En Sıcak Konular

YENİ ŞİKE TASARISI MECLİS'TEN GEÇTİ ŞİMDİ NE OLACAK?

25 Kasım 2011 12:09 tsi
YENİ ŞİKE TASARISI MECLİS'TEN GEÇTİ ŞİMDİ NE OLACAK? Şikeyi ağır ceza olmaktan çıkararak, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte tutuklu kulüp yöneticisi ve futbolculara cezaevinden tahliye yolunu açabilecek yasa değişikliği dün gece Meclis’te kabul edildi.

Metris boşalacak mı?

Şikeyi ağır ceza olmaktan çıkaran yasa değişikliği Meclis'ten geçti, şimdi soru şu: Metris Boşalacak mı?

Çok sayıda kulüp yöneticisine cezaevinden tahliye yolunu açabilecek yasa değişikliğinin kimleri sevindireceğini, savcılığın hazırlayacağı iddianame ve avukatların yapacağı itiraz sonrası mahkeme belirleyecek. Şike suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Eski düzenlemede cezanın alt sınırı 5 yıldı.

Şikeyi ağır ceza olmaktan çıkararak, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte tutuklu kulüp yöneticisi ve futbolculara cezaevinden tahliye yolunu açabilecek yasa değişikliği dün gece Meclis'te kabul edildi.

Meclis'te grubu bulunan dört partinin ortak önerisiyle gelen ancak BDP'nin dün desteğini çektiği yasaya göre, belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya menfaat temin eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Eski düzenlemede bu cezanın alt sınırı 5 yıl, üst sınırı 12 yıldı. Suçu kulüp yöneticileri işlediğinde ceza yarı oranında artırılacak. Bu durumda 18 yıl olan üst sınır 4.5 yıla düşürüldü.

Şike yapan, kulüpten atılacak

Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra kulüplerin genel kurul üyeleri, teknik veya idari yöneticileri ile kulüplerin ve sporcuların menajerleri de şikeden sorumlu tutulacak. Bu suçların değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde Türk Ceza Yasası'nın zincirleme suça ilişkin hükümlerine göre tek ceza verilecek. Ancak verilecek dörtte birden dörtte üç oranına kadar artırılabilecek. Bu suçlar için hüküm açıklanmasının geri bırakılması, cezanın ertelenmesi veya seçenek yaptırımlara çevrilmesi gibi alternatif yaptırımlar uygulanmayacak. Şike, teşvik primi, sporda şiddetle ilgili davalara asliye veya ağır ceza mahkemeleri değil, sulh veya asliye ceza mahkemeleri bakacak.

Şike veya teşvik primi gibi suçlamalarla hakkında dava açılan kulüp veya federasyon yöneticileri, hapis cezası almaları durumunda sportif faaliyet gösteren kurumlarda yönetici veya denetçi olamayacak. Ceza verildiğinde yöneticilerin kulüp ile görev ilişkisi sona erecek.

Holigan cezaları da düştü

Taraftarlarla ilgili bazı cezalar da düşürüldü. Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulması durumunda bir yıla kadar ceza verilecek. Yasak aletleri seyirciye temin eden kişiye altı aydan iki yıla hapis cezası, yasak aletleri kullanarak müsabakanın düzenini bozan kişiye üç aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Hakaret içeren veya hakaret olarak algılanacak tarzda tezahürat yapanlara üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

Şikeyi ağır ceza olmaktan çıkaran yasa değişikliğinin kabul edilmesi akıllara şu soruyu getiriyor: "Şike soruşturmasında tutuklanarak Metris Cezavi'ne konulan; aralarında Aziz Yıldırım, Serdal Adalı, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu gibi büyük kulüplerin yöneticilerinin de bulunduğu 31 kişi serbest kalabilecek mi?

Bu sorunun cevabını savcılığın hazırlayacağı iddianame ve avukatların yapacağı itiraz sonrası mahkeme verecek.

 

Kaynak: hurriyet.com.tr http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/19323355.asp?top=1




Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,455 µs