En Sıcak Konular

AB ÜLKELERİNİ KARA GÜNLER BEKLİYOR

15 Aralık 2011 10:31 tsi
AB ÜLKELERİNİ KARA GÜNLER BEKLİYOR Borç krizi Avrupa Birliği’ni çöküşe doğru sürüklüyor. 2012 yılında milli gelirlerinin önemli bir kısmını borç ödemeye ayırmak zorunda kalacak olan Avrupa Birliği ülkelerini kara günler bekliyor...

AB ÇÖKÜYOR..  
 
Borç krizi Avrupa Birliği’ni çöküşe doğru sürüklüyor. 2012 yılında milli gelirlerinin önemli bir kısmını borç ödemeye ayırmak zorunda kalacak olan Avrupa Birliği ülkelerini kara günler bekliyor

Bir kâbus gibi Avrupa Birliği’nin üzerine çöken borç krizi son bulacak gibi görünmüyor. 2011 yılında borç kriziyle mücadele eden AB’yi 2012 yılında çok daha çetin bir borç krizi bekliyor. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı borca batmış durumda. Borç krizinden nasıl çıkacaklarını bilemeyen AB ülkeleri, Yunanistan gibi iflas etmek konusunda sırasını bekliyor. Her geçen gün borçları artan Avrupa Birliği ülkeleri arasında İtalya, Yunanistan ve Portekiz’den sonra en kritik ekonomiye sahip ülke konumunda. 1.2 trilyon euro Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası (GSYİH) olan İtalya’nın 2011 yılı ilk yarısındaki toplam dış borcu 2 trilyon euroya ulaştı. İtalya’da kişi başına düşen borç miktarı 33 bin euro seviyesinde. Ülkenin dış borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 163, devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 121’i aşmış durumda. İtalya en fazla Fransa ve Almanya’ya borçlu durumda. Ülkedeki siyasi krizin borç yükünü arttırmasından endişe ediliyor. İtalya, 2012’de çevrilmesi gereken borcun milli gelire oranı yüzde 11’le en yüksek ikinci ülke. İtalya’nın gelecek yıl 168 milyar Euro’luk borç çevrimi yapması gerekiyor.

Almanya’nın borcu 4.2 trilyon euro
İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve özellikle İspanya’nın borcu nedeniyle risk altında Almanya Avrupa’nın büyük ekonomisi konumunda. Almanya içine düştüğü krizden çıkmakta başarısız olursa bu sadece Avrupa Birliği’ni değil, küresel ekonomide de deprem etkisi oluşturacağından korkuluyor. Almanya 2.4 trilyon euro milli gelire sahip. 4.2 trilyon euro dış borcu olan Almanya, Avrupa Birliği’nde risk durumu en düşük ülke. Almanya’da kişi başına düşen borç miktarı 51 bin euro. Dış borcun GSYİH’ye oranı yüzde 176 olan Almanya’da devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 83. Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa ve İngiltere arasında 2012’deki borç ödemesinin milli gelirine oranı en düşük ülke yüzde 4.65’le Almanya. Almanya 2012’de yaklaşık 106 milyar Euro borç ödemesi yapacak.

Fransa’nın borcu 4.2 trilyon euro
Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi Fransa, Euro Bölgesi’nde yüklü borcuyla en çok endişe yaratan ekonomilerden biri. 1.8 trilyon euro Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası olan Fransa’nın 2011 yılı ilk yarısındaki toplam dış borcu 4.2 trilyon euro seviyesinde. Her bir Fransa vatandaşının sırtındaki borç yükü 66.5 bin euro. Ülkenin dış borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 235, devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 87 seviyesinde. Fransa’nın en büyük alacaklı ülkeleri İngiltere, ABD, Almanya, Japonya ve İtalya.

