En Sıcak Konular

RUMLAR BARIŞ İÇİN MARAŞ VE GÜZELYURT'U İSTİYOR

11 Ekim 2011 14:25 tsi
RUMLAR BARIŞ İÇİN MARAŞ VE GÜZELYURT'U İSTİYOR Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Güzelyurt ve kapalı bölge Maraş'ın Kıbrıs Rum tarafına iade edilememesi durumunda bir barışın söz konusu olamayacağını söyledi.

Rumlar Güzelyurt ve Maraş'ı istiyor

Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Güzelyurt ve kapalı bölge Maraş'ın Kıbrıs Rum tarafına iade edilememesi durumunda bir barışın söz konusu olamayacağını söyledi.

Rum Haravgi ve diğer yerel gazeteler, Hristofyas'ın dün Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların "Astromerit" köyünde her yıl düzenledikleri anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorunu ve çözüm çabaları ile Güney Kıbrıs'ta patlak veren siyasi kriz gibi önemli konulara değindiğini yazdı.

Habere göre Hristofyas konuşmasında; Güzelyurt ve kapalı bölge Maraş'ın Kıbrıs Rum idaresine iadesi olmaksızın ve Kıbrıslı Rumların çoğunluğuna, Kıbrıs Rum idaresi altında evlerine geri dönme imkanını sağlayacak ciddi toprak düzenlemeleri yapılmaksızın, Kıbrıs Rum tarafından kabul görecek, kalıcı ve fonksiyonel bir çözümün bulunmasının mümkün olmadığını iddia etti. Hristofyas, müzakerelerde arzu edilen sonuca ulaşılamamasının sebebinin "uzlaşıya varılmış müzakere temeline bağlı kalmak istemeyen karşı tarafın aşırı istekleri olduğunu" ileri sürdü. Kıbrıs Türk tarafının üzerinde önceden uzlaşıya varılmış noktalarda bile "geri adım attığını ve birçok kez uzlaşılmış temelin dışına çıkan öneriler sunduğunu" savunan Hristofyas "Kıbrıs Türk tarafının bu tutumunun, Türkiye'nin son dönemde ortaya koyduğu retçilik, kışkırtıcılık ve saldırganlıktan beslendiğini" öne sürdü. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafını "hizaya gelmeye çağırması" gerektiğini iddia ederek "başı bozuk ve kendini beğenmiş bir Türkiye'nin bölge için tehdit teşkil ettiğini" savundu.

"Erdoğan'ın ve Davutoğlu'nun akılları havada"

Gazete Hristofyas'ın konuşmasında Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığı konusunda da Türkiye'ye net mesaj gönderdiğini yazdı. Habere göre Hristofyas; "yeni sultanlar" şeklinde nitelendirdiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na; Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığını üstleneceği mesajını gönderdi.

Hristofyas: "Sayın Erdoğan'a SayınDavutoğlu'na ve son dönemde akılları hava dolduğu için yeni sultanlar gibi davranan diğer herkese söylemek isterim ki; isteseniz de istemeseniz de Kıbrıs AB dönem başkanlığını üstlenecektir." şeklinde konuştu. Dönem başkanlığı için hazırlıkların son aşamada olduğunu ve dönem başkanlığı görevini "birleşik" olarak gerçekleştirebilmek için mücadele ettiğini savunan Hristofyas; "Ancak Türkiye Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini engellemeyi sürdürürse, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yasal hükümeti AB dönem başkanlığını yürütecektir." dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/rumlar-guzelyurt-ve-maras-i-istiyor-218113.htm



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,666 µs