın nüfusunun toplamından daha fazla. İsraf edilen ekmekle Türkiye, her yıl yaklaşık 600 milyon lira fakirleşiyor.

Ormanlar da israf ediliyor
Dünyada her yıl kağıt üretiminde tüketilen orman alanı yaklaşık 40 milyon hektarı buluyor. Bir ton kağıt 17 ağaç, 17 ağaç ise 70 metrekare orman demektir. Bir ton kağıt için, 2 bin 33 metreküp kabuksuz odun, 4 bin 100 kilowatt elektrik enerjisi, 32 bin litre su ve bin 750 litre fuel-oil (yakıt yağ) kullanılıyor. Bu durumda 270 kilogram kirlilik atmosfere salınmakta ve 2 bin 5 metreküp depolama alanı gerekiyor. Sadece bir büro elemanı yılda ortalama 81 kilogram kağıdı çöpe attığı düşünüldüğünde, her gün tonlarca kağıt israf ediliyor. Atık kağıtların kullanılmasıyla yüzde 25 enerji tasarrufu, yüzde 60 hava kirliliği, yüzde 40 su kirliliği, yüzde 60 su tasarrufu ve yüzde 40 çöp hacminde azalma sağlanılabilir. Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında yaklaşık 16 adet çam ağacının kesilmesini, bir ton kullanılmış gazete kağıdı, 8 çam ağacının kesilmesini engelleniyor.

Enerjinin yüzde 35'i israf ediliyor
Türkiye'de konutlarda, ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35'i israf edildiği belirtiliyor. Konutlarda her 100 liralık elektrik faturanın 35 lirasının tasarruf edilme potansiyeli bulunuyor. Bu potansiyelin Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 6.6 milyar liralık tasarruf sağlayabileceği kaydediliyor. Yemek pişirme esnasında düdüklü tencerelerin kullanılmasıyla yüzde 50-70 oranında enerji tasarrufu sağlamak mümkün olabiliyor. Camlarda ısıcam sistemi kullanılarak, kışın ısı kaybında yüzde 40-50, yazın ısı izolasyonunda ise yüzde 15 oranında tasarruf sağlamak mümkün olabiliyor. Milli gelirim yüzde 10'una denk gelen israf içerisinde yalıtımsız yapılardan her yıl yaklaşık 8 milyar lira da buhar olup uçuyor. Pencere ve kapı izolasyonu yapıldığı yüzde 15 oranında ısı tasarrufu sağlanabileceği bildiriliyor. 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=11006439&tarih=2011-12-17



Bu haber 1,230 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,711 µs