En Sıcak Konular

1.027 FİLİSTİNLİ'YE KARŞI 1 İSRAİL ASKERİ TAKASI GERÇEKLEŞTİ

18 Ekim 2011 15:25 tsi
1.027 FİLİSTİNLİ'YE KARŞI 1 İSRAİL ASKERİ TAKASI GERÇEKLEŞTİ Hamas tarafından 25 Haziran 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit artık özgür. Şalit karşılığında serbest bırakılacak 1,027 mahkumdan 477'sinin tahliye işlemleri de tamamlandı.

İsrail ile Hamas arasında tarihi takas

Hamas tarafından 25 Haziran 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit artık özgür. Şalit karşılığında serbest bırakılacak 1,027 mahkumdan 477'sinin tahliye işlemleri de tamamlandı. Böylece 26 yıl sonra ilk kez, Filistinliler tarafından kaçırılan bir İsrailli asker ülkesine canlı döndü.

Hamas ve İsrail, bu tarihi takas çerçevesinde Gilad'a karşılık 1,027 mahkumun serbest bırakılması konusunda uzlaşmaya varmışlardı. Bugün ilk aşamada salıverilen tutuklu sayısı 477. Kalanlar ise iki ay içerisinde serbest bırakılacak. 
 
Anlaşma çerçevesinde sınır dışı edilmesi öngörülen bazı Filistinli mahkumların bir kısmının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. İsrail Kanal 2 televizyonu, sınır dışı edilmesi öngörülen 40 tutuklunun 10'unun Türkiye'ye, 15'inin Katar'a, 15'inin ise Suriye'ye gönderileceğini bildirdi.
 
Sabah erken saatlerde başlayan takas sürecinde şu ana kadar yaşanan gelişmeler şöyle:
 
15.10: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak takas anlaşmasının uygulanmasından dolayı tebrik etti.
 
14.40: Karşılama töreninde konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise, "Gilad için olduğu kadar diğer İsrailli askerler için de önemli ve heyecanlı bir gün. Teröre karşı mücadeleye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
 
14.25: Netanyahu, Tel Nof Hava Üssü'nde yaptığı konuşmada, "İsrail bu takas için çok ağır bir bedel ödedi. Bu çok zor bir karardı. Ancak liderler bazen böyle kararlar almak zorundadır. Ben bu kararı İsrail'in başbakanı olarak, askerlerini göreve gönderen bir lider olarak aldım" dedi.
 
14.15: İsrail Başbakanı Netanyahu, askeri üste Şalit'i, "Selam Gilad, İsrail'e tekrar hoşgeldin. Seni tekrar evde görmek çok güzel" sözleriyle karşıladı.
 
14.05: Şalit Tel Nof Hava Üssü'nde ailesiyle bir araya geldi.
 
13.51: BBC Arapça, Suriye'ye gönderilecek tutukluların TSİ bu akşam 20.30'da Şam'a ulaşacaklarını bildirdi. Grubu havaalanında Filistinli grupların temsilcileri ve Suriyeli yetkililer karşılayacak.
 
13.45: Şalit'i taşıyan helikopter Tel Nof Hava Üssü'ne iniş yaptı.
 
13.40: Tutukluluk süresi en uzun olan Filistinlilerden Nail Barghuti'nin kızkardeşi Hanan, Beitunya kontrol noktasında BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu tarif edilemez bir mutluluk. 32 yıldır ağlıyordum. bugün ilk defa mutluluk gözyaşladı döküyorum. Direnişe binlerce teşekkürler" dedi.
 
13.30: İsrail ordusundan yapılan açıklamada ilk grupta serbest bırakılacak 477 tutuklunun transferinin TSİ 13.00 itibarıyla tamamlandığı bildirildi.
 
13.25: Abbas'ın ardından Ramallah'ta toplanan kalabalığa seslenenen Hamas'ın üst düzey isimlerinden Hasan Yusuf, takas anlaşmasına katkıda bulunan tüm ülkelere teşekkür etti.
 
