En Sıcak Konular

RİCE BİR DÖNEMİN ''KARA KUTUSU''NU AÇTI

6 Aralık 2011 22:21 tsi
RİCE BİR DÖNEMİN ''KARA KUTUSU''NU AÇTI ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, anılarını kitaba döktü. Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına nasıl engel olduklarını tüm ayrıntılarıyla ortaya koydu.

Kara kutu açıldı

ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, anılarını kitaba döktü. Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına nasıl engel olduklarını tüm ayrıntılarıyla ortaya koydu.

Irak'ın işgalinde acele ettik. Keşke kendimizi müttefiklerimize daha iyi anlatıp bu işe kalkışsaydık. Belki NATO da arkamızda olurdu. Belki o zaman Türkler bizi zor durumda bırakan tezkereyi reddetmezlerdi.

Türkİye'de 21 Ekim 2007'de Dağlıca baskını meydana geldi. Sınır ötesi operasyona izin veren tezkere TBMM'de onaylandı. Erdoğan'dan 5 Kasım'daki Bush görüşmesine kadar harekat emri vermemesini istedim.

Erdoğan ve Gül, gerçek demokratlar. Orta Doğu ve Arapların, Türklerin başardıklarından öğrenecek çok şeyi var. (Arap Baharı olarak bilinen süreç, Rice'ın bu açıklamayı yapmasından 2 yıl sonra başladı) 

BOP'un tanıtımını yapmıştı!
Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile ilgili en çarpıcı açıklama Rice'tan gelmişti. Rice, 2003'te Washington Post'ta çıkan yazısında; 22 ülkede rejimin, sınır ve haritaların değişeceğini, Türkiye'nin de bunların içinde olduğunu vurgulamıştı.
 
Bir dönemin kara kutusundan itiraflar
Condoleezza Rice, kitabında, 1 Mart tezkeresinin geçmemesinin hayal kırıklığını yaşadıklarını belirtirken, Türkiye'ye  sınır ötesi harekat yaptırmadıklarını söylüyor.
ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın yazdığı kitap adeta itiraf gibi. Bir dönemin kara kutusu olan, ABD'nin 66. ve ilk siyah kadın dışişleri bakanı olan Rice, Washington yıllarını anlattığı "No Higher Honor" yani "Daha Büyük Bir Onur Yok" adlı kitabıyla ilgili "hurriyet.com" da açıklamalarda bulunan İrem Köker, Rice ile görevi bıraktıktan 8 ay sonra yaptığı röportajı yayınladı. Rice'ın daha kitabın girişinde bazı dikkat çekici anekdotları görünce röportajı hatırladığını belirten Köker, "Rice'a görüşmede Bush yönetiminde görev yaptığı sekiz yıl içinde almış olduğu kararlardan dolayı herhangi bir pişmanlık duyup duymadığını sormuştuk ilk olarak. Bu sert görünüşlü, kararlı kadın bizi şaşırtan bir yanıt vermişti: 

Türk modeli tarifi
'Evet var. Irak'ın işgalinde acele ettik. Keşke dünyaya kendimizi daha iyi anlatsaydık. Keşke Avrupalı müttefiklerimizi ikna edip bu ise kalkışsaydık. Belki o zaman arkamızda NATO olurdu. Belki o zaman Türkler bizi zor durumda bırakan tezkereyi reddetmezlerdi'açıklamasını yaptı. Köker Rice'le ilgili görüşlerini şöyle belirtti: Toplantıda ben de Rice'a Türkiye'den geldiğimi söyleyip, kendimi tanıtarak, Orta Doğu'nun geleceğini nasıl gördüğünü sormuştum. O dönem İran'ın nükleer programı, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması gündemi işgal ediyordu. Yani ne Arap Baharı vardı, ne de domino taşı gibi devrilen diktatörler... Rice, yanıtına Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 'gerçek demokratlar'olarak nitelendirip, Ortadoğu'nun ve Arapların Türklerin başardıklarından öğrenecek çok şeyi olduğunu söyleyerek başladı. Yani, son dönemin moda ifadesiyle 'Arap dünyasına Türk modelini'tarif ederek... Üstelik daha Arap Baharı ortada bile yokken. Terör örgütü PKK ile mücadeleyi, görev yaptığı sekiz yılda ikili ilişkilerin en ciddi sorunu olarak tanımlıyor.

Sınırı geçmeyin
Rice'ın kitabında ilginç bir anekdot da aktardığını belirten Köker şunları söyledi: " 21 Ekim 2007 tarihinde Dağlıca baskını meydana geliyor. Türkiye bunun üzerine sınır ötesi operasyona izin veren tezkereyi TBMM'de onaylıyor. Bunun üzerine de Rice devreye giriyor. Rice önce Mesud Barzani, sonra da Başbakan Erdoğan ile telefonda birer görüşme yapıyor. Barzani'ye, "Zamanınız daralıyor. PKK'yla ya siz basa çıkacaksınız, ya da Türkler gelip kendileri halledecekler. Ve bu kez Türkler çok haklı" diyor. Erdoğan'dan ise 5 Kasım'daki ünlü Bush-Erdoğan zirvesine kadar sınır ötesi harekat yapmamalarını rica ediyor. Türkiye de bunu uygun buluyor. Rice, TBMM'nin 1 Mart tezkeresini reddetmesine pek fazla girmiyor. Sadece Beyaz Saray'da yaşanan bir diyalogu aktarmakla yetiniyor. Tezkerenin reddedilmesinin ardından Rice, Bush'a, "Evet sanıyorum artık Pentagon size alternatif bir strateji borçlu" diyor.

Bölge  haritalarının değişeceğini açıklamıştı
ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başkan George Bush döneminde Büyük Orta Doğu Planı (BOP) ile ilgili en çarpıcı açıklamayı Amerika'nın Irak'ı işgalinden sonra yapmıştı. Önceleri, ABD'nin güvenlikten sorumlu danışmanı (sonra dışişleri bakanı) Rice'ın 2003'te Washington Post gazetesinde yayınlanan "Transforming The Middle East" (Orta Doğu'yu dönüştürmek) başlıklı yazısında Fas'tan Basra körfezine kadar Ortadoğu'da bulunan 22 devletin yönetim, sınır ve haritalarının değiştirileceğini, Türkiye'nin de bunların içinde olduğunu belirtmişti. 

 

Kaynak: YENİÇAĞ  http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=60035



Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,918 µs