En Sıcak Konular

Irak Başbakanı, gelecek hafta Türkiye'de.

1 Ağustos 2007 15:24 tsi
Irak Başbakanı, gelecek hafta Türkiye'de. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin ağustos ayının ikinci haftası Türkiye’ye geleceğini bildirdi.

      Haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilman, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin bu ay içinde yapacağı Türkiye ziyaretinin tarihi ve detaylarıyla ilgili soru üzerine, Irak Başbakanının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından davet edildiğini hatırlatarak, ziyaretin ağustos ayının ikinci haftasında yapılmasının planlandığını belirtti. Bilman, "Muhtemelen 6-7-8 Ağustos günleri olabilir veya birkaç gün bu oynayabilir. Henüz kesinleşmedi" diye konuştu.
      Ziyaretin programı üzerinde çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Bilman, Maliki’nin Türkiye’de bulunduğu süre içinde programının hangi temasları içereceğinin de henüz kesinleşmediğini belirterek, "Kesinleşmeden bir şey söylemek istemem" dedi.
      "Irak, bizim komşumuz, dostumuz ve birçok yoğun ilişki içinde olduğumuz bir ülke" diyen Bilman, ziyaretin gündeminde Türkiye-Irak ilişkilerinin, başta güvenlik olmak üzere, ticari ekonomik ilişkiler de dahil her türlü konusunun yer alacağını ifade etti. Bilman, "Başbakan düzeyinde yapılan bir ziyarette Irak ile ilişkilerimizi ilgilendiren tüm konular ve sorunlar tabiatıyla ele alınacaktır" diye konuştu.
      Irak heyetinde Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin ve Irak’ın terörle mücadele özel temsilcisinin bulunup bulunmayacağına ilişkin soru üzerine Bilman, Irak tarafından ziyarete ilişkin heyet listesinin henüz Türkiye’ye iletilmediğini ve Irak tarafının heyet listesini oluşturmakta olduğunu ifade ettiğini belirterek, "Ancak heyet listesi kesinleştiği zaman bu sorunuza cevap verebileceğim" dedi.
     
     TÜRKİYE VE ABD’NİN ORTAK OPERASYON YAPACAĞINA İLİŞKİN HABERLER
      Washington Post’da yayımlanan, Amerikan yönetiminin, terör örgütü PKK’ya karşı Türkiye ile birlikte Irak’ın kuzeyinde gizli bir askeri operasyon düzenlenmesini planladığına ilişkin haberlerin hatırlatılması ve bu konuda Dışişleri Bakanlığında bir bilgi olup olmadığının sorulması üzerine ise Sözcü Bilman, "Bir Amerikan günlük gazetesinde çıkan yorumlar hakkında böyle çeşitli spekülasyonlar yapıldı, biliyorum. Bu konuda herhangi bir yorumda bulunmak istemiyorum. Haberin doğruluğu veya yanlışlığı konusunda da bende bir bilgi yok" dedi.
     
     KERKÜK REFERANDUMU
      Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani’nin Kerkük referandumu ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması ve Kerkük referandumu konusundaki beklentilerinin sorulması üzerine de Bilman, "Daha evvel gerek üst düzey yetkililer ve gerek tarafımdan açıklandığı üzere, Irak’ın bir şehridir Kerkük, biz böyle görüyoruz ve Kerkük’ün geleceğine ancak Irak içinde tüm grupların görüşlerini içerecek bir konsensusla, bir oydaşmayla, ortak kararla karar verebileceğini savunmaktayız" dedi.
      Kerkük konusunun Irak’ın iç işi olduğunun altını çizen Bilman, şunları kaydetti:
      "Irak anayasasının ilgili maddesi uyarınca Kerkük’te bir referandum yapılması gündemdeydi. Geçtiğimiz gün bu ortaya konulan takvimin uygulanamayacağına dair haberler çıktı. Biz bunu tabiatıyla, Barzani’nin yaptığı açıklamalar da dahil olmak üzere, Irak’ın bir iç işi olarak görüyoruz. Ama başından beri Türkiye, Kerkük’te bir referandum eğer yapılacaksa bunun gerekli şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini ve tamamen tek bir grubun istekleri doğrultusunda karar alınmasının yanlış olacağını, tüm Irak’ın buna karar vermesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu görüşümüzde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır."
     
     ABD MENŞELİ SİLAHLARIN TERÖRİSTLERİN ÜZERİNDEN ÇIKMASI
      Bilman, ABD menşeli silahların PKK teröristlerinin üzerinden çıkmasıyla ilgili yürütülen soruşturmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi olup olmadığının sorulması üzerine, ABD’nin bu konuda kapsamlı bir çalışma yürüttüğüne işaret ederek, geçen günlerde de hukuk müşavirinin Ankara’yı ziyaret ederek, gerek Dışişleri Bakanlığı gerek ilgili makamlarla bazı temaslarda bulunduğunu hatırlattı.
      "Bu temasların daha çok ön aşamada olduğunu" ifade eden Bilman, "Onun dışında şu anda sizlerle paylaşabileceğim bir husus yok" dedi.




Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,068 µs