En Sıcak Konular

ERDOĞAN BOP ÇIKMAZINDA

18 Kasım 2011 08:17 tsi
ERDOĞAN BOP ÇIKMAZINDA Başbakan, "Libya'ya iştahlarını kabartanlar Suriye'yi görmüyor" diyerek, yeni bir itirafta bulundu.

ERDOĞAN BOP ÇIKMAZINDA

Başbakan, "Libya'ya iştahlarını kabartanlar Suriye'yi görmüyor" diyerek, yeni bir itirafta bulundu.

Başbakan Recepe Tayyip Erdoğan, Libya ve Suriye kıyaslaması yaparak Eşbaşkanı olduğu Büyük Ortadoğu Projesi'yle hangi oyunlar tezgahlandığını acı biçimde itiraf etti. ABD'li düşünce kuruluşu Atlantic Council'in İstanbul'da düzenlediği Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu'nda konuşan Erdoğan, Libya'ya petrolden dolayı müdahale edildiğini ima ederken, kendisinin de Türkiye'nin bütün imkanlarını seferber ettiğini unuttu.  

Başbakan, enerji noktasında yeterince zengin bir ülke olmayan Suriye'de yaşananların dünyada Libya kadar yankı uyandırmadığını söyledi. "Libya'da ölenler ne kadar insansa Suriye'de yaşananlar da o kadar insandır." diyen Erdoğan, "Libya için iştahlarını kabartanlar, Suriye'deki katliamlar için sessiz ve tepkisiz kalması insanlık vicdanında tamiri zor yaralar açmaktadır" ifadesini kullandı. Erdoğan'ın bu sözleri BOP'un ne olduğunu, neye hizmet ettiğini de bir defa daha gözler önüne serdi.
  Başbakan Erdoğan: Libya'ya iştahlarını kabartanlar Suriye'yi görmüyor 
Başbakan Recepe Tayyip Erdoğan, enerji noktasında yeterince zengin bir ülke olmayan Suriye'de yaşananların dünyada Libya kadar yankı uyandırmadığını söyledi.
"Libya'da ölenler ne kadar insansa Suriye'de yaşananlar da o kadar insandır." diyen Erdoğan, "Libya için iştahlarını kabartanlar, Suriye'deki katliamlar için sessiz ve tepkisi kalması insanlık vicdanında tamiri zor yaralar açmaktadır." ifadesini kullandı.
 
Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu 2011, Swiss Otel'de gerçekleşti. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra; Sırbistan Başbakanı Mikro Cvetkoviç, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Eski Dıişleri Bakanı Madeline Albright, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve Atlantik Konseyi Başkanı Jhuck Hagel ile çok sayıda davetli katıldı .
 
Başbakan Erdoğan salona Ali Babacan'ın konuşma yaptığı sırada girdi. Erdoğan salona girişi sırasında alkışlarla karışlandı. Programda konuşan Başbakan Erdoğan, konuşmasına Van'da yaşanan deprem nedeniyle taziyelerini ileten, yardım elini uzatan yada yardım teklifinde bulunan tüm ülkelere teşekkürlerini ileterek başladı.
Enerji arz güvenliğinin günümüzde artık her ülke için hayati önem arz ettiğini belirten Erdoğan, diğer bir çok konunun yanı sıra enerji arz güvenliğinin ülkeler arasında işbirliğini farklı boyutlara taşıdığını bildirdi. Enerji arz güvenliği ile ulusal güvenlik, ekonomik bağımsızlık, sürdürelebilir kalkınma ve toplumsal huzurun karşılıklı etkileşim içinde olduğunu aktaran Erdoğan, dünyanın içinden geçtiği küresel ekonomik krizin ülkelerin birbiriyle etkileşimi çok daha net ortaya koyduğunu aktaran Erdoğan, dünyanın en batısındaki bir krizin, en doğunu etkileyebildiğini aktardı.
 
Ekonomide olduğu gibi enerjide de dünyadaki hemen her ülkenin etkileşim halinde olduğunu belirten Erdoğan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan son gelişmelerle birlikte küresel ekonomi ve arz güvenliği konularının yeniden müzakere edilmesinin kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.
 

'LİBYA'DA YAŞANANLAR, DÜNYAYA ÇOK ÖNEMLİ DERSLER VERDİ'

Libya'da yaşanan son gelişmelerin dünyaya çok önemli dersler verdiğini belirten Başbakan Erdoğan, ülkelere ve halklara sadece yer altı kaynakları ve petrol zaviyesinden bakanların büyük hayal kırıklığı yaşayacaklarını ve tarifi mümkün olmayan acıların yaşanmasına zemin hazırladıklarını ifade etti. "Birileri Libya'ya baktığında sadece ve sadece petrol kuyularını görür" diyen Erdoğan, "Maalesef Libya'da yaşanan insan unsuru göz ardı edildi. Yaşanan acılar görmezden gelindi.

