En Sıcak Konular

RAKEL DİNK: ''ADALET İSTEĞİMİZ İÇİN BURADAYIZ''

19 Ocak 2008 19:13 tsi
RAKEL DİNK: ''ADALET İSTEĞİMİZ İÇİN BURADAYIZ'' "Hepimiz Ermeniyiz" diyenler,Dink'in ölüm yıldönümünde,Agos Gazetesi önünde öğle saatlerinden itibaren toplanıp atıp tuttular...

İSTANBUL - Gazeteci Hrant Dink, geçen yıl silahlı saldırıda hayatını kaybettiği Halaskargazi caddesi üzerindeki Agos Gazetesi binası önünde düzenlenen törenle anıldı.
     Törene katılanlar, Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos Gazetesi önünde öğle saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Gazete binası önünde silahlı saldırının gerçekleştiği yere Hrant Dink'in fotoğrafları ile ''Hrant için, adalet için'' yazısının bulunduğu dövizler konuldu. Törene katılanlar buraya karanfiller bıraktı ve mum yaktı.
     Törende, Türkçe ve Ermenice ''Yiğidim aslanım burada yatıyor'', ''Fırat türküsü'', ''Sarı Gelin'' türküleri dinletildi. Daha sonra Hrant Dink'in silahlı saldırıya uğradığı saat 14.58'e kadar Ermeni çalgısı ''duduk'' çalındı. Törene katılanların ellerinde Türkçe, İngilizce, Ermenice ve Kürtçe yazılı davizler taşıdığı görüldü.
     Bu arada, Harbiye-Osmanbey arasımdaki yol tören bitene kadar trafiğe kapatıldı.
     Törende, saat 14.58'de Hrant Dink anısına bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra hazırlanan ortak basın açıklamasını gazeteci Oral Çalışlar okudu.
     Açıklamada, Dink'in ölümünün üzerinden bir yıl geçtiği hatırlatılarak, 19 Ocak'ın ülkede vicdanı olan insanların acı günlerinden birisi olduğu, aradan 100 yıl geçse de unutulmayacağı ifade edildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     ''Onsuzluğa alışmak mümkün değil, Hrant hepimizindir. Akla, vicdana seslenen bir devrimciydi. Bu ülke onu sevdi, insanları içten kucaklar, güven verirdi. Dosttu, kardeşti, yürekten konuşan bir hakikat anlatıcısıydı. Hrant bir Ermeniydi. Ermenilerin, Süryanilerin sesi çıkmayanların varlığını yeniden fark etmemizi o sağladı. Geçmişimizle yüzleşmek için içimizden birisi olarak hepimize el uzattı. Onsuz bir yıldır çok yalnızız, onsuz hüzünlüyüz.''
     Hrant Dink'in eşi Rakel Dink de gazete binasının penceresinden yaptığı konuşmada, ''Bugün adalet isteğimiz için buradayız. Bizi acılarda akraba ettiler. Maalesef yasta kardeşlik de bugün cesaret istiyor'' dedi. TCK'nın 301. maddesine de değinen Dink, ''Keşke çutağımı yaşatsalardı da, hapiste olsaydı, çünkü yaşatsalardı bugün gerçekten 301'den hapisteki üçüncü ayı olacaktı'' diye konuştu.
     Bu arada, konuşmalar sırasında törene katılan bazı gruplar arasında gerginlik yaşandı. Bazı gruplar, polisin cadde üzerine kurduğu barikatı yıktı.
     Törene, Rakel Dink'in yanı sıra kızları Sera ve Delal, oğlu Arat, gelini Karoline ile Adalet Ağaoğlu, Ali Bayramoğlu, Akın Birdal, Hindistanlı yazar Arundhati Roy, milletvekili Sırrı Sakık, Joost Lagendijk ile çok sayıda vatandaş katıldı.

DİNK'İN ÖLDÜRÜLMESİNİ PROTESTO YÜRÜYÜŞÜNDE ARBEDE
İSTANBUL - Beyoğlu'nda, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesini protesto için yürüyüş yapan bir grup ile başka bir etkinlik için bekleyen grup arasında yaşanan arbedede, bir polis memuru ile bazı göstericiler yaralandı. Polis, olaylara ilişkin bazı göstericileri gözaltına aldı.
     Hrant Dink'in ölüm yıl dönümü nedeniyle Şişli'deki Agos Gazetesi önünde düzenlenen anma etkinliklerine katılan bir grup, etkinliğin tamamlanmasının ardından Taksim Meydanı'na gelerek, İstiklal Caddesinde yürüyüşe geçti.
     Yakalarında Hrant Dink'in fotoğraflarını taşıyan ve ''Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz'', ''Yaşasın Halkların Kardeşliği'' şeklinde slogan atarak Dink'in öldürülmesini protesto eden göstericiler, bir süre sonra cadde üzerindeki İşçi Partisi İl Başkanlığı binasının önüne geldi.
     Gruptakilerden bazıları, burada, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da katılması beklenen ''Kıbrıs için çözüm önerileri'' konulu panel ile ''Kıbrıs Milli Mücadele Sergisi'' için bekleyen, ellerinde Türk ve KKTC bayrakları olan gruptakilere sözlü tacizde bulunarak, taş ve cam şişe atmaya başladı.
     Çevrede önlem alan sivil polisler, olayların büyümemesi amacıyla parti binası önünde bekleyenleri bir sokağa almak isterken arbede yaşandı. Bu sırada bir sivil polis karnından yaralandı.
     Yaşanan arbede, diğer sivil polislerin müdahalesiyle yürüyüş yapan göstericilerin uzaklaştırılmasının ardından sona erdi.
     Bu olaydan kısa süre sonra Denktaş'ın da içinde bulunduğu konvoy parti binası önüne geldi. Rauf Denktaş'ın aracından inerek panele katılmak için binaya girmesinin ardından, yaralı olarak yerde yatan polis memuru konvoydaki ambulansa alınarak hastaneye götürüldü.
     Çevik Kuvvet ekipleri, olay yerinden uzaklaşan göstericileri takip ederek müdahalede etti. Polis ile göstericiler arasında ara sokaklarda yaşanan kovalamaca sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı.
     Çıkan olaylarda bazı göstericiler yaralandı. Diğer göstericiler ise ara sokaklara girerek dağıldı.



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,080 µs