En Sıcak Konular

AB'NİN ÖNLENEMEZ ÇÖKÜŞÜ

14 Ekim 2011 14:50 tsi
AB'NİN ÖNLENEMEZ ÇÖKÜŞÜ İspanya, İrlanda, Portekiz, İtalya Yunanistan derken AB üyesi ülkeler bir bir havlu atıyor.

AB çöküşü durduramıyor

İspanya, İrlanda, Portekiz, İtalya Yunanistan derken AB üyesi ülkeler bir bir havlu atıyor. Yunanistan'ı içinde bulunduğu krizden kurtarmaya çalışan AB, ne yapacağını şaşırmış durumda. Birlik bileşeni diğer ülkeler ekonomik krizle boğuşan ülkelere mali yardımda bulunmak istemiyor. Ekonomik yönden çöküşe geçen AB, şimdi de birlik bileşenlerinden yükselen farklı seslerle uğraşıyor. Geleceği belirsizliklerle dolu olan AB'ye, üye olmak için Türkiye'nin şekilden şekle girerek, kendi değerlerini tarumar etmesi vatandaşı tedirgin ediyor.

2008'de yaşanan küresel mali krizin ardından bir türlü toparlanamayan Avrupa ve ABD ekonomileri üzerinde kara bulutlar dağılmıyor. Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya'nın isimleri son birkaç seneden beri krizle anılıyordu. 2011'de Yunanistan'ın mevcut borç yükünü daha fazla taşıyamayacağı anlaşıldı ve Avrupa'da borç krizi hayaleti de hortlamış oldu. Yunanistan'ın iflasa ramak kalan ekonomik bilançosunu kurtarmak için seferber olan AB ise, birliğin devamı için hayati önemde olan ekonomik birliği ayakta tutmanın yollarını arıyor.

AB'yi krizden kurtarma fonu

Mali sıkıntıya düşen üye ülkelere geçici kaynak sağlamak için kurulan Avrupa Mali İstikrar (Kurtarma)  Fonu'na (EFSF), güçlü bileşenler tarafından 440 milyar Euro'luk bir kaynak tahsis edildi. Bu kaynağın yaklaşık 120 milyar Euro'luk kısmını Almanya üstlendi. Almanya'yı sırasıyla Fransa, İtalya ve İspanya izledi. Ancak, bu miktar da krizin aşılması için yeterli olmadı. Avrupalı liderler Temmuz ayında fonu genişletme kararı aldılar. Piyasalardaki görüşe göre, fondaki rezervin 2 trilyon Euro'ya yükseltilmesi gerekli.

Belirsizlik her yerde

EFSF'nin genişletilmesi planları bugüne kadar Euro kullanan 17 üye ülkeden 16'sından onay aldı. Ancak, Slovakya'nın "Neden bizden daha zengin ülkelere kaynak aktaralım?" düşüncesiyle EFSF'yi veto etmesi, Avrupa borç krizinin çözümünde hayati öneme sahip olarak görülen fonun geleceğini belirsiz kıldı. EFSF'nin yürürlüğe girmesi için 17 ülkenin tamamının da onayı gerekiyor. Avrupa'da beklenti, yapılacak yeni oylamada Slovakya'nın bu planı kabul etmesi yönünde.

Borç krizi euro'nun sonu olur mu?

AB'nin içinde bulunduğu borç krizinin bütün sisteme tesir eden bir yapıda olduğunu ve acil önlemlerin şart olduğunu söyleyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında aksi takdirde Euro'nun geleceğinin tehlikede olduğunu belirtti. Avrupa'da baş gösteren borç krizinin Avrupa özelinde kalmayıp küresel ekonomiyi de tehdit ettiğine dikkat çeken Trichet, atılacak adımların acilen ve hep birlikte atılmasının gerektiğini, aksi takdirde mevcut durumun daha da kötüleşeceğini söyledi.

Alacaklılarından Yunanistan'a kıyak

Avrupa borç krizinin en sıcak yaşandığı ülke olan Yunanistan, 110 milyar Euro'luk tarihin en büyük devlet kurtarma anlaşmasına imza atmasının hemen ardından 2011 bütçe hedeflerini tutturulamayacağını açıklamıştı. Ülke hazinesinde yalnızca Kasım ayına kadar yetecek para kaldığı konuşulurken, Troyka (AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası) denetçilerinin Atina'daki temaslarının ardından Yunan hükümetinin daha fazla kemer sıkması karşılığında 6. kredi diliminin serbest bırakılması kararlaştırıldı. Bu durum, bir anlamda uluslararası alacaklılarının Yunanistan'ın borçlarını geri ödeyebilmesi için kaynak sağlaması anlamına geliyor. Böylelikle, Yunanistan Kasım ayında 8 milyar Euro tutarında bir borç alacak.

Çözüm oldukça zor

AB'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizi ve Türkiye'nin AB ısrarını değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Nas  "Bu krizler daha önce de yaşanmıştı. Asıl sorun Yunanistan'ın kendi içindeki siyasal, sosyal ve ekonomik dinamiklerinden kaynaklanıyor. Yunanistan şuanda ciddi bir ekonomik sarsıntı içinde ve buda kolay kolay çözüleceğe benzemiyor. Görebildiğim kadarıyla Yunanistan'ın bu krizden kısa ya da orta dönemde çıkma olasılığı yok. Krizden çıkış için sert ve disiplinli politikası uygulamaları gerekiyor ki Yunan halkı buna hazır görünmüyor. Bence Yunanistan AB desteği alsa da almasa da bu krizden çok uzun bir süre çıkamaz. Bu krizde sadece Yunanistan değil İtalya ve İspanya'da ciddi bir sıkıntı içerisinde. Çözüm oldukça zor. AB'yi zor günler bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin AB'ye girmesi mantıks

Avrupa Birliği Uzmanı Prof. Dr. Arif Esin ise şöyle konuştu: "AB çok iyi bir süreçten geçmiyor. Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmek için eskisi gibi bir enerji sarf etmediğini söyleyebiliriz. Türkiye yüzünü daha çok Ortadoğu'ya dönmüş durumda. Böyle de olmalı. Türkiye'nin AB'ye gireceğini sanmıyorum. Zaten şuanda Yunanistan ekonomisi batma noktasında iken Türkiye'nin kalkıp AB'ye girmesi mantıksız olur. Yunanistan iflas bayrağını çekip parça parça satılacaktır. AB birliğini iyi günler beklemiyor. Geleceği belirsizliğe girmiş olan bir birlikten Türkiye'nin çok fazla bir beklentisi olmamalı."şeklinde konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ab-cokusu-durduramiyor-218288.htm 



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,392 µs