En Sıcak Konular

''KIRIM TÜRKLÜĞÜ'NÜN HÜZÜNLÜ SESİ: CENGİZ DAĞCI'''' PANELİ YAPILDI

12 Kasım 2011 22:09 tsi
''KIRIM TÜRKLÜĞÜ'NÜN HÜZÜNLÜ SESİ: CENGİZ DAĞCI'''' PANELİ YAPILDI Türk Ocakları Genel Merkezi'nin düzenlediği Ocakbaşı Sohbeti programları çerçevesinde,Cengiz Dağcı’nın vefatı sebebiyle bu hafta “Kırım Türklüğünün Hüzünlü Sesi: Cengiz Dağcı” Paneli düzenlendi.

Ocakbaşı Sohbeti programları çerçevesinde Cengiz Dağcı'nın vefatı sebebiyle bu hafta "Kırım Türklüğünün Hüzünlü Sesi: Cengiz Dağcı" Paneli düzenlendi. Milli Kütüphane Başkanlığıyla birlikte düzenlenen program, Kurban Bayramı ertesinde olmasına rağmen yoğun ilgi gördü. 

Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın seslendirilmesiyle başlayan program; Türk Ocakları Genel Başkanı Sayın Nuri Gürgür'ün konuşmasıyla devam etti. Gürgür, Cengiz Dağcı'nın hayatı ve eserlerinden, vatan sevgisi ve vatan hasretiyle geçen yaşamından bahsetti. Nuri Gürgür konuşmasını, Dağcı'nın naşıyla ilgilenen Sayın Bakan Ahmet Davutoğlu'ya ve Türk yetkililere teşekkür ederek tamamladı.

Azerbaycan Milli Müsavat Partisi Genel Başkanı İsa Kamber'in Türk Ocakları Genel Başkanı Sayın Nuri Gürgür'e gönderdiği mektubu ve hediyeyi, Prof. Dr. Hanım Halilova'nın takdimiyle süren programda sıcak ve samimi bir hava vardı.

Açılış konuşmalarının ardından, "Kırım Türklüğünün Hüzünlü Sesi: Cengiz Dağcı" konulu panel bildirileri sunuldu. Oturum başkanlığını Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sayın Nevzat Kösoğlu'nun yaptığı panele konuşmacı olarak Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zühal Yüksel, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özbay, İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Dr. Mustafa Çetin katıldı.  Konuşmacılar, bildirilerinde Cengiz Dağcı'nın hayatı ve eserlerinden, eserlerindeki kahramanların yazarın dünyasıyla münasebetinden ve hayatı boyunca Türkiye'ye duyduğu özlemden bahsetti.

Prof. Dr. İbrahim Şahin, Cengiz Dağcı ile ilgili çalışmalarından yola çıkarak onun, eserlerini okurken hissedilen hüzünlü üslubuna dikkat çekti. Diğer Başarılı Türk muharrirlerini okurken duyulan edebi haz dışında Dağcı'nın eserlerinde âdeta acıdan kaynaklı bir haz olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Zühal Yüksel ise konuşmasını yazarın eserlerinde oluşturduğu kahramanlar üzerinden sürdürdü. Cengiz Dağcı'nın vefatından kısa bir süre önce, Türk Dünyası'nın parlayan iki yıldızı Cengiz Aytmatov ve Cengiz Dağcı ile ilgili bir yazı hazırladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özbay, konuşmasında söz konusu yazısının bir kısmını okuyarak Cengiz Dağcı'nın vefat ettiği haberini aldığında hissettiklerini paylaştı. Dr. Mustafa Çetin de Dağcı'nın eserlerinin Türk lehçelerine ve Avrupa dillerine çevrilmesinin gerekliliği konusuna değindi. Kırım Tatarlarının şimdikinden daha fazla Cengiz Dağcı okumaları gerektiğini ifade eden Çetin, konuşmasını bu şekilde tamamladı.

Kapanış konuşmasını Nevzat Kösoğlu'nun yaptığı program, ara verilmeden tamamlanmasına rağmen başladığı akıcılıkla tamamlandı. (Haber: Seda ARTUÇ - turkocagi.org.tr)

 


Kaynak: turkocagi.org.tr  http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=4540


Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,209 µs