13.19: Şalit'i taşıdığına inanılan bir İsrail helikopteri Kerem Şalom sınır kapısından ayrılarak Şalit'in ailesinin bulunduğu Tel Nof Hava Üssü'ne doğru yola çıktı.
 
13.14: Hamas, Gazze Şehri'nde 200 bin kişinin, serbest kalacak tutukluları beklediğini açıkladı. 

ABBAS: FEDAKARLIĞINIZ BOŞA DEĞİLDİ

13.10: Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, tutukluları karşıladıktan sonra yaptığı konuşmada, "Barış bugün sizle başlıyor" dedi.

İsrail hapishanelerinde tutuklu olan tüm Filistinlilerin serbest kalacağını umduğunu belirten Abbas, bu tutuklular arasında Mervan Barguti, Arvan Saadet ve İbrahim Hamid'in de isimlerini saydı.
 
Abbas, "Fedakarlığınız ve çabalarınız boşa değildi. Mücadele ettiniz ve bedelini ödediniz. Mücadelenizin sonuçlarını başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasıyla göreceksiniz" dedi.
 
13.05: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, tarihi takas anlaşmasının, kesintiye uğrayan İsrail-Filistin barış sürecine katkı sağlamasını umduğunu söyledi.
 
13.00: İsrail askerleriyle Ramallah'ta toplanan Filistinli yakınları arasında çatışma çıktığı bildirildi.
 
12.55: İsrail ordusuna mensup doktorlar tarafından muayenesi tamamlanan Şalit'in sağlık durumunun iyi olduğu ifade edildi.

FİLİSTİNLİLER GAZZE'YE GELDİ

12.40: Anlaşma çerçevesinde Türkiye dahil farklı ülkelere gönderilecek bir grup Filistinli, Refah'tan Mısır'a girdi.

12.36: Televizyon kanalları serbest kalan Filistinlilerin otobüslerden inerkenki görüntülerini yayınladı. Bir grup tutuklu, Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafında Hamas delegasyonu tarafından karşılandı.
 
12.31: Serbest kalan Filistinlileri taşıyan ilk otobüs Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yaptı.
 
12.25: Şalit'in İsrail'de tıbbi muayeneden geçirildiği belirtildi.
 
12.20: Beitunya sınır geçiş noktasından gelen görüntülerde, toplanan kalabalık üzerine gözyaşartıcı gaz sıkıldığı görüldü.
 
Bir son dakika değişikliğiyle Filistinli tutukluların Beitunya'ya getirilmeyeceği bildirildi. Bunun üzerine toplanan kalabalık yetkililere taş atmaya başladı. Atılan taşlara gözyaşartıcı gazla yanıt verildi.

İLK SÖZLERİ: ÇOK HEYECANLIYIM

12.12: Şalit'in Mısır devlet televizyonu Nil TV'ye verdiği ilk röportaj yayınlandı. Şalit'in ilk sözleri, "Şu an çok heyecanlıyım" oldu.

Sağlığının iyi olduğunu belirten Şalit, "Ailemi, arkadaşlarımı çok özledim. Serbest kalmamda etkisi olan herkese çok teşekkür ederim. Özgür bırakıldığım için çok mutluyum. Serbest bırakılacağım bana bir hafta önce bildirildi. Yıllarımı tutsak olarak geçirdim ama her zaman bir gün özgür kalacağıma inandım" dedi.
 
İsrail'e savaşmak için geri dönmediğini söyleyen Şalit, "Umuyorum ki bu anlaşma bir barış döneminin de başlangıcı olur ve artık bu savaşlar biter. Eğer tüm Filistinli tutuklular serbest kalırsa çok mutlu olurum. Bu beni dünyadaki her şeyden daha çok mutlu eder" ifadelerini kullandı.
 
12.04: Jerusalem Post muhabiri Yaakov Katz, Şalit'in İsrail'e ulaştığını bildirdi.
 
