En Sıcak Konular

GÜNAY'DAN ''GENEL BAŞKANLIĞI''NA ADAY OLDUĞU CHP'NİN TARİHİNE VERYANSIN

28 Kasım 2011 17:38 tsi
GÜNAY'DAN ''GENEL BAŞKANLIĞI''NA ADAY OLDUĞU CHP'NİN TARİHİNE VERYANSIN Dersim tartışmalarına eski CHP’li olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.Günay birara Genel Başkan adayı olduğu CHP'de Parti Genel Sekreteri görevinde bulunmuştu.

Dersim tartışması devam ediyor!

'Militarist modern anlayışla saf ırk yaratılmaya çalışıldı'
 Dersim tartışmalarına eski CHP'li olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Günay, "Başbakan'ın attığı cesur adımın altını doldurmamız gerekiyor" dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kanal 7'de yayımlanan "Başkent Kulisi" programında soruları yanıtladı. Dersim tartışmaları konusundaki görüşü sorulan Günay, meseleye o dönemdeki devletin bir tür uygulaması olarak bakmak gerektiğini söyledi. Günay, Tan matbaasına saldırılar, Nazım Hikmet'in 1938'de tutuklanarak, 12 yıl hapis yatması gibi olayların, "Ankara'nın militarist modernlik anlayışı çerçevesindeki bir saf ırk yaratmaya çalıştığını" söyledi. Bunun içinde parti devleti olarak CHP ve bu partinin içinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar ve Fevzi Çakmak olduğunu belirten Günay, "Yani bunun dışında kalan kimse yok. Bu, buradan baktığımız zaman yanlış gördüğümüz politikaların eleştirilmesi ve vatandaşa çektirilen ıstırap yüzünden devletin tavrını düzelterek özür dilemesidir" dedi.

Cesur bir adım

Günay, şöyle devam etti: "Sayın Başbakan çok cesur bir adım attı. Şimdi bizim 'CHP ne yapıyor'a çok takılmadan, 'devletin geçmiş yıllarda böyle bir yanlışı vardır' ve altını çizerek söylüyorum, sadece Dersim'de değil, Doğu'da Güneydoğu'da Batı'da... Bizim yeni anayasada bütün bu yanlışları ortadan kaldıracak yeni bir dil üretmemiz, bütün bu etnik kökenler, farklı kültür ve inançların, yurttaşlık temelinde birleşeceği bir hukuk metni ortaya çıkarmamız lazım. Geçmişin üzerine böylece bir sünger çekmemiz ve Başbakan'ın attığı cesur adımın altını doldurmamız gerekiyor."

CHP yol ayrımında

CHP açısından oldukça sıkıntılı başka bir durum olduğunu ifade eden Günay, partinin, devletin geçmişte yaptığı yanlışları ısrarla savunan bir seçkinci devlet partisi mi olacağı, yoksa bütün bunlardan elini yıkayan ve "Bunlar bir dönemin yanlışlarıydı. Ben yeni bir halk partisi olmak niyetindeyim" diyen bir yeni çizgiyi mi benimseyeceği tartışmasının hala sürdüğünü vurguladı. Günay, bu tartışmanın, halk partisi olma doğrultusunda geliştiği sürece CHP'nin bundan karlı çıkacağını ifade etti. Günay, "O coğrafyadan bir milletvekili, siyasi ahlak anlayışı içinde, orada çok yanlışlar yapıldığını söylüyor ki, bu tarihi bir gerçek. Buna öteki arkadaşlar empatiyle yaklaşacakları yerde, çıkıp bir bildiriyle mahkum etmeye çalıştılar. Bu da CHP içindeki militarist modernleşme anlayışının ölmediğini gösteriyor. Bence buradan CHP'nin sağlıklı çıkması çok zor" diye konuştu. Günay, CHP için bir yol ayrımının açıkça görüldüğünü de savundu.

Ezilmişlik sergisi 

Başbakan Erdoğan'ın Dersim tartışmalarına ilişkin tavrının da "CHP içinde bir tartışma çıktı, ben de bu tartışmanın bir ucundan tutayım" anlayışıyla oluşan anlık bir tavır olmadığını söyleyen Günay, şunları söyledi: "Biz uzunca bir zamandan bu yana Türkiye'nin devlet olarak geçmişte halka karşı yaptığı yanlışları düzeltecek adımları atmaya çalışıyoruz. Mesela Diyarbakır'da 12 Eylül'ün sıkıyönetim nezarethanesine müze yaparak, Diyarbakır kültürüne armağan etmeye çalışıyoruz. Aslında Kılıçdaroğlu'nun aile kökleri Türkiye'deki mazlumların sesi olma konusunda bir fırsat da veriyordu ama o bunun yerine geçmişteki yanlışların arkasına saklanarak, bir ezilmişlik sergisi ortaya çıkarıyor."

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/dersim-tartismasi-devam-ediyor/413812/1/Gundem



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,734 µs