En Sıcak Konular

KAPİTALİZME ''KÜRESEL'' İSYAN

16 Ekim 2011 11:34 tsi
KAPİTALİZME ''KÜRESEL'' İSYAN Her şey ABD’de sosyal adaletsizliği ve finans sisteminin yol açtığı haksızlıkları protesto etmek amacıyla başlatılan “Wall Street’i İşgal Et” hareketiyle başladı.

Birincisi miyadını doldurdu, 'ikinci demokrasi' istiyoruz!

Wall Street işgaliyle başlayan halk hareketi, tüm dünyaya yayıldı
ABD'de Wall Street işgaliyle başlayan halk hareketi, tüm dünyaya yayıldı. 'Bu demokrasi bitti, yenisini istiyoruz' diyen isyancılar Roma'da araçları ateşe verdi, Londra'da borsa binasını işgale çalıştı, Frankfurt, Münih, Zürih ve Stockholm'de binlerce kişi yürüdü. Avusturalya ve Uzak Doğu'da da halk sokaktaydı

Her şey ABD'de sosyal adaletsizliği ve finans sisteminin yol açtığı haksızlıkları protesto etmek amacıyla başlatılan "Wall Street'i İşgal Et" hareketiyle başladı. Amerikan borsası önünde kamp kuran yüzlerce New Yorklu, diğer eyaletlerde yaşayan Amerikalılar'ın da desteğini alınca isyan Washington, Boston, Los Angeles gibi kentlere de sıçradı. Şiddetten olabildiğince kaçınan ve hazırladıkları çarpıcı pankartları ile başta Obama yönetimi olmak üzere tüm dünyaya mesaj vermek isteyen eylemciler "Ülkemizdeki ve yurt dışındaki savaşları sona erdirin", "Zenginlerden vergi alın", "Savaş yok = Bütçe açığı yok" şeklinde sloganlar kullanınca Beyaz Saray'ın dahi sempatisini kazandı. Gösterilerin yayılması üzerine ABD Başkanı Barack Obama, mali sistemi eleştirmek üzere düzenlenen protestoları anlayışla karşıladığını ifade etti. Alman Die Welt gazetesinin "Devrim değil demokraside evrim istiyorlar" diyerek geçtiğimiz hafta eylemlerin Avrupa'ya da sıçrayabileceğine yönelik haberi dün gerçek oldu.

82 ülkede 951 kent sokakta

Dünya genelinde tam 951 kentte geniş kapsamlı protesto gösterileri düzenlendi. Gösterilere en fazla katılım Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya'da oldu. Bankaların gücü ve sosyal adaletsizlikler protesto edildi. Avrupa'daki en büyük gösteri, aynı Yunanistan gibi borç batağında olan İtalya'da gerçekleşti. Başkent Roma'da toplanan on binlerce genç, işsizlik ve ekonomik krizi protesto etti. Londra'da borsa binasını işgal etmeyi amaçlayan gruplara İngiliz polisi, bina önüne etten duvar örerek engel olabildi. Bu kentlerin yanısıra İsviçre'nin Zürih şehrinde, İsveç'in başkenti Stockholm'de de göstericiler 'Yüzde 99 biziz' sloganıyla "yeni bir demokrasi" talep etti. Finans sisteminin olumsuz sonuçlarının, dünya genelinde milyonlarca insanı yoksulluğa mahkum ettiğinin altını çizdiler.

'Frankfurt'u işgal et'

Sadece Almanya'da 50'den fazla kentte protesto gösterileri düzenlendi. En büyük gösteri, finans merkezi Frankfurt'ta yapıldı. Avrupa Merkez Bankası binası önündeki gösteriye 5 bin kişi katıldı. Buradaki gösteriyi küreselleşme karşıtı Attac örgütü ile 'Frankfurt'u işgal et' hareketi organize etti. Gösteriye katılanlar, bankalara öfkelerini, 'Hayatımız hakkında spekülasyonlar yapıyorsunuz', 'Geleceğimiz üzerine kumar oynuyorsunuz' yazılı pankartlar taşıdı. Bir başka büyük gösteri ise başkent Berlin'de yapıldı. Binden fazla kişi Alexander Meydanı'nda toplandı. Gösterilerin yapıldığı diğer büyük kentlerse Köln, Münih, Hamburg, Hannoved, Leipzig ve Stuttgart oldu. Sol Parti lideri Klaus Ernst, 'Yeni bir demokrasi hareketinin doğuşuna tanık oluyoruz' derken, Yeşiller Partisi eş Başkanı Cem Özdemir, bankalardaki üst düzey yöneticilerin maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Özdemir, 'Bankalar vergilerle kurtarılıyorsa, o zaman yönetim kurulu üyelerine ve diğer çalışanlara maaş üst sınırı getirilmelidir' ifadesini kullandı.