12.03: İsrailli milletvekili Isaac Herzog, BBC'ye verdiği röportajda, "İsrail'in kalbi birkaç dakika önce Gilat Şalit'in ilk fotoğraflarını gördüğü anda birkaç saniye tekledi" dedi.
 
11.55: Refah Sınır Kapısı'nda Filistinli tutukluları bekleyen ailelerin, "Yeni bir Şalit istiyoruz" diye slogan attığı bildirildi.

VE ŞALİT RESMEN İSRAİL'DE...

11.45: İsrail'den resmi açıklama geldi: Gilad Şalit, 5 yıl 4 ay süren esaretinin ardından İsrail'e döndü. 

11.36: BBC'ye konuşan kaynaklar Şalit'in bindirildiği otobüsün İsrail sınırından geçmek üzere olduğunu ifade etti. Filistinli tutukluların otobüsünün ise Mısır'a girmek üzere olduğu belirtildi.  
11.30: Filistinli mahkumların da Mısır'dan Gazze'ye girdiği bildirildi.

11.27: Televizyon kanalları Şalit'in serbest bırakıldıktan sonraki ilk görüntülerini yayınladı. İki yıl sonra ekranlara gelen ilk görüntülerinde, etrafında yetkililerle Refah Sınır Kapısı'ndan geçerken görülen Şalit'in, gayet sağlıklı ve enerjik olması dikkat çekti.
 
11.20: İsrailli yetkililer, Şalit'in İsrail'in gözetiminde olduğunu doğruladı.
 
11.10: Şalit'in Mısır devlet televizyonuna verdiği ilk röportajda akıcı bir şekilde Arapça konuştuğu belirtildi.
 
11.00: Netanyahu'nun Twitter hesabundan yapılan açıklamada, "Tel Nof Hava Üssü'ne ulaştım, Şalit ailesiyle bir araya geldim ve onlara  'Bugünü gördüğümüz için çok memnunum. Çok yakında Gilad'a kavuşacaksınız' dedim" ifadeleri kullanıldı.

"GAZZE'YE GİTMEM" KRİZİ

10.55: Tutukluların ikna edildiği ve Gazze'ye doğru yola çıktığı belirtildi.

10.45: Filistinli kadın tutuklu Meryem El Tarabin'in, Gazze'de ikamet mecburiyetini reddettiği için takas anlaşmasının dışında kaldığı ifade edildi.
 
10.40: İsrail Başbakanı Netanyahu, Tel Nof Hava Üssü'nde Şalit ailesiyle bir araya geldi.
 
10.38: İsrail ordusundan bir yetkili, iki Filistinli kadın tutuklunun Gazze'ye gönderilmeyi reddetmesi üzerine takas sürecinde bazı aksamalar olduğunu açıkladı.
 
10.35: Reuters'a konuşan istihbarat kaynakları, Türkiye, Katar ve Suriye'ye gönderilecek Filistinli tutukluların uçuşları öncesi Kahire Havaalanı'nda güvenlik önlemlerinin artırıldığını ifade etti.
     
10.30: BBC, Şalit'in ailesiyle telefonda konuştuğunu ve yetkililerin İsrailli askerin sağlık durumunun iyi olduğunu doğruladığını aktardı.
 
10.23: Kanal 2 televizyonu, Şalit'in Mısır'a ulaştığında üzerinde İsrail ordu üniforması olduğunu açıkladı.
 
10.18: 22'si kadın 96'sı erkek toplam 118 tutuklunun Beitunya sınır kapısından Ramallah'a geçeceği ve burada Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından karşılanacağı bildirildi.
 
10.17: Filistinli milletvekili Mustafa Barghuti, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bugün 1,027 Filistinli, akrabaları ve Şalit ailesi için çok büyük bir gün" dedi.

