En Sıcak Konular

AMERİKAN BAHARI

16 Ekim 2011 14:06 tsi
AMERİKAN BAHARI "Amerikan Baharı" adı verilen eylemler, ABD'nin New York kentinde 17 Eylül'de başladı ve bütün ülke geneline yayılıyor.

Amerikan Baharı

"Amerikan Baharı" adı verilen eylemler, ABD'nin New York kentinde 17 Eylül'de başladı ve bütün ülke geneline yayılıyor. Gerekçenin ekonomik krizi protesto gösterileri olduğu söyleniyor, ama eylemler giderek artarak sürüyor. O yüzden de iki gün önceki haberlere göre, Amerikan Baharı vesilesiyle yapılan eylemler yüzünden gözaltına alınanların sayısı 800'ü bulmuş...

Bunların sıradan olaylar olduğunu söylemenin imkanı olmadığı gibi, ABD'nin dağılmasıyla sonuçlanmasını engelleyecek bir gücün de merkezde kalmadığını inkarın imkanı yok. Bunca zulmü çeşitli bahanelerle dünyanın mazlum milletlerine reva gören Amerikan emperyalizminden çıkar elde edenlerin çaresi de kalmıyor, çünkü bu 20. Yüzyılın Roması haline gelen ABD'nin hak ettiği bir cezadan başka bir şey değil.

Türk Dışişleri Bakanı'nın "Arap Baharı" ile "Amerikan Baharı"nı hatırlatarak "Türkiye'nin Baharı"nı soran gazetecilere, "Türkiye'nin baharı 1950 seçimleri" açıklamasını duyunca, ister istemez pek çok şeyi hatırladım. Elbette açık oylama gizli sayımlı 1946 seçimleriyle Marmara Kıraathanesi'nde bu konuları konuştuğumuz rahmetli İsmail Ünalmış'la 30 yıl önce konuştuklarımı da... Önce onun 2007 seçimleri olduğu gün vefatı üzerine yazdığım yazıdan bir bölümü buraya almak istiyorum.

Ayran teorisi ve Müslüman Türk misyonu

İsmail Ünalmış'ı "alperen" saymamız, kendine özgü fikir ve bakış açısı yanında çetin mizacının gereğidir. Alperen kimliğinin bir yansıması da şifahî tefekkür faaliyetinin sohbetle olduğu kadar hasbî bir muhabbetle ortaya çıkışıdır. Ondandır ki Ünalmış unutulmaz. Sizinle konuşmaya başladıktan kısa bir süre sonra bu dünya ve telâkkilerinden öteye, farklı bir gezegene giderdiniz.

Tam 35 yıl önce böyle bir yaz gününde, onunla tanıştıktan kısa bir süre sonra, bir akşam üzeri İsmail Ünalmış ile Marmara Kıraathanesi'nde karşılaştık. Yüzünün ifadesi korkunçtu ve o günlerde yürüttüğü Akçağ Yayınları idaresinden ötürü sıkıntılıydı. Biraz konuştuk ve krizin sebebini anladım. O gece yarısına kadar kafasındaki menfi düşünce ve tasarıları beraber çürüttük, sabah namazına yakın ayrıldık. Bundan sonra karşılaştığımızda hep "Nerede kalmıştık?" duygusuyla sohbet ettik.

1980 yılında, onun sahibi olduğu Sedir adlı bir dergiyi arkadaşlarla çıkarmaya çalıştık. Pek çok arkadaş grubu gibi bize de "Şöyle yazalım, böyle yazalım!" demeden destek oldu. Yüzlerce gencin yazı denemelerini yayınlayabilmesi için dergi ve kitap yayınına destek oldu.

Ondan Müslüman Türk milletinin insanlık önündeki misyonunu dinlerken, pek çok kişi garip bir roman dünyasına girdiğini düşünürdü. Bazı dostlarını bu farklı misyon fikriyle sarhoşa döndürdüğü için, Üstün İnanç veya Erdinç Beylem gibi dostları onun bu görüşlerine "ayran teorisi" adını verip mübalağalarına işaret etmişlerdi. Fakat o bir "fikir sakası" idi...

Ben, ayran teorisi adı verilen görüşlerinin pek çoğuna katılır, onu tek başına bir "think-tank kuruluşu" gibi görürdüm. Bunlardan en az ciddiye alınanını kısaca özetleyerek İsmail Ünalmış'in önemine dikkati çekmek istiyorum:

1982 yılında, bir hafta kadar Marmara çevresinde kaybolan İsmail Ünalmış yeni bir teoriyle geldi ve teorisini şöyle özetledi:

- Mahmutpaşa'da hesap makinesi diye aldığım bilgisayara, ihtimaliyat hesaplarına göre eldeki verileri yükledim. Sonuç şu: 2000 yılında Sovyetler, 2010 yılında da Amerika dağılıyor. Millet olarak hesaplarımızı buna göre yapmalıyız. Benden söylemesi...

