En Sıcak Konular

ANKARA'DA SURİYE İLE ''SAVAŞ PLANI''

19 Kasım 2011 18:12 tsi
ANKARA'DA SURİYE İLE ''SAVAŞ PLANI'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız mevkidaşı Alain Juppe'nin günlerdir Ankara'da süren temasları nihayet sona erdi. Suriye'nin masaya yatırıldığı toplantılarda, askeri müdahale seçeneği kabul gördü.

Ankara'da 'Savas Planı'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız mevkidaşı Alain Juppe'nin günlerdir Ankara'da süren temasları nihayet sona erdi. Suriye'nin masaya yatırıldığı toplantılarda, askeri müdahale seçeneği kabul gördü. Yapılacak reformların sorunları çözmeyeceğini belirten Fransız Bakan, "Suriye'ye bir müdahale ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararıyla söz konusu olabilir. Libya'da da böyle olmuştur" dedi.

Sömürgeci ruhu kabardı
Osmanlı'nın yıkılmasının ardından Suriye'yi sömürgeleştiren Fransa, Suriye'ye yapılacak bir dış müdahale için kolları sıvamış durumda. Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Fransız Dışişleri Bakanı Bakan Alain Juppe, reformlar için geç kalındığını söyledi.

Bağış'tan ilginç açıklama
Ankara'da bu gelişmeler yaşanırken Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüşünün diğer üyelerin yararına olduğunu söyledi. Bağışın bu açıklaması Suriye olası bir müdahale senaryolarını güçlendirdi.

Juppe, Suriye için geldi
Fransa ile Türkiye'nin Suriye krizi konusunda "örtüşen bir yaklaşım" izlediğini söyleyen Juppe, Türkiye'nin Suriye muhalefetinin ortaya attığı, sınırda bir tampon bölge oluşturmasıyla ilgili tartışmalara, "Bu Türkiye'ye kalmış. Ancak biz böyle bir kararın uluslararası kamuoyuyla işbirliği içinde alınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız mevkidaşı Alain Juppe'nin dünden bu yana gerçekleştirdiği temasların gündemini Suriye oluşturdu. Juppe, Suriye'ye müdahalenin ancak BM Güvenlik Konseyi kararıyla yapılabileceğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Fransız mevkidaşı Alain Juppe'nin dünden bu yana gerçekleştirdiği temasların gündemini Suriye oluşturdu. Juppe, Suriye'ye müdahalenin ancak BM Güvenlik Konseyi kararıyla yapılabileceğinin altını çizdi.  Davutoğlu, Suriye'deki yaşanan çatışmaların iç savaşa dönüşme riski olduğu uyarısını yaparken Juppe de Suriye'de reformlar için çok geç olduğunu söyledi. İki bakan bu açıklamalardan kısa bir süre sonra kameraların karşısına geçti.

Görüşme öncesi AFP'ye özel bir röportaj veren Davutoğlu, ordudan ayrılan subayların artık silahlarını Suriye'ye döndürmeye başladığını belirterek, "Dolayısıyla bir iç savaşa dönüşme riski olduğunu söylüyorum. Bu kıyımı sonlandırmak için doğru zaman gelmiştir. Bu yüzden Arap girişimi önemlidir" dedi. Davutoğlu, "Eğer bu girişim başarısız olursa, Suriye'de her zaman için bir iç savaş ve yüksek tansiyon riski söz konusu olabilir" diye konuştu.

Reform için artık çok geç
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise İstanbul'da yaptığı açıklamada Suriye rejiminin artık reform yapması için çok geç olduğunu söyledi. Juppe, TBMM Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Volkan Bozkır ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Biz Suriye rejiminin bir reform programı uygulamaya niyetli olmadığını düşünüyoruz. Şimdi de reformlar için çok geç" dedi. Fransa ile Türkiye'nin Suriye krizi konusunda "örtüşen bir yaklaşım" izlediğini söyleyen Juppe, Türkiye'nin Suriye muhalefetinin ortaya attığı, sınırda bir tampon bölge oluşturmasıyla ilgili tartışmalara, "Bu Türkiye'ye kalmış. Ancak biz böyle bir kararın uluslararası kamuoyuyla işbirliği içinde alınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Basın toplantısında da konu Suriye
İki bakanın düzenledikleri ortak basın toplantısında da Suriye konusu öne çıktı. "Suriyeli muhaliflerin gündeme getirdiği uçuşa kapalı bölge oluşturulması seçeneğine hazır mısınız?" sorusuna Davutoğlu, şu an için Arap Birliği'nin 2 Kasım tarihli planına odaklandıklarını söyledi.

Davutoğlu, Suriye yönetimini ikna etmek için 11 aydır büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, "Ancak Şam yönetimi herkesten gelen bu çabalara kulak vermek yerine halkına silah doğrulttu. Kimse dünyanın gözü önünde halkına silah doğrultamaz. Hama'da bu yapıldığında dünya gerekli tepkiyi veremedi ama dünya artık 1982'deki gibi değil. İlk inisiyatifimiz Arap Birliği ile birlikte adımlar atılmasıdır. Sonrasında ekonomik müeyyidelerin devreye sokulması da söz konusu olabilir" dedi.

Juppe'den müdahale şartı

Juppe ise Suriye muhalefetine ve taraf değiştiren Suriyeli subaylara ülkede bir iç savaş çıkmasını önleme çağrısı yaparken, "Bir müdahale ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararıyla söz konusu olabilir. Libya'da da böyle olmuştur" dedi. Fransız Bakan, Avrupa Birliği'nin Şam yönetiminin önde gelen isimlerine karşı alınan ekonomik yaptırım kararlarının daha da sertleştirileceğini de sözlerine ekledi. Davutoğlu ve Juppe toplantıda ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere süreci, 1915 olaylarıyla ilgili ortak tarih komisyonu kurulması, kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi, iki ülke arasındak ticaretin 15 milyon euroya çıkarılması gibi konuların da ikili görüşmelerde masaya yatırıldığını ifade etti. 


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ankara-da-savas-plani--221744.htm


Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,449 µs