MISIR TELEVİZYONU FOTOĞRAFLARI YAYINLAYACAK 

10.15: Mısır devlet televizyonu ise Şalit'in henüz Refah Sınır Kapısı'nın geliş salonunda beklediğini, bir saat içinde İsraillilere teslim edileceğini aktardı. Kanal, Şalit'in transfer sırasında çekilen fotoğraflarını yayınlayacağını açıkladı.
 
10.14: İsrail silahlı kuvvetleri Şalit'in İsrail ordusuna ait bir üsse ulaştığını doğruladı. Kanal 2 televizyonu, İsrail temsilcisinin Şalit'le bir araya geldiğini bildirdi.
El Arabiya ise 477 Filistinli tutuklunun Kızıl Haç'a teslim edildiğini duyurdu.
 
10.05: BBC'ye konuşan kaynaklar, Şalit müzakerelerinde İsrail'i temsil eden eski Mossad ajanı David Meidan'ın kimliğinin doğruluğunu tespit etmek için Şalit olduğu iddia edilen kişiyle Mısır'da bir araya geleceğini aktardı.
 
09.55: Kanal 2 televizyonu Hamas taraftarlarının Ramallah'a geldiklerini bildirdi. Hamas yanlılarının yeni terör saldırıları gerçekleştirme ve başka askerler kaçırma yemini ettiği öne sürüldü.
 
09.51: Hamas Başbakanı İsmail Haniye, serbest kalan Filistinli mahkumları karşılamak üzere Refah Sınır Kapısı'na gitti 

ÖNCE FİLİSTİNLİ TUTUKLULAR SONRA ŞALİT

09.47: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'ndan bir kaynak da adının açıklanmaması kaydıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, "Şalit Mısır tarafına teslim edildi. Ancak Filistinli tutuklular gidecekleri yere ulaşmadan Şalit teslim edilmeyecek" dedi.
 
09.40: Hamas sözcüsü El Cezire Arapça'ya takasın planlandığı gibi sürdüğünü ve Kızıl Haç ekiplerinin Filistinli tutuklularla bir araya geldiğini söyledi.  
 
09.35: İsrailli ordu yetkilileri de Şalit'in Mısır'da olduğunu bildirdi. 
 
09.31: Mısır resmi haber ajansı MENA, Hamas'ın Şalit'in İsrail'e teslim edildiği haberlerini yalanladığını aktardı. Hamas'ın açıklamasında ilk grup Filistinli tutuklu serbest kalmadan Şalit'in İsrail'e teslim edilmeyeceği belirtildi.
 
09.25: Şalit'in, Kerim Ebu Salim sınır noktasında bulunan bir İsrail kampına ulaştığı bildirildi. Ancak bu durum İsrailli yetkililer tarafından doğrulanmadı.
 
BABA ŞALİT: HAYATIMIN EN MUTLU GÜNÜ 

09.18: İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Şalit ailesinin Tel Nof Hava Üssü'ne ulaştığını ve oğullarını beklediklerini bildirdi. Noam Şalit, "Bugünün hayatımın en mutlu günlerinden biri olduğunu söyleyebilirsiniz" dedi. 

09.10: Üst düzey Hamas yetkilileri, Şalit'in Mısırlı yetkililere teslim edildiğini açıkladı.
 
09.07: Tel Nof Hava Kuvvetleri Üssü'ne diş x-ray cihazları içeren çok sayıda tıbbı malzeme ve donanım getirildiği belirtildi.
 
09.05: Şalit'in ailesi Tel Nof üssüne gitmek için yola çıktı.
 
09.04: İsrail askeri kaynakları, tutsak takasının TSİ 10.00'da gerçekleşeceğini açıkladı. Kızıl Haç, tüm Filistinli mahkumların kimlik tespitinin gerçekleştirildiğini belirtti. 
 
09.03: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Tel Nof askeri üssüne geleceği belirtildi. Netanyahu, Şalit serbest kaldıktan sonra burada bir konuşma yapacak.

