En Sıcak Konular

SGK ŞİFREDEN VAZGEÇTİ ARTIK SİTEDEN SORGU YAPILABİLECEK

5 Aralık 2011 19:46 tsi
SGK  ŞİFREDEN VAZGEÇTİ ARTIK SİTEDEN SORGU YAPILABİLECEK 15 Aralık'tan itibaren çalışanlar TC kimlik numaraları ile birlikte nüfus bilgilerini de girerek sorgulama yapabilecekler.

SGK sitesinden sorgu yapılabilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, büyük bir yanlıştan döndü. Kurumun internet sitesinde sigortalı olup olmadığını, patronunun kaç gün prim yatırdığını göremez hale gelen çalışanlara, sgk.gov.tr üzerinden yeniden sorgulama imkanı getirildi. 15 Aralık'tan itibaren çalışanlar TC kimlik numaraları ile birlikte nüfus bilgilerini de girerek sorgulama yapabilecekler.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa'da 'kişisel verilerin korunmasına ilişkin' değişiklikten sonra, kurumla ilgili bazı sorgulamaların internet sitesinde yapılamaz hale geldiği anımsatıldı. Bu tür bilgilerin e- devlet kapısına, www.turkiye.gov.tr adresine taşındığı belirtildi. Bu değişiklikten sonra, sigortalıların durumlarına ilişkin sorgulama yapabilmesi için PTT'den aldıkları kişisel şifre ile www.turkiye.gov.tr  adresinden sorgulama yaparak kişisel verilerine ulaşabildikleri anlatıldı.  
 
BABA ADI, AİLE NUMARASI İSTENECEK
 
Kurum Başkanlığınca yapılan değerlendirme sonucu bazı sorgulamaların yeniden kurum internet sitesinden yapılmasının doğru olacağı sonucuna varıldığı  açıklandı. Bu çerçevede 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren sigortalılara yeniden www.sgk.gov.tr adresinden sorgulama imkanı verileceği duyuruldu.  Ancak daha önce TC kimlik numarası veya sigorta sicil numarası ile yapılabilen sorgulamalar, yeni dönemde kimlik numarasının yanısıra 'kişinin baba adı, nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no, aile sıra no' gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgiler de istenecek. 
 
YOĞUNLUK ÖNLENECEK KAYITDIŞI İLE MÜCADELE EDİLECEK
 
Kurum açıklamasında bu sorgulamalar sayesinde hem kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir adım atılacağı hem de kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu sosyal güvenlik verilerinin doğrudan internet sitesinden temin edilmesi sureti ile sigortalıların il müdürlüklerine yoğun başvurusunun engelleneceği vurgulandı. 
 
İSTEMEYEN BAŞVURSUN

Kişisel bilgilerinin internet sitesi üzerinden sorgulanmasını istemeyenler de unutulmadı. Onlara  www.sgk.gov.tr adresinde yer alan dilekçeyi doldurarak il müdürlükleri veya SGK merkezlerine şahsen başvurmaları halinde kişisel bilgileri sitede yer alamayacak. Sigortalılar bilgilerinin istedikleri zaman aktif, istedikleri zaman pasif hale getirebilecekler.

 

Kaynak: hurriyet.com.tr http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19396461.asp 




Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,665 µs