En Sıcak Konular

PUTİN SEÇİMDEN ''AĞIR YARALI'' ÇIKTI

5 Aralık 2011 19:37 tsi
PUTİN SEÇİMDEN ''AĞIR YARALI'' ÇIKTI Rusya'da dün yapılan genel seçimlerde Vladimir Putin'in iktidardaki Birleşik Rusya Partisi (BRP), büyük oranda oy kaybı yaşadı. BRP buna karşın parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmezken, Komünist Parti, oylarını neredeyse iki kat artırdı.

Putin 'ağır yaralı'

Rusya'da dün yapılan genel seçimlerde Vladimir Putin'in iktidardaki Birleşik Rusya Partisi (BRP), büyük oranda oy kaybı yaşadı. BRP buna karşın parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmezken, Komünist Parti, oylarını neredeyse iki kat artırdı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, oyların yüzde 95.7'sinin sayıldığını belirterek, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) 2007 yılında yüzde 64.3 olan oy oranının yüzde 49.54'e düştüğünü, Gennadiy Züganov'un liderliğini yaptığı Komünist Parti'nin oylarının yüzde 11.6'dan yüzde 19.16'ya çıktığını kaydetti.

Oylarını artıran diğer partiler ise aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Liberal Demokratik Parti (yüzde 8.1'den yüzde 11.66'ya) ve Adil Rusya Partisi (yüzde 7.7'den yüzde 13.22'ye) oldu.

Merkez Seçim Komisyonu'nun açıkladığı verilere göre, iktidardaki BRP'nin 450 sandalyeli parlamentodaki milletvekili sayısı 315'ten 238'düşerken, Komünist Parti milletvekili sayısını 57'den 92'ye, Jirinovski'nin partisi 40'tan 56'ya, Adil Rusya Partisi de 38 olan milletvekili sayısını 64'e yükseltmiş olacak.

Gelecek yılki devlet başkanlığı seçimleriyle koltuğunu Başbakan Vladimir Putin'e devretmesi beklenen Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev sonuçlara saygılı olduklarını ve "demokrasinin gereği olarak belli konularda koalisyon yapacaklarını" söyledi.

İlk sonuçların ardından Putin'le bir araya gelen Medvedev, "Seçim sonuçları toplumdaki siyasi dağılımın tablosudur. Sonuçları kabul ediyoruz. Ülkemizin emin adımlarla yoluna devam edebilmesi için belirli konularda koalisyon kurmak zorunda kalacağız. Zaten demokrasi de zaten bu değil mi" dedi.

"ÇOK SAYIDA İHLAL VAR"

Uluslararası gözlemciler, seçimlerde çok sayıda ihlalin yapıldığını ve seçim sürecine devlet müdahalesi olduğunu açıkladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri adına açıklama yapan AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Başkanı Petros Efthymiou, devlet kurumlarının seçimlere müdahale ettiğini belirterek, "Seçim sonuçlarının sayılması sürecinde bir dizi ihlal var. Sandıklara çok sayıda oy pusulası atıldığını belirledik. Seçim bürolarının üçte birinden fazlasından sayıma ilişkin sonuç alamadık ve gözlemcilerimizin çalışmalarının engellendiğine ilişkin bilgiler aldık" dedi.

Efthymiou, bazı partilerin seçimlere girmesine izin verilmediğini ve rekabet ortamının zayıflatıldığını kaydederek, partilerin idari kaynaklara bağımlı hale getirilerek "yasalar önünde herkes eşittir" ilkesinin gözetilmediğini söyledi.

20 GÖZALTI

Rusya'da dün 2007'ye kıyasla çok daha gergin bir ortamda sandığa gidilirken, Moskova'da 50 bini aşkın otomatik silahlı güvenlik görevlisi önlem aldı.

Rus polisi, aralarında muhalif liderlerden Eduard Limonov'un da bulunduğu, izinsiz gösteri yapmaya çalışan 20 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Limonov, 2012 devlet başkanlığı seçimlerinde de aday.

İKİ ÜLKE DAHA SOLU SEÇTİ

Slovenya ve Hırvatistan'da yapılan genel seçimler de merkez sol partilerin zaferiyle sonuçlandı.

Slovenya'da yeni kurulan Pozitif Slovenya partisi yüzde 29 oy oranıyla sandıktan birinci çıktı. Merkez sağda yer alan Slovenya Demokratik Partisi yaklaşık yüzde 25 oranında oy alarak ikinci sıraya düştü.

Hırvatistan'da yapılan parlamento seçimlerinden ise Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki "Kukuriku" koalisyonu galip çıktı. Seçimler ükenin 20 yıllık bağımsızlık tarihinde 16 yıl iktidarda kalan Hırvat Demokrat Birliği için bir hezimet oldu.


Kaynak: Hürriyet Planet http://www.hurriyet.com.tr/planet/19393309.asp


Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,786 µs