En Sıcak Konular

REŞAT DOĞRU: ''ESNAF VE SANATKARLARI KURTARALIM''

2 Kasım 2011 21:19 tsi
REŞAT DOĞRU: ''ESNAF VE SANATKARLARI KURTARALIM'' MHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Reşat DOĞRU,Bakkal ve Küçük Marketlerin yaşadığı sıkıntıları ve alınması gereken acil tedbirler için hükümeti uyardı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU'nun Küçük Esnaf ve Çalışanlarıyla ilgili basın toplantısı yaptı. 

Dr. Reşat DOĞRU  Bakkal ve Küçük Marketlerin yaşadığı sıkıntıları ve alınması gereken acil tedbirler için hükümeti uyardı. Tedbir alınmazsa bir çok aile mağdur olacak, işsizler ordusuna binlerce kişi katılacağını bildirdi. DOĞRU sözlerine şöyle devam etti.

"Serbest Piyasa Ekonomi modellerinde "Milli Ekonominin ve Sosya-Ekonomik yapının" istikrarlı işlemesinde şüphesiz ki en önemli unsurun, "dengeli, tarafları kapsayan aynı zamanda hakkaniyete dayalı, yasal zemine oturulmuş ve tarafları koruyucu-kollayıcı olmasından geçtiği inancındayız.

Ülkemizde faaliyet gösteren süpermarket ve hipermarketlerin açılışını ve çalışmasını düzenleyen bir yasa olmamasından, il merkezi ve ilçelerde şubeler açıp süratle büyüyorlar. Ancak bu adaletsiz ve haksız durum kapitalizmin en acı yönünü; haksız rekabeti körüklemektedir. Açılan bu büyük marketler başta bakkallar olmak üzere, hemen hemen bütün işkollarındaki esnaf ve sanatkârın işlerini aksatmış, rekabet gücünü kırmıştır. Çünkü günlük promosyonlar ve geç saatlere kadar çalışma düzenine esnaflarımız ayak uyduramamıştır. Bu nedenle esnaf ve sanatkârımız üretim ve hizmet sektöründe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bugün esnaflarımız, ülkemizin her yerinde, ben dükkânımı kapatmayayım, çalışayım, bizim bakkal yaşasın mücadelesi veriyorlar. Bunun en büyük örneği Tokat'ta yaşanıyor. Tokat Bakkallar Odası Başkanı İhsan TUNÇ diyor ki "üyelerimizin feryadı beni çok üzüyor. Sahip çıkın yoksa binlerce insan işsizler ordusuna katılacak."

Ancak dünyaya şöyle bir göz atalım; AB ülkelerinde esnaf ve sanatkâr ile küçük girişimciyi koruyan birçok mevzuat vardır. Küçük esnaf, sanatkâr devlet ve halk tarafından saygı gösterilerek korunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası " Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu, destekleyici tedbirleri alır" şeklinde bir hüküm bulunmasına rağmen şu ana kadar koruyucu ve kollayıcı bir tedbir alınmamıştır.

Ülkemizde birçok süper ve hiper market yerli olmaktan neredeyse tamamen çıkmış, küresel sermayenin eline geçmiştir.

Uygulamalar böyle devam ettiği sürece her geçen gün daha çok esnafımız kepenk indirecek, bu durum oligopol piyasalarda görülen, kontrolün birkaç büyük firmanın elinde bulunduğu bir ortama dönüşecektir. Bu durumda zaten ulaşım ve pazarlama yönünden sıkıntı çeken, Ülkemizin birçok ilinde daha çok esnaf, işyerini kapatmak zorunda kalacak, işsizlik ve ekonomik kriz daha çok hissedilecektir. "Ekonominin Kılcal Damarları" olarak kabul edilen Esnaf ve Sanatkârlarımızın milli ekonomi içerisindeki durumu, yeni çıkarılacak, herkesi adil şekilde kapsayan kanunun sağlıklı işleyişi ile mümkün olacaktır. Esnaf ve Sanatkârlarımız bölgesel ve genel ekonominin vazgeçilmez temel taşı ve istihdamın ve istikrarın sigortasıdır.

O halde esnaf ve Sanatkârımızın içinde bulunduğu sıkıntıları acil olarak gidermemiz için Perakende Yasası'nın bir an önce çıkarılması TBMM'sinin zorunlu bir görevi olmuş ve bu görevinde bir an önce yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yasal düzenlemeler yapılırken kent içi yerel marketler zincirine yasal çerçevede düzenleme getirilmesi gereklidir. Ulusal market ağlarının en azından bundan sonrası için, kent dışı kurulumları konusunda uygulanabilir bir yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Kepenklerini kapatma durumuna gelen bu insanlara devlet ve millet olarak sahip çıkalım. Esnaflarımız kendi aralarında 50 Bin imza toplayarak bunları T.B.M.M.'ne, Ticaret Bakanlığı'na ve bizlere sundular. Bunları dikkate alıp, bu insanları ve mesleklerini kurtaralım" dedi.

 

Kaynak: mhp.org.tr  http://www.mhp.org.tr/haber.php?id=3124


 


Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,008 µs