En Sıcak Konular

BEDELLİ TÜRKİYE VİCDANİ RED AVRUPA İÇİN ÇIKIYOR

18 Kasım 2011 09:53 tsi
BEDELLİ TÜRKİYE VİCDANİ RED AVRUPA İÇİN ÇIKIYOR Vicdani ret ile ilgili düzenleme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen süre Aralık'ta dolduğu için muhtemelen bedelli askerlik değişikliği ile birlikte uygulamaya girecek.

Bedelli Türkiye için, vicdani ret Avrupa için çıkıyor

Vicdani ret ile ilgili düzenleme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen süre Aralık'ta dolduğu için muhtemelen bedelli askerlik değişikliği ile birlikte uygulamaya girecek. Avrupa'da birçok örneği bulunan vicdani reddin Türkiye'deki askerlik sistemine uyarlanması oldukça zor. Çünkü Avrupa ülkelerinin çoğunda zorunlu askerlik yok. Dolayısıyla AİHM'in vicdani ret ile ilgili kararına karşı nasıl bir çözüm bulunacağı merak konusu.

Bedellide 30 yaş sınır gibi
Bedelli askerlik konusunda, yaş sınırı ve bedel netleşti. Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki hafta hazırlıkların tamamlanacağını açıkladığı bedelli askerlik için yaş sınırı büyük ihtimalle 30 olacak. Genelkurmay'ın 35, bakanlıkların 25 ile 27 yaş arasındaki değişiklik alternatiflerini inceleyen hükümette, TSK'nın ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurularak 30 yaş üzerinin bu uygulamadan faydalanması görüşü ağır bastı. Herhangi bir eğitim düzeyi şartı getirilmeyen uygulamada, ücret olarak 10 bin euro bedel istenecek. Düzenlemeden 100 bine yakın kişinin faydalanması bekleniyor.

AİHM'in Aralık başına kadar süre verdiği vicdani ret düzenlemesi de,  muhtemelen bedelli askerlik yasası ile birlikte Meclis'e gelecek. Adalet ve Milli Savunma Bakanlıkları konuyla ilgili çalışmalarda son aşamaya geldi. Askerlik yapmayı reddedenlere nasıl alternatif bir kamu hizmeti yapacağına ilişkin modeller üzerinde incelemeler sürüyor. Avrupa ülkelerindeki örnek uygulamalar masaya yatırılarak, Türkiye'ye uyarlanabilecek alternatifler üzerinde duruluyor.

Vicdani Ret nereden çıktı?
Vicdani ret, AİHM'in askerlik yapmaya karşı çıkan ve defalarca mahkumiyet kararı alan Osman Murat Ülke hakkında verdiği kararla gündeme geldi. 1994'te askere alınma işlemleri yapıldıktan sonra askerlik yapmayı reddettiği için hakkında dava açılan Ülke, askerlik belgelerini yakıp, askerliği reddettiği için tutuklandı.

Cezasını çekip tahliye edildikten sonra tekrar kışlaya gönderilen Ülke, askerliği yine reddedince yeniden ceza alıp hapse mahkum oldu.  10 ay ceza daha alan Ülke, tahliyesinden sonra yeniden askerlik şubesine götürüldü. Askerliği yeniden reddettiği için cezaevine konulan  Ülke, birliğine gitmek için tahliye edildikten sonra firar etti ve AİHM'de dava açtı.

2006'da Ülke'nin açtığı davayı karara bağlayan AİHM, Ülke'yi haklı bularak, Türkiye'yi mahkûm etti.  "İnsanlık dışı ceza ve muamele yasağını" ihlal edildiğine hükmeden AİHM, Ülke'nin vicdani retçi olduğunu her beyan edişinde yeniden cezaya mahkum edilmesini kararına gerekçe gösterdi. Ve Aralık ayına kadar bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması için süre verdi.

Vicdani Ret nedir?
AİHM'in din, vicdan ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği vicdani ret, bir kişinin politik görüşleri, ahlakî değerleri veya dinî inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesi olarak tarif ediliyor. Kendisini vicdani retçi olarak ilan eden kişi, zorunlu askerlik hizmetini ve eline silah almayı kabul etmiyor.

Yaklaşık yüzyıl öncesine dayanan bu akım Avrupa'da bugün değişik ülkelerde farklı uygulamalarla hayat buluyor. 47 Avrupa ülkesinden 20 ülkede zorunlu askerlik uygulaması yok. Geriye kalan 27 ülkede ise zorunlu askerlik var. Ancak bu 27 ülkenin 25'i, zorunlu askerliğin yanında vicdani ret hakkını kullanarak askerliğe karşı çıkanlar alternatif olarak zorunlu kamu hizmetlerde görev alıyorlar.

Hangi Avrupa ülkelerinde var?
BM İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insani hak olarak kabul edilen vicdani ret, AİHM'in kararında özel olarak vurgulandığı gibi Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında sadece Türkiye ve Azerbaycan'da yok.

Şu anda Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Portekiz, Slovakya ve Slovenya'da zorunlu askerlik hizmeti zaten yok. Askerliğin zorunlu olduğu diğer Avrupa ülkelerinde ise değişik alternatif kamu hizmeti uygulanıyor.

Alternatif kamu hizmetleri
Almanya'daki vicdani retçiler, askerlik süresi olan 9 ay boyunca gençlik, aile, kadın ve sağlık bakanlığına bağlı federal sivil servis ofisleri tarafından alternatif hizmet yerlerinde çalışıyorlar.

Askerlik süresi 8 ay olan Avusturya'da zorunlu kamu hizmeti süresi 12 ay. Finlandiya'da askerlik hizmeti 6 ay kamu hizmeti 13 ay. Yunanistan'da 12 aylık zorunlu askerliğe karşı 23 aylık kamu hizmeti alternatifi sunuluyor. 7 aylık askerlik hizmetinin yapıldığı Polonya'da alternatif kamu hizmeti 18 ay. Kamu hizmeti çerçevesinde, belediyede temizlik işlerinden kamu idaresinin birçok birimine kadar değişik yerlerde görev verilebiliyor.*

 

<<< Mir Haber'in notu: Kamuoyuna AİHM'in dayatması gibi lanse edilse de, "Vicdanı red'' uygulaması ve buna bağlı olarak  "zorunlu askerlik hizmeti''nin kaldırılması ''Bölücü Terör Örgütü''nün siyasi organlarınca öteden beri savunulmaktadır.>>>



*Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/bedelli-turkiye-icin-vicdani-ret-avrupa-icin-cikiyor-221621.htm


Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,197 µs