MISIR-İSRAİL SINIRINA DOĞRU YOLA ÇIKTI

08.59: Gilad Şalit'in, İsrail ve Mısır arasında bulunan Kerem Şalom sınır geçiş kapısına hareket ettiği bildirildi. 

08.51: 16 Filistinli mahkumun Ofar hapishanesinden Mali Odomin güvenklik noktasına aktarıldığı belirtildi. Takas anlaşması gereğince, Şalit İsrail'e teslim edilmeden ve sağlık durumunun iyi olduğu kesinleşmeden hiçbir filistinli mahkum serbest kalmayacak. 
 
08.44: Filistin'in El Aksa televizyonu, Hamaslı kaynaklara dayanarak verdiği bilgide, Şalit'in henüz serbest bırakılmadığını belirtti. Hamas ve İsrail'in, güvenlik nedenleriyle takas anlaşmasında belirlenen aşamaların gerçekleşme zamanına çok dikkat ettiği belirtildi.
 
08.41: İsrail basını, Hamaslı yetkililere dayandırdığı bilgiye göre, Gilad Şalit'in Refah sınır kapısından geçerek Mısır'a girdiğini belirtti.

08.33: El Cezire'ye konuşan Filistinli kaynaklar, 2006'dan bu yana Hamas'ın tutsağı olan İsrailli asker Gilad Şalit'in Gazze'den Mısır'a hareket ettiğini belirtti.(Hürriyet Planet) [1]

Hem İsrailliler hem Filistinliler kutlama yapıyor 

Bugün Ortadoğu için çok nadir anlardan biri yaşanıyor. Tutuklu takasıyla hem İsrailliler hem de Filistinliler aynı anda zafer kutlamaları yapıyor.

İsrail'de neredeyse bütün aileler evlatlarını askere yolluyor. Dolayısıyla, "İsrail'in oğlu" olarak nitelendirilen Şalit'in beş yıldan uzun süren esaretinin ardından serbest bırakılması İsrail kamuoyunda bir bayram etkisi yarattı.

Bütün anne-babalar, kendi evlatları serbest kalmışçasına büyük bir mutluluk yaşıyor. Serbest bırakılan Filistinliler ise İsrail'in işgaline gösterdikleri direnişle, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan binlerce insanın kahramanı durumunda. Dolayısıyla Filistin topraklarında da bayram havası söz konusu.

Filistinlileri temsil iddiasındaki Hamas ve El Fetih açısından bakıldığında kazanan Hamas. Anlaşmanın İsrail'in tek muhatap olarak aldığı Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın elini zayıflatması barış görüşmeleri için masaya dönüşün çok da yakın olmadığına işaret ediyor.

Özetle, bu gelişmenin kamuoyunu çok da fazla umutlandırmasına izin vermemek gerek. Kutlamalar sona erdikten sonra İsrail-Filistin sorunundaki çözümsüzlük devam edecek.(HÜRRİYET PLANET ANALİZ) [1]

HANGİ FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR TÜRKİYE'YE GELECEK?

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, bugün Radikal gazetesindeki köşesinde Türkiye'ye gönderilecek Filistinli mahkumların kimler olduğunu ve anlaşmanın detaylarını yazdı:

HANGİ FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR TÜRKİYE'YE GELECEK?

Filistin'e girmesine izin verilmeyen Hamas militanlarının Türkiye'de ağırlanması ince elenip sık dokunulması gereken bir karar.

Adı Recep Abu Katiş, 1970 doğumlu. Doğu Kudüs nüfusuna kayıtlı. 6 Mayıs 1993'te İsrail polisince tutuklanmış. Üç defa ömür boyu hapse mahkûm edilmiş.

Adı Muhammed Ahmed Avdan. O da 1970 doğumlu, o da Doğu Kudüs nüfusuna kayıtlı. Advan, Abu Katiş'ten tam iki ay önce, 6 Mayıs 1993'te tutuklanmış, ama o da üç kez ömür boyu hapis yemiş.

