En Sıcak Konular

GELECEK VAAT EDEN EKONOMİMİZ BU MU?

14 Ekim 2011 14:36 tsi
GELECEK VAAT EDEN EKONOMİMİZ BU MU? Ekonomik verilerin parlaklığı ve Türkiye ekonomisinin gelecek vaat ettiği konuşulurken, diğer taraftan vatandaşın cebine uzanan eller hiç eksilmiyor.

Ekonomi iyiye gidiyorsa ÖTV niye artıyor?

Ekonomik verilerin parlaklığı ve Türkiye ekonomisinin gelecek vaat ettiği konuşulurken, diğer taraftan vatandaşın cebine uzanan eller hiç eksilmiyor. Geçtiğimiz günlerde doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların ardından şimdi de ÖTV oranlarındaki artış, milyonlarca insanı zor durumda bırakacak.

Sigara, alkollü içki, cep telefonları, elektrikli araçlar hariç 1.600 cc üzeri otomobiller ve yük taşımacılığında kullanılan araçlardan alınan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) arttırıldı. Geçtiğimiz günlerde doğalgaza ve elektriğe gelen zamların ateşi sönmeden bu sefer artan vergiler yoluyla yeni zamlar yapıldı. Sigarada ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 69'a çıkarıldı, asgari maktu vergi tutarları artırıldı. İlk uygulandığında "geçici" olduğu söylenen, ancak sonradan "kalıcı" bir nitelik kazanan ÖTV, temel tüketim maddelerine bile uygulanır hale geldi. Bu da, kaynak bulabilmek adına uygulamanın temel mantığından uzaklaşıldığının göstergesi

Bir araba fiyatından fazla vergi

Motor silindir hacmi 1.600 cc'ye kadar olan otomobillerde ÖTV'ye zam yapılmadı ve yüzde 37'de kaldı. 1.600-2.000 cc arası otomobillerden alınan ÖTV, yüzde 60'tan yüzde 80'e çıkarken, 2.000 cc'yi geçenlerdeki ÖTV ise yüzde 84'ten yüzde 130'a çıkarıldı. İlk kez yürürlüğe girdiği 2002'de ÖTV, motor hacmi 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde  yüzde 27'den 0'a, 1601-2000 cc arasında olan otomobillerde yüzde 46'dan yüzde 52'ye, 2000 cc'nin üzerindeki otomobillerde ise yüzde 50'den yüzde 75'e yükseltilmişti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a göre, otomobildeki ÖTV artışı 1,6 ile 2 litre arasındaki araçların anahtar teslim fiyatlarına yüzde 12,5 , 2 litrenin üzerindeki araçların anahtar teslim fiyatlarına da yüzde 25 ek bir yük getirecek.Yük taşımacılığında kullanılan araçlardaki ÖTV de yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltilirken, cep telefonlarındaki ÖTV ise yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarıldı. Maktu vergi (satılan üründen birim başına alınan sabit miktarda vergi) ise 40 TL'den 100 TL'ye yükseltildi.

ÖTV'nin mantığına aykırı uygulama

1999 Gölcük Depremi sonrasında bozulan ekonomik yapıya kaynak sağlamak amacıyla ve kanunda "geçici" kaydıyla uygulanan, ancak sonradan AB'ye uyum gerekçesiyle 2002'de kalıcı hale getirilen ÖTV, AB'deki uygulama amacının dışına çıktı. Normaldeki, amacı gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamak olan ÖTV, AB'de genellikle lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.) ve çevreye zararlı (benzin vb.) mallardan alınırken, ülkemizde temel tüketim mallarından bile alınır oldu. Bütçeye gelir sağlamak ve açıkları kapatmak maksatlı olarak hali hazırda orta ve düşük gelir gruplarından alınan birçok vergiye ÖTV de iştirak etti. Otomobiller, yük taşımacılığında kullanılan araçlar ve cep telefonlarındaki ÖTV'nin arttırılmasının geçerli bir nedeni görünmüyor. Giderek keyfi bir vergiye dönüşen ÖTV, temel tüketim maddelerinden traş köpüğüne kadar da inmiş durumda.

Asıl sorun vergi toplamada

Sabit gelirli ve ücretlilerin maaşından kesilen garanti vergiler, gelen her yeni vergi artışıyla erirken, yüksek gelir grubundakilerden gelirleriyle orantılı vergi toplanamaması, kurumlar ve gelir vergisindeki kaçaklar, düşük ve orta gelir grubundaki mükelleflerin sırtındaki yükü daha da arttırıyor. Ekonomiye kaynak sağlamak için alınan her yeni vergi ve arttırılan vergi oranları, vergi toplamadaki adaletsizliği ve çarpıklığı önleyemiyor. Dolayısıyla, "geçici" olarak yürürlüğe giren ÖTV'nin "kalıcı"ya dönüşmesi ve oranlarının da mütemadiyen artması kaçınılmaz oluyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ekonomi-iyiye-gidiyorsa-otv-niye-artiyor-218350.htm



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,514 µs