En Sıcak Konular

DEPREM VERGİSİNİN KALICI OLMA SEBEBİ IMF'YE VERİLEN TAAHHÜT

2 Kasım 2011 22:52 tsi
DEPREM VERGİSİNİN KALICI OLMA SEBEBİ IMF'YE VERİLEN TAAHHÜT İlk olarak, deprem vergisinin kendi dönemlerinde kalıcı olmadığını söyleyen, ancak gelen tepkiler üzerine çark eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sefer de 2012 Bütçesi görüşmelerinde asıl nedenin IMF'ye verilen taahhüt olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı'ndan gecikmiş bir itiraf

Deprem vergisinin kalıcı olmasının sebebi IMF'ye verilen taahhütmüş

İlk olarak, deprem vergisinin kendi dönemlerinde kalıcı olmadığını söyleyen, ancak gelen tepkiler üzerine çark eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sefer de 2012 Bütçesi görüşmelerinde asıl nedenin IMF'ye verilen taahhüt olduğunu söyledi. Böylelikle Bakan Şimşek, 1999-2000 döneminde IMF'ye verilen niyet mektuplarındaki taahhütlerin AKP döneminde de uygulandığını teyit etmiş oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Dolaylı vergilerin yüksek olduğunu kabul eden Şimşek, 2002'de milli gelirin yüzde 11.5'i, 2011 yılında ise yüzde 12.2'si kadar dolaylı vergi toplandığını ve 0,7 puanlık bir artış olduğunu söyledi. Artışın hangi saiklerle yapıldığına ve nerelere harcandığına değinmeyen Şimşek, temel sorunun dolaysız vergilerin son derece düşük olması olduğunu ve bu durumun gelir vergisi reformu ve diğer düzenlemelerle aşılabileceğini kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde, deprem vergisi kapsamındaki özel iletişim vergisinin kendileri döneminde kalıcı hale getirilmediğini söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasında özel iletişim vergisinin kendi hükümetleri döneminde kalıcı hale getirildiğini de kabul etti. Şimşek, bu defada ilginç bir gerekçe ortaya koyarak ''Ancak 1999-2000 yılında IMF'ye verdiğimiz niyet mektuplarında deprem vergilerinin, özellikle özel iletişim vergisinin kalıcı bir nitelik anlamında uzatılacağını ifade etmişiz'' diye konuştu. IMF'ye verilen taahhüdü gerekçe gösteren Şimşek, böylelikle kendi iktidarlarının IMF'ye verilen taahhütlere ne derece duyarlı olduğunu da teyit etmiş oldu.

İstihdamda başarılıymışız
İstihdam konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, bu dönemde istihdam konusunda ciddi bir başarının söz konusu olduğunu iddia etti. İşsizlik oranının neredeyse ikiye katlandığı ülkeler olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'de son 12 ayda istihdamda 1,1 milyon kişilik bir artışın olduğunu söylerken, 2009 senesinde tavan yapmış olan işsizliğin hala yüzde 10'ların altına inmeyişine de temas etmedi. Bilindiği üzere, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2012 Programı'nda yıl sonu işsizlik hedefi olarak yüzde 10,4 hedefi belirlenmişti.

Mayınlı arazilerin temizlenmesi
Tasarı üzerindeki görüşmelerde mayınlı arazi konusunun da gündeme geldiğini belirten Şimşek, bu konunun Genel Kurulda da tartışıldığını anımsattı. Söz konusu arazideki mayınların temizlenmesi görevinin Milli Savunma Bakanlığına verildiğini belirten Şimşek, ihale çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Şimşek, ''Hiçbir şekilde bunun şu veya bu ülkeye verilmesi söz konusu değil. Biz ideal olarak şunu tercih ederiz, ülkemizde bu işi yapacak firmaların olmasını tercih ederiz'' derken, o dönemde mayınlı arazinin temizlenmesi işinin İsrailli firmaya verilmesinin toplumda yükselen tepkiler üzerine gerçekleşmediğine de değinmedi.

Bakan, asgari ücretle bir ailenin nasıl geçineceğine değinmedi
''Daha önce asgari ücret üzerinde yüzde 11 civarında vergi alınıyordu. Şimdi 4 çocuklu, eşi çalışmayan asgari ücretliden yüzde 0, iki çocuklu eşi çalışmayan asgari ücretliden yüzde 1, bekar asgari ücretliden yüzde 5 vergi alıyoruz. Daha da düşürülmesi gerekiyor mu, bu konuda çalışılabilir." diye konuşarak 2012 Programı'nda asgari ücrete gelecek yıl öngörülen yüzde 3 3'lük zamdan bahsetmeyen Maliye Bakanı Şimşek, öngörülen zamlarla 2012 sonunda 698 lira olacak asgari ücretle bir ailenin nasıl geçinebileceğine de değinmedi. Türkiye'de genç işsizlik oranının 2010'da yüzde 21.7'den 2011'de yüzde 18.3'e düştüğünü, buna mukabil AB ülkelerinde 2010'da yüzde 20.9'dan 2011'de yüzde 20.8 olduğunu ve bu noktada bir iyileşme olduğunu belirterek ilginç bir değerlendirme yaptı.

"Depremin yaralarını sarmak ve kamu dengesinin bozulmasını engellemek için"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda tartışılan deprem vergileri meselesine de değindi. "Depremin yaralarını sarmak için ve kamu dengelerinin bozulmasını engellemek için 1999 yılında bir seferlik vergiler var. O dönemde son bulmuş. Özel iletişim ve özel işlem vergisi. Bunlar ise daha sonra, özellikle özel iletişim vergisi, bizim dönemimizde kalıcı hale getirilmiş. 1999-2000 yılında IMF'ye verdiğimiz niyet mektuplarında deprem vergilerinin, özellikle özel iletişim vergisinin kalıcı bir nitelik anlamında uzatılacağını ifade etmişiz." diye konuşan Maliye Bakanı Şimşek, Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın "Biz vatandaşı kandırmayacağız. Bu vergilerin amacı kamu finansman dengelerini düzeltmektir" sözünü hatırlattı. Şimşek, "Özel iletişim vergisi bugün bir çok ülkede alınıyor. Türkiye'de de bu kalıcı hale geldi. Ben, 'bunlar vergidir, memleketin ihtiyacına harcanmıştır' dedim.'' diye konuştu.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/deprem-vergisinin-kalici-olmasinin-sebebi-imf-ye-verilen-taahhutmus-220264.htm


Bu haber 1,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,951 µs