İtalya'nın 'öfkelileri'

"Öfkeliler" (Indignados) hareketi, ekonomik kriz sonucu artan işsizlik, borç oranı ve sonrasında tasarruf paketleriyle gelen kesintileri protesto etmek için Roma sokaklarını doldurdu. İspanya'nın başkenti Madrid'de yaz aylarında gerçekleşen gösterilerle adlarını duyuran "Öfkeliler" halk hareketinin (Indignados) İtalyan versiyonu, hükümeti protesto etmek amacıyla meydanlara indi. Başkentin en işlek meydanlarından olan Repubblica'da öğle saatlerinde toplanmaya başlayan göstericiler, daha sonra Cavour caddesinden ünlü Kolezyum'a doğru harekete geçti. Protestocuların hedefindeki İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise yaptığı kısa açıklamada, göstericilere hak verdiğini açıkladı.

Assange dopingi

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Menkul Kıymetler Borsası önünde yüzlerce kişi bankacılık sistemini ve hükümetin kesinti planlarını protesto etti. Başkentteki tarihi Aziz Paul's Katedrali önünde öğle saatlerinde toplanan kalabalık ellerinde, "Kesintilere hayır", "Her iş için mücadele", "Gerçek yağmacılar bankacılar" yazılı pankartlar taşıdı. Kurduğu WikiLeaks sitesiyle Arap Baharı'na öncülük eden Julian Assange da sürpriz bir şekilde Londra'da eylem yapan destekçilerin yanında yer aldı, megafonla yaptığı konuşmayla da kalabalığı coşturdu.

Amaç devrim değil evrim

- Protestolar genel olarak zenginlere, kapitalizme, bankalara ve bankerlere karşı yapılıyor.

- Amaç yakıp yıkmak değil. Aksine, demokratik sistemin daha iyi işlemesi ve koruma altına alınması için çaba gösteriliyor. Yani asıl amaç devrim değil, evrim.

- Genel olarak mali sistem içinde bankaların güçlü bir konumda bulunmasını ve mali krizin bedelini daha çok orta ve dar gelirli kesimlerin ödemek zorunda kalmasını eleştiren göstericiler, "Biz yüzde 99'uz" sloganı kullanarak ülkedeki yüzde 1'lik en zengin gruba tepkisini dile getiriyor.

- Hükümetlerin eğitim, sosyal hizmetler ve sağlık gibi sektörlerden kesinti yapmasına kesin bir dille karşı çıkıyorlar.

- Banka yöneticilerinin maaşlarına bir üst sınır getirilmesini ve zarara uğrayan bankaların devlet yardımından mahrum bırakılarak batmalarına izin verilmesini talep ediyorlar.

- Zenginlerden daha fazla vergi alınmasını, askeri harcamaların kısıtlanmasını istiyorlar.[1]

Küresel eylem gösterisine Türkler damgasını vurdu

İngiltere'nin başkenti Londra'daki borsa binası önünde toplanan küresel sermaye karşıtı binlerce protestocu, 'Dünya çapında Küresel Eylem Günü' kapsamında ünlü St Paul's Katedrali önünde protesto yaptı.Eylemciler arasında bulunan Türkler, 'Batsın bu dünya' yazılı panket taşıdı.

ABD'nin New York kentinde devam eden Wall Street protestolarına ilk destek Londra'lı küresel sermaye karşıtlarından geldi. Onbinlerce protestocu başkentin ünlü St Paul's Katedrali önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. '15 Ekim Küresel Eylem Günü ' kapsamında birçok ülkede gerçekleştirilen protesto gösterileri kanlı eylemlere dönüşürken, Londra'da St. Paul's Katedrali önünde öğlen saat 12.00'de başlayan eylem sırasında geniş güvenlik önlemi alan polis, grupların taşkınlık yapmasına izin vermedi. Caddeleri koridor altına alan güvenlik güçleri, eylemcileri grup grup Katedral önüne alarak kalabalıkların oluşmasını engelledi.

BATSIN BU DÜNYA AFİŞİ

Eylemciler, "Şirketlerin aç gözlülüğüne karşı nüfusun yüzde 99'unu oluşturan bizler yeter diyeceğiz", "Onların krizinin farurasını biz ödemeyeceğiz", "Başbakan Cameron gitmeli", "Gerçek global demokrasi istiyoruz", "Bankalara değil insanlara yardım edin", "Kazanmak için beraber grave", "İş, ev, hizmet istiyoruz", "Kimliksiz Birleşik Krallık" yazılı afişler taşıdı ve sloganlar attı.
Eyleme Londra'da yaşayan Türkler de destek verdi. Eyleme katılan Türk vatandaşları katedral önündeki büstün önüne Türkçe yazılı, "Batsın bu dünya" yazılı afiş bıraktılar.[2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] http://haber.gazetevatan.com/kuresel-eylem-gosterisine-turkler-damgasini-vurdu/405585/30/Dunya

[2] http://haber.gazetevatan.com/birincisi-miyadini-doldurdu-ikinci-demokrasi-istiyoruz/405547/1/Gundem


Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,531 µs