Ama 1977 doğumlu Tul Kerimli Nasr Al Nasr-Yataima'nın aldığı 29 ömür boyu hapis cezası yanında Katiş ve Advan'ın üçer ömür boyu hapis cezası hafif kalıyor.

Yine de rekor 1980 doğumlu Ramallahlı Velid Al Hadi Ajanas'ın. Ajanas, 9 Eylül 2002'de tutuklanmış ve Kudüs'te 11 sivilin öldürülüp, 54'ünün yaralandığı bir intihar saldırısını yönetmek suçlaması ardından 36 kez ömür boyu hapse mahkûm edilmiş.

Bütün listeyi vermeye yerimiz yok. Listeyi merak edenler www.hurriyetdailynews.com internet sayfasına bakabilir. Hürriyet Daily News muhabiri Sevil Küçükkoşum'un ele geçirdiği bu liste dün öğleden sonradan beri orada duruyor.

Toplam 39 kişilik bir liste bu. İsrail'in Hamas'ın elinde 2006'dan bu yana esir tuttuğu askeri Gilad Şalit karşılığında serbest bırakmayı kabul ettiği 1027 Filistinli mahkûmdan 39'u.

Bu 39'un diğer mahkûmlardan ayrı anılmasının nedeni, İsrail'in bunların Filistin'e ait iki toprak parasında da, yani ne Batı Şeria'da ne de Gazze'de oturmaması karşılığında serbest bırakmayı şart koşmuş olması. İsrail, bu mahkûmlar hakkında, diğerlerinden farklı olarak İsrail vatandaşlarının ölümüne karıştıkları kuşkusunu silmiş değil ve bu nedenle etrafta dolaşmalarını istemiyor. Bir kısmını, ömür boyu ceza almamış olanları, içeride yatacakları süre kadar, bir kısmını da ömürlerinin sonuna kadar İsrail, ya da Filistin toprağında istemiyor.

Önceki akşam yayılan haberlerde bu kişilerin Türkiye, Suriye ve Katar'a gidebilecekleri söylendi. Zaten bu amaçla Türk makamlarıyla da önceki akşam, yani Pazar akşamı temas kuruldu. Dün akşam bu yazının yazıldığı saate dek, bu 39 isimden kimlerin Türkiye'ye gideceği, ya da kabul edileceği açıklanmamıştı. Aynı şekilde bu yazının yazıldığı saate dek Türk makamları İsrail ve Filistin makamlarına olumlu, ya da olumsuz bir yanıt vermiş değildi.

Çünkü ortada bir takım belirsizlikler var. Örneğin, İsrail bu kişilerin etrafta bulunmasını dahi tehlikeli gördüğü için bunları sınır dışı etmek istiyor. Acaba bu kişilerden bir kısmı ileride yeniden İsrail'de eylemlere kalkışır, bu eylemler sonucu bir de insan hayatı zarar görürse, acaba o kişinin gittiği ülke mi sorumlu tutulacak? Neticede bu kişiler, serbest bırakılmış kişiler; Türkiye ya da bir başka ülke bunların seyahati üzerinde tasarrufa yetkili değil. Bir başka konu, bu kişilerden bir kısmının uzun süredir hapiste olması, bir kısmının ağır sağlık sorunlarının bulunması. Gerekiyorsa bunların tedavisi, bakımı, barınması (ve korunması, Çeçenleri unutmamak lazım) nasıl ve kim tarafından üstlenilecek?

Bu konuyla Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı ilgileniyor. Doğal olarak bu kadar önemli bir kararı Başbakan Tayyip Erdoğan alacak. Erdoğan bu kararı alırken, Şalit'in kurtarılmasına yardımcı olma kararındaki gibi Mavi Marmara trajedisini insani nedenlerle tamamen bir tarafa koyabilecek mi, koymalı mı?