İngiltere’nin durumu da kötü
AB’ye üye 27 ülkenin liderlerinden 25’i Euro Bölgesi’ni korumak için katı bütçe kuralları konusunda geçtiğimiz günlerde anlaştı, ancak İngiltere kendisi için istediği imtiyazları elde etmede başarılı olamayınca, değişiklikleri kabul edemeyeceğini açıklamıştı. Diğer Avrupa ülkeleriyle kısmen de olsa yollarını ayırması İngiltere’nin borç krizinden tamamen kurtulduğu anlamına gelmiyor. 7.3 tirilyon euro dış borcu olan İngiltere’nin GSYİH’si 1.7 trilyon euro. Her doğan İngiliz vatandaşı 117,5 bin euro borçlu olarak dünyaya gözlerini açıyor. İngiltere’nin dış borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 436, devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 81 seviyesinde. İngiltere’nin dış borç yüksekliği, bankacılık sektörünün kalbi olmasından kaynaklanıyor. İngiltere’nin başta ABD olmak üzere Almanya, İspanya, Fransa, Japonya ve İrlanda’ya büyük miktarlarda borcu var.

İspanya resesyona düşebilir
Avrupa’nın en borçlu ülkelerinden biri olan İspanya’nın en borçlu olduğu ülkeler Almanya ve Fransa. Ekonomik reformlara rağmen İspanya’nın kasım seçimlerinden sonra da resesyona düşmesinden korkuluyor. 700 milyar euro GSYİH’si olan İspanya’nın toplam dış borcu 1.9 trilyon euro. Kişi başına düşen borç 42 bin euro. İspanya’nın dış borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 284. Devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 67 seviyesinde.

Portekiz uçurumun kenarında
Derin bir resesyonda olan Portekiz’in, acil bir mali kurtarma paketine ihtiyacı var. Portekiz’in yardım beklediği Avrupa Birliği’nin yardım edecek gücü yok. Borç batağından kurtulmaya çalışan İspanya, özelleştirmenin yanı sıra tasarruf tedbirleri de aldı. Ama alınan hiçbir tedbir ekonomideki olumsuz tabloyu olumluya çeviremedi. 200 milyar euro dış borcu bulunan Portekiz’in 400 milyar euro dış borcu var. Her doğan Portekizli 38 bin euro borçla dünyaya geliyor. Dış borcun GSYİH’ye oranı yüzde 251 iken Devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 106 seviyesinde. Portekiz ise 2012 borç servisinin milli gelirine oranı yüzde 8.1’le en yüksek üçüncü ülke konumunda. 

İrlanda iflasta
Euro Bölgesi’nde iflasla karşı karşıya olan ilk üç ülkeden biri. Sıkı tasarruf tedbirleri uygulanmasına rağmen İrlanda ekonomisi toparlayacak gibi görünmüyor. En borçlu olduğu ülke İngiltere. 200 milyar euro milli geliri olan İrlanda, milli gelirinin 9 katı dış borç yükü altında. İrlanda’nın 1.7 trilyon euro dış borcu var. İrlandalılar Avrupa’nın en borçlu insanları. İrlanda’da kişi başına düşen borç miktarı 391 bin euro. Dış borcun GSYİH’ye oranı yüzde 1.093. Devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 109.
Yunanistan dipten çıkamıyor
Yunanistan AB’nin iflasla ilk tanışan ülkesi oldu. AB’nin mali yardımla kurtarmaya çalıştığı Yunanistan’ın hala belini doğrultabilmiş değil. Küçük bir ekonomi olmasına rağmen büyük borçları olan Yunanistan’ın domino taşı etkisi yaparak, İtalya gibi ülkeleri ekonomik felakete sürüklemesinden korkuluyor. 200 milyar euro GSYİH’si olan Yunanistan, 400 milyar euro borçlu durumda. Ülkede kişi başına düşen borç miktarı 38 bin euro. Dış borcun GSYİH’ye oranı yüzde 252. Devlet borcunun GSYİH’ye oranı ise yüzde 166 seviyesinde. (YENİ MESAJ)
 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=11006370&tarih=2011-12-15}



Bu haber 1,115 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,566 µs