En Sıcak Konular

YENİ BİR ANAYASA TERÖRÜ BİTİRİR Mİ?

31 Ekim 2011 23:01 tsi
YENİ BİR ANAYASA TERÖRÜ BİTİRİR Mİ? Eğer yeni anayasayı terörün sona erdirilmesinin şartı gibi görür ve takdim ederseniz hayal kırıklığı kaçınılmazdır.

Yeni bir anayasa terörü bitirir mi?

Başlığa bakıp yeni sivil, katılımcı bir anayasasının yapılamasını gereksiz gördüğüm anlaşılmasın. Sadece bugün değil yıllardan beri darbe anayasalarından bu ülkenin kurtarılması gerektiğini savunanlardanım. Özelliklede siyaset dışı güçlerin siyasete el atmasının ve siyaseti yönlendirmelerinin önlenmesini isteyenlerdenim. Kısacası darbe dönemleri bitsin, halk serbest iradesi ile kendisini yönetecekleri seçsin ve yine beğenmediği takdirde yine serbest iradesi ile değiştirebilsin diyorum. Günümüz dünyasında artık bunun aksini söylemek ve savunmak savunanları komik duruma düşürür.

Bu yazıda dikkat çekmek istediğim husus yeni bir anayasa yapılmasına karşı çıkmak değil toplumun yeni bir anayasa yapıldığı takdirde terörün kendiliğinden son bulacağı gibi bir anlayışa sürüklenmesinin yanlış olduğudur. Çünkü bazı kesimler ısrarla terörün kaynağını demokrasi dışı uygulamalara bağlıyor ve demokratik yeni bir anayasa hayata geçirilebildiği takdirde terörün sona ereceğini savunuyorlar. Böyle bir yaklaşımın yüzde yüz yanlış olduğunu söylemek mümkün değil ancak bu yaklaşımın yüzde yüz doğru olduğunu düşünmek de mümkün değil. Çünkü, terör örgütü eğer ayrı bir devlet peşindeyse, -bu husus artık kesinleşmiş durumdadır- bunun için tüm insani değerleri bir kenara itiyor, toplum depremin açtığı yaraları sarmakla meşgulken canlı bombaları kalabalıkların içine salıyor, patlayıcılarla insanların dikkatini kendi üzerlerine çekmeye çalışıyorlarsa bilinmelidir ki bir takım demokratik hakların verilmesi terörün ilacı olmayacaktır.

Bu arada terör örgütünün arkasında eğer bahar havası estirerek bölgemizde yeni bir düzenlemeye gitme peşindeki güçler ve ülkeler bulunuyorsa bilinmelidir ki yeni bir anayasa bu durumda da terörün ilacı olmayacaktır.

Yani bir takım güçler ve ülkeler Türkiye'nin sürekli olarak terör belası ile uğraşmasını çıkarlarına uygun buluyor ve bölgeye yönelik planlarının hayata geçirilmesinde Türkiye'nin rol üstlenmesini istiyorlar, bunun içinde terör örgütünü bu isteklerini elde etmek için Türkiye'nin üzerine salıyorlarsa yeni anayasa ile terörü insan haklarından saysanız bile sona ermeyecektir. Zaten bir takım seçilmişlerin teröristlere arka çıkışlarına bakarsanız istenenin insan hakları değil teröre özgürlük olduğunu görürsünüz... Teröre özgürlük sağlanmalıdır ki hedeflerine rahat ulaşabilsinler.

Bu bakımdan yeni anayasa ile terör olayını terazinin farklı kefelerine koymak gerekiyor. Eğer yeni anayasayı terörün sona erdirilmesinin şartı gibi görür ve takdim ederseniz hayal kırıklığı kaçınılmazdır. Böyledir diye yeni sivil ve katılımcı bir anayasa yapılmasın mı? Elbette yapılsın. Çünkü yapılması gerekiyor. Çünkü, bu ülkede teröre hiçbir zaman bulaşmamış kesimlerin temel insan haklarını kullanmaları engellendi. Özelliklede inanan insanlara bir takım kılıflara sarılarak inançsızlık dayatıldı. Bu ülkenin asli sahipleri sığıntı durumuna düşürüldü. İnsanların neye nasıl inanacaklarını devlet yada kendilerini devlet sananlar belirlemeye kalkıştı. Bunun inanç özgürlüğüne açık müdahale olduğu biline biline söz konusu zulüm uzun yıllar sürdürüldü. Bugün yeni özgürlükçü anayasa yapmak için harekete geçmiş olan iktidar partisine rağmen inanç özgürlüğüne yönelik sınırlamalar hâlâ sürüyor.

Demek istediğim o ki yeni bir özgürlükçü anayasaya insanımızın hakkıdır ve gereklidir. Bunun için terörden ayrı düşünülerek ele alınması gerekiyor. Terörle mücadele ise geriye dönük olarak yaklaşık 30 yıldır bu sorunla neden başa çıkılamadığı yeniden değerlendirilmeli, kimler görevlerini yapmamış ya da terörün devamından bir takım çıkarlar ummuş ve sağlamışlarsa bunların tespiti gerekir. Hesap sorulabilir ya da sorulamaz o ayrı bir konu ancak öncelikli olarak geçmişteki hatalar, zaaflar ve terörü çıkarları için kullananların doğru tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü, terör sadece dışarıdan destek bulmuş değildir. Kuruluşundan bugüne gelene kadar terörün iç destekleri de olmuştur. Hatta zaman zaman gündeme geldiği gibi bir takım terörle mücadele etmek ve kökünü kazımak durumunda olanların bile terör örgütü ile işbirliği yaptığı söylendiğine göre sorunun çözümü öncelikli olarak bu noktada düğümleniyor. Peki buna rağmen bölge halkının bir takım haklı talepleri yok mu? Var. Temel insan hakları çerçevesinde var olan istekler elbette yerine getirilmelidir. Bu noktada bölge halkı ile terör örgütünü farklı düşünmek gerekiyor. Bölge halkının demokratik talepleri ile terör örgütünün hedeflerini birbirine karıştırırsak mücadele sonuç alınamaz.

 

Abdülkadir Özkan - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/yeni-bir-anayasa-teroru-bitirir-mi-220023.htm



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,033 µs