Yoksa bu defa Türkiye'nin de, Türk kamuoyunun da beklentileri olduğu hatırlatılıyor mu? Kolay bir karar değil; o yüzden de ince elenip sık dokunması gerekiyor. (Hürriyet Planet) [2]

Uğruna yüzlerce Filistinli ölen asker

Hamas'ın 2006 yılında düzenlediği sınır ötesi operasyonda kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit, beş yıl boyunca iki taraf arasında gerilim yaratan bir konu oldu.

İsrail'in kuzeyinde 28 Ağustos 1986'da dünyaya gelen Gilad Şalit, babası Fransız olduğu için aynı zamanda Fransız vatandaşlığına sahip. Fen bilimleri alanında eğitim gördüğü Manor Kabri lisesinden 2005 yılında mezun olan Şalit, mezuniyetinin ardından zorunlu askerlik görevi için orduya katıldı.

Şalit, "düşük tıbbi profili" bulunmasına rağmen, temel eğitimini tamamladıktan sonra savaş birliğinde yer almak için gönüllü oldu. 

Hamas'ın 25 Haziran 2006 tarihinde İsrail sınırını geçerek düzenlediği saldırıda, Gazze sınırında tankçı olarak görev yapmakta olan Şalit esir düştü.  

Hamas, esir aldıkları askerin serbest kalabilmesi için bin Filistinli mahkumun kendilerine teslim edilmesi gerektiğini şart koşmuştu. Hamas, Şalit'in esir tutulduğu günden itibaren Kızıl Haç Uluslararası Komitesi tarafından ziyaret edilmesine izin vermedi.

İLK MESAJ 2007'DE

İsrail, 2006'dan bu yana Şalit'in tutsak edilmesini bahane göstererek Gazze Şeridi'ne ölümcül operasyonlar düzenledi. O yıl içinde düzenlenen Yaz Yağmurları operasyonu, 400'den fazla Filistinli'nin ölümüne neden oldu.

Bu operasyon kapsamında, Han Yunus'a düzenlenen komando operasyonunda, İsrail Şalit'i kurtarma girişiminde bulundu, ancak başarılı olunamadı. Bir yıl sonra, Hamas Şalit'e ait bir ses kaydı yayınladı.

Şalit mesajda, "Eğer İsrail benim serbest kalmamı istiyorsa Hamas'ın taleplerini kabul etmeli. Bu durumun önemi, özellikle benim bir uyuşturucu taciri değil, bir askeri operasyonun parçası olduğum düşünüldüğünde daha da belirgin oluyor. Benim bir anne ve babam olduğu gibi Filistinli mahkumlar da anne ve babaya sahip ve çocukları onlara teslim edilmeli" dedi. 

"HER TÜRLÜ OPERASYONU DÜZENLERİZ"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Kasım 2008'de yaptığı açıklamada, "Şalit'i kurtarmak için tehlikeli operasyonlar dahil her türlü girişimde bulunabileceklerini" ifade etti.

Hamas, Şalit'in hayatta olduğunu gösteren en son delili oluşturan video kaydını, 2009 yılında İsrail'e gönderdi.

Şalit bu görüntülerde, "Umuyorum ki İsrail'deki Binyamin Netanyahu liderliğindeki mevcut yönetim, anlaşma sağlanması için bu fırsatı kaçırmayacak. Sonuçta ben rüyamı gerçeğe dönüştüreceğim ve serbest kalabileceğim" ifadesini kullandı. 

Videonun gönderildiği Mart 2009'da, İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Şalit, onbaşı olarak girdiği orduda, esir tutulduğu sürece başçavuşluğa kadar yükseldi. Mısır ve Almanya'nın arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında bu ay içinde yapılan anlaşma sonucunda, Şalit bugün serbest kaldı. (Hürriyet Planet) [3]


Kaynak:  Hürriyet Planet

[1] http://www.hurriyet.com.tr/planet/19014283.asp

[2] http://www.hurriyet.com.tr/planet/19015721.asp

[3] http://www.hurriyet.com.tr/planet/19016828.asp



Bu haber 934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,836 µs