Ayran Teorisi'nin en çok gülünen tezleri bunlardı ve bunlardan biri 10 yıl farkla gerçekleşti. Şimdi ben ikincisinin gerçekleşmesine de çok zaman kalmadığını düşünüyorum.

O dönemde matematikçi dostumun yaptığı bu hesaba benden başka itibar eden olmadı. Çünkü biz onunla ruh akrabası idik... Allah rahmetini esirgemesin.

Arap baharı dünya geneline yayılıyor

Ortadoğu'da "Arap Baharı" diye adlandırılan halk ayaklanmalarına bir ölçüde destek olan ABD yönetimi, ekonomik krizin vurduğu kendi vatandaşlarının taleplerine cevap veremiyor. Tıpkı New Orleans'taki sel felaketine yardım etmekte geciktiği gibi, bu piyasaların kalbinin attığı New York'ta iki haftadır protesto eden kalabalıklara tatmin edici bir şey söyleyip yapamıyor. Adil paylaşım isteyenler elbette haklı, eylemlerine 'Amerikan Baharı' adını vermeleri de tabii, çünkü Libya'da ve Mısır'da ne oluyorsa, orada da aynısıydı ve hatta Hüsnü Mübarek ile Kaddafi de halklarına yaptıkları zulmü Amerika'dan öğrendiler.

Seslerini dünya duyurana kadar protestolarını sürdüreceklerini söyleyen ve pes edeceğe de benzemeyen protestocular, kendilerine kulak tıkayan medya da suçlu, onlardan yakınan insanlar daha önce tavırlarından durumu anladılar.

Roma mazlum halklara zulmederken Romalıların çoğu da bugünkü ABD'liler gibi susuyor ve rahatlarının, milli gelirlerinin azalması endişesiyle zulme destek oluyorlardı.

Her güzel ve iyi görünen şeyin olduğu gibi Amerikan Rüyası'nın da çoktandır sonu geldi ama ABD'li kompadorlarla onların desteğinde zulümden pay alanlar uzatmaları yaşıyor. İsrail'in zulmüne destek olarak bunca zaman Filistinlilerin perişan olmasına göz yumanlar, bunun bedelini ödeyecekler, hak ettikleri cezayı çekecekler.

Onların yaptıklarından şikayet edenlerin iddiaları ortada:

ABD'nin New York kentinde ekonomik kriz, işsizlik, sosyal eşitsizlik ve küresel ısınma gibi sorunları protesto eden 2 binden fazla gösterici, Brooklyn Köprüsü'nde yürümeye kalkışınca polisin sert müdahalesiyle karşılaştı, bazıları tutuklandı. Ama yılmayacaklar.

New York'ta başlayan gösteriler, ülke geneline yayılıyor. İki haftada gözaltı sayısı 800'e ulaştı, eylemlerin giderek artacağı ve ABD'deki yabancıların da destek vereceği söyleniyor. Bütün bunların habercisi pek çok olay vardı, ama dikkat etmedi, umursamadı ABD yöneticileri. Belki de Obama yönetimi ile kurtarırız, bu zenciye bakarak mazlum milletler biraz daha gönüllü uykuya yatarlar diye düşündüler, ama Ortadoğu'daki bahar rüzgarları, oralardaki zulmün kaynağına doğru da esecekti.

Bugün ABD'yi sarsan rüzgar aslında Doğu'dan esiyor ve giderek güçlenecek.

Biz bunları rahmetli İsmail Ünalmış ile çok önceden konuşmuş ve tartışmıştık.

Dostumuza rahmetler okurken, ABD ile iş tutanlara dostça ikazlarda bulunuyoruz; artık dünya ve ahiret kardeşliğinin yol ayrımına geldiğine inanmayanlar, akıllarını başlarına toplayıp gidişin nereye doğru olduğuna dikkat etmeliler...

Arap baharı dünya geneline yayılırken akıllar başa toplanmalı, hak ve hakikatin yolunda Allah'ın ipine sımsıkı sarılarak ülkemizin dünya liderliği için fırsat kapılarının açıldığını görmeliyiz. Hesaplar buna göre yapılmalıdır... Hesap dönüyor sap dönüyor, görmeliyiz dünyada neler olduğunu ve kardeşlerimize daha iyi sahip çıkmalıyız...

Mustafa Miyasoğlu - Milli Gazete

 


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/amerikan-bahari-218541.htm


Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,861 µs