En Sıcak Konular

İSTANBUL'UN ''DEPREM MASTER PLANI'' NA NE OLDU?

30 Ekim 2011 10:58 tsi
İSTANBUL'UN ''DEPREM MASTER PLANI'' NA NE OLDU? İstanbul'daki 3,5 milyon konuttan 2 milyonunun yenilenmesi gerektiği tartışmaları ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çürük binaları yıkacaklarını söylemesi vatandaşın zihninde geriye dönük bazı soru işaretleri oluşturdu.

Yine lafta kalmasın!

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu, 17 Ağustos Marmara depremi sonrası hazırlanan 'Deprem Master Planı' için "derleme bir çalışma" derken uygulamasının yapılmadığına dikkat çekti.

İstanbul'daki 3,5 milyon konuttan 2 milyonunun yenilenmesi gerektiği tartışmaları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çürük binaları yıkacaklarını söylemesi vatandaşın zihninde geriye dönük bazı soru işaretleri oluşturdu. 17 Ağustos Marmara depremi sonrasında depremden en az zararla kurtulmak için hazırlanan 'Deprem Master Planı' ve bu kapsamda pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda bugüne dek bir uygulama yapılmadığı gözlendi.

17 Ağustos depremi sonrasında deprem öncesi ve sonrası için hazırlıkların rapor edildiği Deprem Master Planı hazırlandı. İTÜ, ODTÜ, YTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan bin 334 sayfalık raporda; yapıların incelenmesi ve güçlendirilmesi, imar uygulamaları, hukuki, mali, sosyal ve eğitim çalışmaları ile afet yönetimi gibi başlıklar altında depremin zararlarını en aza indirmek ve olası deprem halinde afet koordinasyonunun sorunsuz işlemesini sağlamak esas alındı. 17 Ağustos depreminden dört yıl sonra yani 2003'te hazırlanan bu planın "derleme" olduğunu ve hiç uygulanmadığını iddia eden Gündoğdu, "Deprem Master Planı masa başında hazırlanan bir derlemedir. Arazi çalışması yapılmamıştır. Hazırlanan rapor kullanıldı ama hiç uygulanmadı" dedi.

Çatlakların üzerine sıva çekildi
17 Ağustos depreminin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen binalarda sağlamlaştırma yapılmadığını söyleyen Gündoğdu, "sadece çatlaklar sıvayla kapatıldı, üzerlerine de boya çekildi" diyerek dönemin hükümeti tarafından kanunlaştırılıp halktan toplanan deprem vergilerinin de amacı dışında kullanıldığını ifade etti.

Zeytinburnu pilot bölge seçilmişti
17 Ağustos depreminin ardından 2003 yılında tamamlanan İstanbul Master Planı'na göre pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nda, Sümer Mahallesi İstanbul'u etkileyecek bir depremde zemin yapısı ve mevcut binaların yetersizliği sebebiyle en çok hasar alması beklenen bölgelerden bir tanesi olarak kabul edilmiş ve yapılacak yenileme projesiyle binaların tamamen yıkılması ve daha sağlıklı fiziksel çevrenin inşa edilmesi beklenmişti. Bölgede yapılan tespitlerde 536 yapının deprem açısından risk taşıdığı rapor edilmişti. Ancak istenilenler uygulamada yapılamadı.

Binalar yükseldikçe risk artıyor
Çok katlı binaların depremde, zarar boyutunu genişleteceğine dikkat çeken Gündoğdu, Van depreminden de örnekler vererek, "İstanbul'daki binalar sağlamlık açısından Van'daki binalara göre daha sağlıklı. Ancak burada dikey yerleşim olması olası bir depremde yıkılan binada 300-400 kişinin enkaz altında kalmasına neden olabilir. Bu da büyük bir felakete yol açar" dedi.

"100 Bin bina hasar görür"
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası bir depremde İstanbul'da "en az 100 bin bina hasar görür" dedi.

Prof. Dr. Tüysüz, "İstanbul'da yaşanabilecek bir deprem felaketinde en az 100 bin bina hasar görür. İstanbul'daki yapıların yüzde 65'inin iskânsız ve kurallara aykırı olduğu gözetilirse hasarın çok büyük olacağına şahit olmaya gerek yok" diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/yine-lafta-kalmasin-219931.htm



Bu haber 1,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,818 µs