Libya için demokrasi, temel insan hak ve hürriyetleri bir lüks olarak değerlendirildi. 20. yüzyıl otoriter rejimler eliyle enerji arz güvenliğinin garantiye alındığı ancak insan unsurunun ihmal edildiği bir yüzyıl oldu. Ancak 21. yüzyılda bu acımasız sistemin yürümeyeceğini dünya artık anlamak durumundadır." Şekilnde konuştu. Ülkeler, halklar ve insanların tek tek dikkate alınmadan insana insan olduğu için değer verilmeden küresel ekonominin refaha ulaşamayacağı ve enerji arz güvenliğinin sağlanamayacağını dile getiren Erdoğan, dünyanın artık bunu görmek zorunda olduğunu vurguladı.
 
Mısır, Tunus ve Libya'nın acılı, sancılı bir dönemin ardından yeni ve farkıl bir geleceğe doğru yol almaya başladığına işaret eden Erdoğan, hemen ardından Tunus seçimleri yapıldığını ve Tunus'un şu anda yeni bir demokratik dönem başladığını bildirdi.
Ay sonu itibariyle Mısır'da aynı sürecin işleyeceğine dikkat çeken Erdoğan, Mısır'da da halk iradesinin iktidarda yerini bulması temennisinde bulundu. Libya'da da kısa süre içinde hükümetin açıklanacağını ve yeni demokratik sürece geçişin başlayacağına inandığını aktaran Erdoğan, benzer sancının ise Suriye'de yaşanmaya devam ettiğini aktardı.
 
Suriye'nin enerji kaynakları noktasında yeterince zengin bir ülke olmadığı için dünya kamuoyunda yeterince dikkat ve hassasiyetle izlenmediğini vurgulayan Erdoğan, "Yeterince petrolü olmadığı için Suriye Libya kadar yankı uyandırmıyor olabilir. Libya'da ölenler ne kadar insansa ne karda cansa Suriye'de öldürülenler de o kadar insandır, candır. Libya için iştahlarını kabartanlar Suriyedeki katliamlar için sessiz ve tepkisi kalması insanlık vicdanında tamiri zor yaralar açmaktadır." ifadelerini kullandı.
 

'BÖLGEDE AKAN KANIN DURMASI İÇİN ACİL TEDBİRLER GEREKİYOR'

Bölgeden yaşanan trajediyi görmek, çığlıkları işitmek ve akan kanın durması için acilen tedbirler alınması gerektiğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye konusunda insani boyut dışında hiçbir kaygı taşımıyoruz. Bizim 910 km sınırımız var, akrabalık ilişkilerimiz var.

İleri derecede dostluklar, arkadaşlıklar geliştirmiş bir başbakanım. Ama insan söz konusu olduğu anda biz her şeyi bir kenara koyarız ve koyduk. Çünkü yaklaşımlarımız karşılığını bulmadı. Suriye'nin refah ve huzur yolculuğunu Türkiye'nin refah ve huzuru ile eş değer olarak görüyor bu amaçla acilen huzur ve istikrarın tesis edilmesi için gayret gösteriyoruz."
Son 9 yıllık sürede Esed yönetimine reformları gerçekleştirmeleri için çağrıda bulunduklarını aktaran Erdoğan, "Bize şunu sordular " Siz Türkiye'de ne yaptınız da böyle bir noktaya geldiniz'. Biz de onlara demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti yapısını saatlerce oturduk anlattık. Hatta 'gönderin partinizin mensuplarını onlara bizler nasıl bir parti çalışması yapıyoruz bunu da anlatırız'dedik. Hatta hatta kısmen de olsa yaptılar ama devamlılık arz etmedi.

Reformların sağlıklı ve hızlı şekilde yapılması için geçmişte Suriye yönetimiyle bu samimi işbirliğimiz maalesef karşılık bulmadı. Reformlar geciktirildiği gibi verilen sözler de tutulmadı. Şu anda da sadece Türkiye'nin değil bir çok ülkenin ve Arap ligi başta olmak üzere bir çok kuruluşun uyarılarına rağmen Suriye'de maalesef kan akmaya devam ediyor. Biz Türkiye olarak barışçı ve çözüm üretici uyarılarımıza devam ediyoruz. "

'TERÖRLE MÜCADELEDE YALNIZ BIRAKILDIK'

Bölgedeki istikrar ve enerji arz güvenliği noktasında önemli bir başka konunun da Irak'tan Türkiye'ye yönelen terörist saldırılar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, " Türkiye'de ekonomik büyüme, istikrarlı şekilde seyrederken, demokratikleşme noktasında ciddi ve tarihi nitelikte adımlar atılırken, eş zamanlı olarak terörist saldırılar da yoğunlaştı. Neyazı kki terörle mücadele konusunda Türkiye dünyadan yeterli desteği alamadı. Terörün gerçek yüzü noktasında diplomatik çabalarımızdan sonuç alsak da bazı Avrupa ve bölge ülkelerinin bu hassasiyetleri paylaşmadıklarını görüyoruz. " ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ  http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21916



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,236 µs